LÜKS SİTEDE PALMİYE KAVGASI

Güncelleme Tarihi:

LÜKS SİTEDE PALMİYE KAVGASI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2020 09:08

Antalya’nın Lara kıyı bandında bulunan 30 yıllık palmiyeler deniz manzarasına engel olduğu gerekçesiyle kesildi. Ağaç kıyımına engel olmak isteyen bölge sakinleri imza toplayarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Şirinyalı Mahallesi’ne bağlı Lara Caddesi’ndeki Aydın Sitesi’nde manzarayı kapattığı gerekçesiyle palmiyeler kesildi. Ağaç kıyımına tepki gösteren site sakinleri, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), Muratpaşa Belediyesi’ne ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na suç duyurusunda bulundu.

KIYIMA KARŞI TOPLU İMZA
Site sakinlerinin imzalarıyla savcılığa ve ilgili kurumlara sunulan şikayet dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Site bahçesinde bulunan 30 yıllık doğa harikası palmiyeler üst katlarda yaşayanların manzarasını kestiği gerekçesiyle kesilmiştir. Kat maliklerinin çoğunluğunun onayı olmaksızın yapılan bu vahşice katliamın devam etmesine mani olmak istiyoruz. Devlet ormanı statüsündeki alanlar hariç her yerde ağaç, fidan ve bağa zarar vermeye ilişkin faile 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası hükmeden yasa gereği bu katliamı yapanların tamamından şikayetçiyiz.”

Haberin Devamı

LÜKS SİTEDE PALMİYE KAVGASI

YENİLERİ YAŞANMASIN
Site sakinlerinden mimar Gürbüz Yazıcı, ağaç kesimini önlemek için verdikleri mücadeleyi şöyle anlattı: “Bahçeden motor sesleri geliyordu. Çimler biçiliyor zannettik. Sonra birden çok büyük bir gürültü oldu. Merak edip baktığımızda gördüğümüz manzara karşısında şok olduk. Bahçedeki 30 metre boyundaki palmiyeler kesiliyordu. Bunu görünce hemen gidip ağaç kesimini durdurduk. Ancak dev palmiyelerden biri çoktan devrilmişti. Kesimi yapan site sakini palmiyelerin tamamını kesmek istiyordu. Diğerlerinden birinin kesimine başlamıştı. Bizim müdahalemizle kesim yarıda kaldı. Yerde yatan ağacı gördükçe içimiz acıyor. Hiç değilse diğer ağaçları kurtaralım istiyoruz. Bu acı tabloya müdahale etmeleri için yetkililere sesleniyoruz. Yeniden böyle kıyımlar yaşanmasın.”

 DUYARLILIK ÇAĞRISI
Olayı üzüntüyle karşıladıklarını belirten Şirinyalı Mahallesi Muhtarı Mehmet Hakan Kurt, keyfi uygulamaların doğa harikası Antalya’nın güzelliğini baltaladığını söyledi. Palmiyelerin kesildiği alan özel mükkiyet olduğu için yasal olarak yerel yönetim iznine tabi olmadığını aktaran Muratpaşa Belediyesi yetkilileri ise şöyle bilgi verdi: “Özel mülkiyet alanlarında onay alınmadan ağaç kesimi yapıldığının tespiti halinde Orman Bölge Müdürlüğü ya da savcılığa başvuru yapılmalı. Muratpaşa Belediyesi’ne ait alanlarda kavşak ve yol yapılacak alanlardaki ağaçlar, prosedürlere uygun olarak başka alanlara taşınıyor. Belediye yetkisi dahilindeki hiçbir ağaca zarar verilmiyor. Kentin doğal güzelliğinin korunması için aynı duyarlılığı tüm Antalyalılardan da bekliyoruz.”

Haberin Devamı

YASAL BOŞLUK VAR
Orman Bölge Müdürlüğü’nün sadece orman ağacı niteliğinde olan meşe, çam gibi ağaçlarla ilgili denetim yetkisinin olduğunu belirten Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, palmiye, sokak benjamini gibi ağaçların orman bitkisi olmamaları sebebiyle koruma kapsamında yer almadığını belirtti. Bu konudaki yasal boşluğun ve plansız ağaçlandırma çalışmalarının doğa düşmanlığını beraberinde getirdiğine değinen Neyişçi, “Palmiyeler bahçe peysajı desteklemek amacıyla az sayıda dikilir ve manzarayı engellemez. Bu gerçek dışı bahane öne sürülerek gizli saklı kesimler yapılıyor. Bu sorun kenti kapsayan bir ağaçlandırma planının hazırlanması ve denetime yönelik yasal boşlukların giderilmesiyle çözülür” önerisinde bulundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!