KONGREYİ YAPALIM SONRA TURİST OLALIM

Güncelleme Tarihi:

KONGREYİ YAPALIM SONRA TURİST OLALIM
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2021 10:17

Kongre turizmi sadece ülkemiz için değil, dünya için de hızla büyüyen profesyonel bir alan. Ne yazık ki pandemi ile birçok sektör gibi kongre turizmi de “online” platformlara taşındı. Bu durum kongre destinasyonları için elbette üzücü.

Haberin Devamı

Peki kongre turizmi bir destinasyon için neden bu kadar önemli?
*
Öncelikle en cazip yanlarından biri, yüksek sezondan bağımsız bir zaman dilimine sahip olması. Bu yönüyle turizm bölgelerinin 12 ay kesintisiz turizm arzusunu da destekliyor. Bir diğer cazibesi ise kongre amaçlı gelen turistler genellikle eğitim ve gelir düzeyi yüksek kişiler. Bu demek oluyor ki; turistler iyi ve kaliteli bir seyahat için harcama yapmaktan asla kaçınmayacaklar.
*
Bir uluslararası kongre organizasyonu düşünün; yaklaşık 300-500 kişi ile gerçekleşen. Bu kişiler yalnızca kongreye katılmıyor, aynı zamanda bölgenin tarihi kültürel yerlerini ziyaret ediyor, konaklıyor, alışveriş yapıyor. Para harcamaya istekli, bilinçli ve meraklı bir turist. İstatistiki verilere baktığımızda, bu katılımcıların ortalama harcamaları 3 bin dolar civarında. Çünkü gelen turistler para harcarken çekinmiyor. Dolayısıyla mevcut bölgeye hatırı sayılır bir ekonomik girdi de sağlıyor.
*
Bir akademisyen olarak çok sayıda uluslararası kongrede yer aldım. Öncelikli beklentim akademik paylaşımlardaki verimlilik olmasına rağmen hemen sonrasında ise iyi bir turist olarak ülkeden ayrılmaktı. Çünkü her kongre katılımcısı gibi aklımızda olan şey şu: destinasyona olan derinlemesine “merak”.
*
Türkiye; kongre turizmi açısından, katılımcılara paket hizmet sunarak onları en yüksek düzeyde memnuniyetle evlerine yolcu ediyor. Özellikle konaklama tesisleri de bu konudaki memnuniyeti artırıcı bir etken.
*
İstatistiki verilere baktığımızda Türkiye 2015 yılında dünyada kongre turizminde 18’inci, Avrupa’da ise 11’inciydi. Aynı sene kongre turizmi geliri 2,5 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar kongre turizminin destinasyonlarda nasıl önemli bir alternatif turizm yarattığını gösteriyor.
*
Antalya olarak bu büyük pastadan payımıza düşen nedir? Sahip olduğu altyapı bakımından kongre turizmine oldukça elverişli bir kentte yaşıyoruz. Şimdilik İstanbul’dan sonra 2’inci sırada olmamıza rağmen bu açığı zaman içerisinde doğru stratejik planlarla kapatabileceğimiz kanaatindeyim. Her yıl çok sayıda tıp ve bilim kongreleri ile prestijli firmaların toplantılarına ev sahipliği yapıyoruz. Kent, çok sayıda kongre merkezlerinin yanı sıra her biri en az bir kongre merkezi kadar profesyonel donanıma sahip konaklama işletmelerine de sahip olduğu için oldukça avantajlı.
*
Bugün hem sektörün hem de bilim camiasının gelmesini umduğu “nitelikli turist”in hatırı sayılır bir kısmı kongreler vasıtasıyla ülkeye yönlendirilebilir. Ülkeye kongreler aracılığıyla çekilen turist, daha sonra da diğer turistik çeşitliliklerden faydalanmak üzere ülkeyi tekrar ziyaret edecektir.
*
Paris, Barselona, Madrid, Atina ve Roma, dünyanın en çok uluslararası kongrelerin düzenlendiği şehirlerden bazıları. Türkiye’ye coğrafi olarak bu kadar yakın olmaları aslında bizim için bir fırsat sağlıyor. İlerleyen yıllarda en az bir şehrimiz dünya sıralamasında ilk 20’de yerini alacak diye düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!