KOPYA SİTEYLE 'TATİL' OYUNU

Güncelleme Tarihi:

KOPYA SİTEYLE TATİL OYUNU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2023 10:13

Otellerin internet sayfaları kopyalanarak oluşturulan sahte rezervasyonlara karşı tatilcilerimizi uyarmak istiyoruz. En son tespit edilen 38 kopya site erişime kapatılıp gerekli hukuki işlemler başlatılmıştır.

Haberin Devamı

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil rezervasyonları artarken, dolandırıcılık vakaları da yükselişe geçti. Özellikle 5 yıldızlı otellerin ve acentelerin internet sitesini kopyalayanlar, kendilerine ulaşan tüketicileri sahte rezervasyonlarla mağdur ediyor.

Dolandırıcılar, bu yöntemle yüklü miktarda haksız kazanç elde ederken, tüketiciler de büyük kayba uğruyor.

Dijital çağ hayatımızı ne kadar kolaylaştırsa bile, yine de kullanırken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Her şeyin kopyası üretildiği gibi, sahte otel ve acente web siteleri de üretilebiliyor. Tamamen aynen kopyalanıyor.

Tüketicilerimiz burada sosyal medyayı takip etmesi gerekiyor ama en başta otel ve acentelere görev düşüyor. Kendi sitesinin kopyasının olup, olmadığını takip etmesi gerekiyor. Benzer telefon numaraları kullanılabiliyor. Örneğin Antalya’nın alan kodu 242’dir. 242 ile başlayan bir IP telefon alabiliyorlar.

Haberin Devamı

TÜRSAB KODUNA DİKKAT
Muhakkak seyahat ve tatil sigortası yaptırın. ‘O tatil sigortasını yaptırdım’ diyen acenteye hemen peki demeyin. Poliçeyi inceleyin, muafiyetler neler, neleri kapsıyor, ne kadarını iade edecek, hangi durumlar ve riskler çıktığında sizin zararınızın ne kadar tazmin edebilecek okuyun, itirazınız varsa tartışın müzakere edin ve düzeltin.

Yani tatil sigortası yaptırmadan bugün rezervasyon yaptırmak o da bir nevi kumar oynamak gibidir. Burada sigorta yaptırırken otelin ve acentenin isimlerini yazdırın. Sigorta şirketi poliçenizi verdiği andan itibaren müteselsil sorumluluk altına girer.

Güvenilir site için acentelerin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden (TÜRSAB) aldıkları bir kod var. Bu kodu, her acente kendi web sitesinde belirtmek zorunda. TÜRSAB ibaresinin olup, olmadığına bakılmasını tavsiye ediyoruz.

Otellerin çağrı merkezleri de kopyalanabiliyor. O nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli konu; otellerin resmi siteleri ve acentelerin resmi sitelerinde yer alan TÜRSAB kodudur.

Bunu da TÜRSAB’ın sitesinden gerekli doğrulama koduyla linki girerek, sağlayabilirler. Bilinen acente ve otellerle çalışılmasını daha doğru buluyoruz.

Haberin Devamı

Bir de tüketicilerimiz kaldıkları otelinde görselde olduğu gibi çıkmadıysa o noktada durumu cep telefonunuzla fotoğraflayın, videoyu ile çekin hatta yapabilirseniz tutanak yapın tatilcilerden, tesis yöneticilerinden imza alın. İşte belgelediniz.

Döndüğünüzde de acentenize deyin ki “Sen bana ayıplı hizmet sundun 4 yıldızlı dediğin otel 2 yıldızlı çıktı, işte şu dahil dedin o olmadı, açık büfeydi biz bulmadık, denize yakın ve odanız deniz görecek dediniz onlar da çıkmadı.”

Belgelediğiniz için fiyat farkının veya tamamının iadesi için talepte bulunun. Kabul etmediği takdirde hem TÜRSAB’a şikâyet edin hem de tüketici hakem heyetine internet üzerinden başvurup makul bir miktarın veya tamamının size iadesi için karar verilmesini talep edin. Ayrıca 6098 Borçlar Kanunu’na gereği hiçbir harç yatırmadan hakem heyeti kararı ile maddi ve manevi tazminat davası da açabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!