MEVSİMLİK İŞÇİLERDE KAYIT İHTİYACI

Güncelleme Tarihi:

MEVSİMLİK İŞÇİLERDE KAYIT İHTİYACI
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 10:05

Tarımda hızla artan göçmen istihdamına dikkati çeken sektör temsilcileri, üretim faaliyeti içindeki hem mevsimlik hem de yerli işçilerin ayakta kalabilmesi için düzenleme gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin çeşitli illerinden gelerek Antalya’da göçebe hayatı yaşayan mevsimlik işçiler, geçimlerini sağlayabilmek için aileleriyle birlikte zorlu şartlarda çalışıyor. Tarım sektörü temsilcileri, “Ne göçmenler karın tokluğuna çalışsın, ne de yerli işçi işsiz kalsın” derken, mevsimlik işçilerin çalıştırıldıkları yevmiye ücretlerinde alt sınırın korunmasının önemine işaret ediyor.

MEVSİMLİK İŞÇİ BİR ZARURET
Kent genelinde tarım üretimine dahil olan 170 bin çiftçinin bulunduğunu belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, bölgede ekonomiyi ayakta tutan temel sektörlerden biri olan tarımın büyümesi için çiftçiyi yaşatmanın şart olduğunu söyledi. Tarım işçisi bulmanın zorluğuna işaret eden Alp, “Merkezde kayıtlı olan çiftçi sayısı 35 bin civarında. Bunların yaklaşık 22 bini bire bir işin içinde aktif olarak çalışıyor. Yaylalarda domatesten marula, salatalıktan bibere çok geniş yelpazede ürünün üretimi sürüyor. Bu ürünlerin hasadında mevsimlik işçilerin, göçmenlerin çalışması bir zaruret haline geldi” açıklamasında bulundu.

KÖTÜ ŞARTLAR ZORA SOKUYOR

Haberin Devamı

Tarımda çalışan yevmiyeli işçilerin ancak aileleriyle birlikte çalışarak ayakta kalabildiklerini aktaran Nazif Alp, “Aile fertlerinin tamamı kayıt olmasa da bu sektöre emek veriyor ve buradan ekmek yiyor. Ama ailenin tamamı istihdam rakamlarına yansımıyor. Piyasanın ortalama yevmiye fiyatları 60 – 70 lira aralığında. Bu rakamların altında istihdam hem çalışanların yaşam şartlarını hem de sektörü zora sokuyor. Şu anda yaylalarda ürün fiyatları üreticimiz açısından gayet iyi durumda olduğu için mevsimlik işçiler de nasibini almalı. Şartlar kötü olduğu zaman işçi bulunmuyor. Gelişigüzel, yasal ücretin altında işçi çalıştıranlar tespit edilip düzeltilmeli” dedi.

KONTROLSÜZ ORTAM GELİŞİYOR

Çok sayıda göçmenin istihdam edildiği Antalya Toptancı Hali’nde her şeyin kayıt altında olmasını sağlayacak ve sonraki yıllarda yaşanabilecek sorunların önüne geçecek bir sisteme olan ihtiyaca dikkat çeken Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, “Halde tedarikçilerle birlikte ardiyelerde çalışacak işçi bulmak konusunda sıkıntı yaşanıyor. Üretimin yüksek olduğu dönemlerde bu ihtiyaç nedeniyle çok sayıda göçmen çalışıyor. Bir çalışma düzeni getirilmediği takdirde kontrolsüz bir ortam gelişiyor. Daha ucuza çalıştıkları için kayıtlı çalışan tarım işçileri tarafında işsizlik oluşuyor. Önümüzdeki yıllarda bir sorun yaşanmaması için bir düzenlemeye ihtiyaç var” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!