Korkuteli'de istiridye mantarı üretimi

Güncelleme Tarihi:

Korkutelide istiridye mantarı üretimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2016 12:56

Korkuteli'de istiridye mantarı üretimi

Haberin Devamı

 

Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA) - ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde kültür mantarının ardından istiridye mantarı üretimi de başladı.

Kültür mantarı yetiştiriciliğinde önemli bir gelişme sağlayan Korkuteli'de üreticiler son dönemde revaçta olan istiridye mantarı üretimine de yöneldi. Emekli Mehmet Atabay, kiraladığı depoda poşetlere pamuk ve mantar tohumu ekerek istiridye mantarı üretimine geçti.

İstiridye mantarı yetiştirmek için poşetler içerisine pamuk tohum bırakılması yöntemini seçtiğini aktaran Atabay, ilk etapta daha küçük alanda deneme üretimi yaptığını ve elde ettiği sonuçlar sonrası daha geniş bir depoda ekonomik yetiştiriciliğe geçme kararı aldığını anlattı. Atabay, "Mantar, en sevdiğim yiyeceklerin başında gelir. Uzun süredir sevdiğim bu gıda maddesini kendim yetiştirmek için araştırma yapıyordum. Sonunda kiraladığım bir depoda tamamen otomatik bir sistem kurarak hayata geçirdim. Burada yetiştirdiğimiz mantarları marketlere ve iç piyasaya pazarlıyoruz. Yetiştirilirken kimyevi ilaç kullanıldığı için pamuğu tercih ediyoruz. Uygun nem oranına ulaşan pamuk torbalarına tohum ekimini yapıyoruz. Ağzını bağladığımız poşetlere, steril çivilerle delikler açıyoruz. Mantar üretmeye hazır hale gelen poşetleri ranzalara bırakıyoruz. Son olarak da ortam karartılıyor. Yaklaşık 1 ay boyunca hiç güneş ışığı görmüyor" diye konuştu.

Bu süre zarfında odanın çok temiz olması ve oda sıcaklığının da belli derecede bulunması gerektiğini vurgulayan Atabay, "Aynı zamanda ortamın temiz ve hijyenik olması gerekiyor. Bu sağlanmazsa üreyen mikroplar mantarların oluşmasını engelleyebiliyor. Kuluçka döneminin tamamlanmasının ardından oda aydınlatılıyor ve oksijen veriliyor. 1 ay içerisinde ise poşetlerde açtığımız deliklerden mantarlar yetişmeye başlıyor. En iyi verimi alabilmek için ortamdaki nem oranının da yüzde 85- 90 arasında olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de buhar makinesi kullanılıyor" dedi.

Ailesiyle birlikte bu işi yaptığını kaydeden Atabay, "Herkes bu işin bir ucundan tutuyor. Hepimiz onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Bu mantarları da ilçede ve çevre ilçelerde pazara sunuyoruz. Bu üretimin ev ekonomimize önemli katkı sağlıyor. Mantar son dönemde büyük rağbet görüyor. İçindeki vitaminler ve mineraller yönünden eşsiz bir ürün" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!