MOSKOVA'DA TÜRK RÜZGÂRI

Güncelleme Tarihi:

MOSKOVADA TÜRK RÜZGÂRI
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2021 09:12

Antalya’nın tek çocuk arpisti Ebru Su Çubukçu (12), Rusya’nın Moskova kentinde düzenlenen arp yarışmasında rakiplerini geride bırakarak üçüncülüğün sahibi oldu.

Haberin Devamı

ANTALYA’da yaşayan turizmci Ebru ve Ergün Çubukçu çiftinin 12 yaşındaki kızları Ebru Su Çubukçu, Rusya’nın Moskova kentinde düzenlenen ve çok sayıda Rus ve Ukraynalı çocuğun katıldığı “Professor Kira Saradjeva Moscow Open Harp Competition” yarışmasında aldığı üçüncülük ödülü ile Türkiye’nin gururu oldu. Yarışmaya katılan tek Türk olan Ebru Su, “Çok mutluyum ve gururluyum. Hedefim dünyaca ünlü bir arp sanatçısı olmak ve başka çocukları eğitmek” dedi.

BABASININ HAYALİYDİ
Ergün Çubukçu’nun Moldova’da arp çalan bir kadın sanatçıyı izledikten sonra söylediği “Bir gün bir kızım olursa o da melekler gibi arp çalsın istiyorum” sözleri yıllar sonra gerçeğe dönüştü. 3 erkek çocuğun ardından bir kız çocuğu sahibi olan Ergün Çubukçu hayalini eşi Ebru Çubukçu’ya anlattı. 7 yaşındaki kızları Ebru Su’nun müziğe olan ilgisini fark eden aile, onu arp kursuna yazdırdı. Arp kursunu başarıyla sürdüren Ebru Su, babasının rahatsızlığı nedeniyle kurslara ara verdi. Babasının tekrar iyileşmesiyle 10 yaşında yeniden arp kursuna başlayan Ebru Su, iki yıl önce Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı kazanarak üniversitenin yarı zamanlı öğrencisi oldu. Yükseliş Koleji 7. Sınıf öğrencisi de olan Ebru Su, ilk kez katıldığı yarışmadan derece aldığı için mutlu olduğunu söyledi. Ebru Su Çubukçu, “Kendimle gurur duyuyorum. Hocalarımı ve ailemi gururlandırdığım için de çok mutluyum. Arpi profesyonel bir şekilde çalarak dünyaca ünlü bir arp sanatçısı ve iyi bir arp eğitmeni olmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

EĞİTMEN BULMAKTA ZORLANDIK
Çocuklarının başarısından gurur duyduklarını söyleyen Ebru Açıkgöz Çubukçu da kızlarının arp ile tanışma hikâyesini şöyle anlattı: “Ebru Su’nun arp çalması babasının hayaliydi. Biliyorsunuz arp, Antik Yunan’da meleklerin çalgısı. Babası da ‘Bir kızım olursa melekler gibi arp çalsın istiyorum’ derdi. 7 yaşında arp hocası bularak kursa yazdırdık. Eğitmen bulmakta çok zorlandık. Hocasının küçük bir arpi vardı onu çalıyordu. Babanın hastalığından dolayı ara verdik. Sonra 2019’da İtalya’dan arp getirdik. İki yıldır Rus asıllı Zlata Fon Engel’den de özel ders alıyor, konservatuvarda da Günel Kaya hocamız ile çalışıyor.”

Haberin Devamı

TEK TÜRK YARIŞMACI
Rusya’daki yarışmaya katılan tek Türk öğrencinin Ebru Su olduğunu ve yarışmadan derece almasının kendilerini gururlandırdığını söyleyen anne Çubukçu, “Rusya’da önemli bir arp sanatçısı adına yapılan 10-14 yaş arasındaki çocukların katıldığı bir yarışmaydı. Rakipleri çok iyiydi. Yarışmadaki çocukların hepsi tam zamanlı konservatuvar öğrencisi. Hem okulda hem de kendi evlerinde pedallı arpleri olan çocuklar. Bir de Rusya dediğiniz zaman zaten müzik ve sanatla bilinen bir ülke. Çok şaşırdık ve gururlandık. Antalya’nın kendi yetiştirdiği bir arpisti yok. Ebru Su Antalya’da yetişen ilk arpist. Konservatuvar sınavına girdiğinde konservatuvarda arp sınıfı yoktu. Ebru Su için açtılar. Konyaaltı Belediyesi’nin müzik akademisi oda orkestrasının da sınavını kazandı, orkestrasının da arpisti.”

PEDALLI ARP OLMADIĞI İÇİN KATILAMADI
Ebru Su’nun pedallı arpi olmadığı için teknik olarak çalışamadığını dile getiren Ebru Açıkgöz Çubukçu, “Yarışmalarda pedallı yani profesyonel arp ile çalması gereken parçalar var. Bizim evimizdeki ve üniversitedeki arp başlangıç arpi. Bu arp yeterli gelmiyor. Kiev’de ünlü bir yarışma vardı. Onun parçalarını hazırladık. Fakat bir parça tamamen teknik gerektiriyordu. Pedallı arpi olsaydı yarışmaya katılabilecekti. Orta halli bir pedallı arp 15 bin Euro’dan başlıyor. Biz ikinci el olmasına bile razıyız ama maalesef bunu alamıyoruz. Konservatuvara da talebimizi ilettik. Fakat onların da elinden gelen bir şey yok. Çünkü bütçe yok. Bir sponsor çıkar ve üniversiteye pedallı bir arp hediye ederse Ebru Su gibi başka çocuklar da bu anlamda iyi bir arp sanatçısı olma yolunda adım atabilir” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!