Başkan Boztaş: Manavgat susamı farklı

Güncelleme Tarihi:

Başkan Boztaş: Manavgat susamı farklı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2020 12:54

Başkan Boztaş: Manavgat susamı farklı

Haberin Devamı

 

MANAVGAT, (DHA)- MATSO Başkan Ahmet Boztaş, Manavgat'ta üretilen susamın aromasının farklı olduğunu belirterek, "Mikro klima ve toprağın verimliliğinden kaynaklı susamımızın hem aroması hem de yağ oranı daha yüksek. Manavgat'ta yetişen susamın yağ oranı yüzde 60 oranlarına çıkıyor. Bu oran diğer susamlarda yüzde 40 civarında çıkıyor" dedi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, sosyal medyada tanınan gurmeler Murat Atay ve Nihat Eryılmaz'a Manavgat susamıyla ilgili röportaj verdi. İlk olarak MATSO'yu ziyaret eden Atay ve Eryılmaz'ı susam tarlasına davet eden Başkan Boztaş, MATSO 2. Meslek Komite Üyesi Mustafa Yazan ile birlikte susam tarlasında hasat yapan çiftçilerle susamın nasıl hasat edildiğini ve tarihçesini anlattı.

MANAVGAT SUSAMI MİKRO KLİMA ÖZELLİĞİ İLE KALİTELİ

Manavgat susamının aromasının farklı olduğunu belirten Başkan Boztaş, "Mikro klima ve toprağın verimliliğinden kaynaklı susamımızın hem aroması hem de yağ oranı daha yüksek. Manavgat'ta yetişen susamın yağ oranı yüzde 60 oranlarına çıkıyor. Bu oran diğer susamlarda yüzde 40 civarında çıkıyor. Manavgat susamı ilaç sanayinde kullanılıyor" dedi.

SARAY MUTFAĞINI SÜSÜLÜYORDU

Manavgat susamının binlerce yıl öncesinde Hindistan'dan geldiğini anlatan Başkan Boztaş, Manavgat susamının tarihte Osmanlı saray mutfağında kullanıldığını kaydetti. Boztaş, 1400'lü yıllarda müsellem ve tapu tahrir defterlerindeki kayıtlardan, ilçede o yıllarda 76 tahinhane olduğunu ve bu bilgilerin tarihi vesikalarda kayıtlı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de yıllık yaklaşık 150 bin ton susam tüketildiği vurgulayan Boztaş, "Bunun yaklaşık 30 bin tonu Türkiye'de üretiliyor, bunun da yaklaşık 6 bin tonu Manavgat'ta üretiliyor" diye konuştu.

MATSO olarak Manavgat susamına coğrafi işaret alabilmek için Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat ettiklerini belirten Boztaş, kısa zamanda coğrafi işaret alarak Manavgat susamının haksız kullanılmasının önüne geçeceklerini söyledi.

MATSO 2. Meslek Komitesi Üyesi Mustafa Yazan ise Manavgat susamın tohumunun ata tohumu olduğunu, genlerinin hala ilk günkü gibi korunduğunu belirterek, dünyadaki en kaliteli susamın Manavgat susamı olduğunu ve Japonların 'altın susam' diye tabir ettiğini de kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!