KÜÇÜK ESNAF UMUTLANDI

Güncelleme Tarihi:

KÜÇÜK ESNAF UMUTLANDI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2020 09:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnafa yönelik destek açıklaması, sektörde umut yarattı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın koronavirüs salgınına karşı yeni önlemlerle birlikte açıkladığı esnafa yönelik yeni destek paketi, sektörlerde umut yaratırken, kimlerin destekten yararlanabileceği konusundaki tartışmaları da beraberinde getirdi. Salgından doğrudan etkilenen vatandaşa ve belirlenen meslek gruplarındaki esnafa 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesinde bulunulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca iş yeri kira olan esnafa da üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği verileceğini söyledi.

‘KAPSAM GENİŞ TUTULMALI’
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Destek destektir, teşekkür ederiz. Ama tüm esnafımızın devletten beklentisi var. Kapsam geniş tutulmalı” dedi. Esnaf desteklerinin basit usule tabi vatandaşları ve salgından doğrudan etkilenen iş yeri sahiplerini kapsadığına yönelik açıklamayı değerlendiren AESOB Başkanı Adlıhan Dere, şunları söyledi: “Türkiye genelinde 1milyon 240 bin civarında esnafın yararlanacağı bu destek kapsamında 3 ay süreyle 1000 lira destek ödemesi yapılacak. Şu anda Antalya’da basit usule tabi 28 bin 900 esnaf var. Ancak kentte AESOB’a bağlı 87 bin üye esnafımız var. Kent ekonomimizi pandemi sürecinde bu desteklerle ayakta tutabilmemiz için kapsamının genişletilmesi, tüm esnafımızın dahil edilmesi gerekiyor.”

ART ARDA TELEFONLAR GELİYOR
“Desteklerin nasıl, ne şekilde, kimlere verileceği genelge henüz yayınlanmadığı için tam olarak anlaşılmış değil. Taksi, dolmuş, pazarcı, terzi, oto tamirci, kadın erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler destekten faydalanacak. Meslekler analiz edilip düzenlemeye eklemeler yapılmalı. Destek verilecek iş yerleri arasında kantinler, kahvehaneler, kafeteryalar ve bunun gibi birçok meslek grubumuz yok. Cumhurbaşkanımızın destek paketini açıkladığı andan beri meslek odalarından art arda telefonlar alıyoruz. Pandemiden etkilenen ama pakete dahil olmayan esnaflarımız bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor.”

Haberin Devamı

ANTALYA’DA KİRALAR ÇOK YÜKSEK
Turizm kenti Antalya’nın pandemiden çok fazla etkilendiğinin de göz önüne alınması gerektiğini kaydeden Dere, “Şehrin rantından dolayı Antalya’da kiralar çok yüksek. 750 lira kirası olan esnaf çok nadir bulunur, onlar da sokak aralarında dükkân işletiyor. Kafeteryalarda 20- 30 bin lira kirası olan esnafımız var. Yılbaşı için açıklanan 4 gün sokağa çıkma yasağı ile birlikte kentte yeni yıl hareketliliği umudu bitti. Esnaf gereken tedbirleri alarak, denetimlerden geçerek üzerine düşeni yerine getiren esnafımız geniş kapsamlı bir destek istiyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!