KORONAYI YENEN NAKİL LİSTESİNDE

Güncelleme Tarihi:

KORONAYI YENEN NAKİL LİSTESİNDE
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2020 09:20

Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi, koronavirüs hastalığına yönelik tedavi sürecinde hayati önem taşıyan ‘plazma nakli’ sayısının artırılması için özel bir çalışma başlattı.

Haberin Devamı

TÜM dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en çok etkilenen alanlardan biri kan bağışları oldu. Türk Kızılayı Batı Akdeniz Bölge Kan Merkezi de pandemi sürecinde hızla eriyen kan stoklarını yeniden yükseltmek için Antalya ve Burdur ve Isparta’da sabit ve mobil ekiplerle yoğun bir çalışma içine girdi.

4 BİNE KADAR DÜŞTÜ
Salgın döneminde yürütülen çalışmalarla ilgili Hürriyet Akdeniz’e konuşan Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. Tufan Ertop, “Ocak ve şubat aylarında bağış rakamları konusunda çok iyi gidiyorduk. Her sene artan bir grafiğimiz vardı. Dinamik bir nüfusu olan ve çok sayıda turist ağırlayan Antalya’da sürekli artan ihtiyaca karşılık verebilmek için her sene bağış sayımızı artırıyorduk. Pandemi ilan edilmesiyle beraber dışarı çıkışların azalması ve alınan güvenlik tedbirleri bizim sahadaki kan bağışı sayılarımızı 15 Mart’tan bu yana ciddi ölçüde azalttı. 2019’un mart ayında aylık 13 bin bağış alırken bu yıl aynı dönemde bağış sayısı 8 binlere düştü. Nisan ayında ise sadece 4 bin bağış yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

KORONAYI YENEN NAKİL LİSTESİNDE

BAĞIŞ SAYISI YÜKSELİYOR
Mevcut kan stokları ile sürecin kontrol altına alınmaya çalışıldığını vurgulayan Ertop, “Elimizdeki stoklar bizi belli bir dönem idare etti. Yaşadığımız sorunu hastalara yansıtmadık. Ancak belli bir noktadan sonra bağışlar iyice azalıp stoklar da eriyince sıkıntı yoğun olarak hissedildi. Bu dönemde genel başkanımızın çağrısı, bölgelerde bizim yaptığımız çağrılar ve sosyal medyada başlatılan duyarlılık hareketleri karşılık buldu. Bağış sayılarımız mayıs ayından itibaren yükselmeye başladı. Haziran ayı rakamları da geçen senenin rakamlarıyla örtüşüyor. Stok miktarımızın daha hızlı artması için bağış seferberliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

LİSTELER HAZIRLANDI
Koronavirüse yakalanan ve hastalığı atlatan kişilerin yaptığı plazma bağışı ile ilgili de konuşan Ertop, şöyle dedi: “Bölgedeki sağlık müdürlükleriyle koordineli çalışarak iyileşen hasta listelerini belirledik, temas kurduk ve uygulanacak süreci anlattık. Önümüzdeki dönemde immün plazma ile tedavi yönteminin sonuçlarını daha net şekilde görebileceğiz. Ancak şu dönemde özellikle ağır seyreden koronavirüs vakalarına plazma nakli yapılıyor. Kişinin bağışa uygunluğu, semptomlarının geçip geçmediği, hastalığın üzerinden kaç gün geçtiği, virüs testi sonuçları gibi kriterleri değerlendiriyoruz. Şartlara uygun 20–60 yaş aralığında kişilerin eğer rızaları varsa belirli bir planlama dahilinde plazmaları alınıyor. Şimdiye kadar bölgede toplamda 41 ünite plazma bağışı aldık.”

ÖNCE GÜVENLİK SONRA BAĞIŞ
Kan bağışı sürecinin her adımının yakından takip edildiğini ve ciddi tedbirler alındığını anlatan Ertop, “Her bağışçı için ayrı eldiven ve her uygulamada dezenfektan kullanıyor. Form doldurulan ve kan alınan üniteler sosyal mesafe kuralına uygun yerleştirildi. Çalışanlarımız maske, gözlük, önlük gibi kişisel koruyucu ekipmanlarla çalışıyor. Alana girişlerde ateş ölçümü yapılıyor ve gelen her bağışçının maske takması zorunlu tutuluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!