KIZILLI MI KİRLETTİ

Güncelleme Tarihi:

KIZILLI MI KİRLETTİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2021 09:04

Düden Çayı’nda kötü koku ve balık ölümleriyle sonuçlanan köpürmeye ilişkin özel bir rapor hazırlayan Antalya Kent Konseyi, suda tespit edilen kirliliğin büyük oranda Kızıllı Katı Atık Depolama Sahası kaynaklı olabileceğini savundu.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın dünyaca ünlü iki şelalesini içine alan Düden Çayı’nda ocak ayında yaşanan köpüklenme, kötü koku ve balık ölümleriyle ilgili araştırmalardan dikkat çekici sonuçlar çıktı. Antalya Kent Konseyi de bu konuyla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Kirlilik sonrası ceza kesilen firmaların büyük çoğunluğunun plastik geri dönüşüm işletmeleri olduğunun belirtildiği raporda, “Faaliyeti durdurulan işletmelerin birkaçının en az beş yıldır çevre izin ve lisansı için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmadan faaliyet göstermesi başlı başına bir facia olarak görülmektedir” denildi.

RUHSATSIZ İŞLETMELER VAR
Çevre izin ve lisansı bulunan fakat belediyelerden ruhsat almamış işletmelerin de var olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu durum başıboşluğun sonucudur. Ne belediyeler ne de İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından bu işletmelerin hangi işi, nasıl yaptığına ilişkin yeterli denetim yok. Aymazlığın ikinci perdesi de faaliyeti durdurulan işletmelerden bazılarının, cezai yaptırımdan bir gün sonra faaliyet gösterdiği yönünde bilgilerin alınmış olmasıdır” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

O İŞLETMELER DÜDEN’E UZAK
Ceza kesilen alt platodaki işletmelerin hiçbirinin bölgedeki köpürmeye sebep olan en yoğun kirleticiler olmadığı görüşü de raporda yer aldı. Söz konusu işletmelerin atıklarının ne Varsak Düdeni’ne ne de Düdenbaşı’na ulaşmadığı belirtilen raporda, “Ancak bu işletmelerin atıklarının Düden Çayı’na Muammer Aksoy Caddesi kesişimi civarında karışmakta olduğu düşünülmektedir. Bu noktadan alınan örnekte ağır metal seviyesinin çok yüksek olduğu belirlenmiştir” denildi.

KİRLENME KAYNAĞI KIZILLI
Düden’deki kirliliğin kısa süreli ve yoğun olması nedeniyle Kızıllı Katı Atık Depolama Sahası çöp suyunun taşındığı boru hattında arıza yaşandığı iddiası da rapora yansıdı: “Bu boru hattıyla sızıntı suyu Varsak Düdeni’nin kuzeyine kadar geliyor ve maslaktan kanalizasyon hattına akıyor. Maslak ile Varsak Düdeni arasındaki mesafe yaklaşık 870 metre. Sızıntının Varsak Düdeni aracılığıyla taşınması ocak ayında yaşana facianın en önemli olasılığı olarak karşımıza çıkıyor. Toplamda 271 düdeni olan traverten platoda sadece iki bölgede rapor edilen olayın yerel ve güçlü bir kirlenmeye sebep olması bu ihtimali güçlendiriyor.”

Haberin Devamı

BORU HATTINDA BÜYÜK ŞÜPHE
“Kullanılan borular standartlara uygun değilse veya doğru birleştirilmediyse kaçaklar oluşabilir. Boruya inen manhollerin etrafından da korozyon sebebiyle kaçaklar yaşanabilir. Ayrıca bölgede yüzey kotu ölçümü yapılmamıştır. Özellikle Şehit Bülent Alkan ve Şehit Musa Özkan caddeleri arasında kalan Süleyman Demirel Bulvarı’nda yüzey kotu yaklaşık 15 metre artıyor. Çöp suyu hattının manhollerden sızan taş, çakıl ve kumla tıkanması mümkün. Burada biriken su, çatlaklardan sızarak Düdenbaşı’na kadar inebilir. Düdenbaşı’nda gözlenen kirliliğe bu suyun sebep olduğu izlenimi doğmaktadır.”

BÜYÜKŞEHİR: SIZINTI YOK
Kızıllı Katı Atık Depolama Tesisi işletmecisi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, söz konusu hatta herhangi bir sızıntının olmadığını ve bu durumu olaydan sonra, Ocak 2021’de raporladıklarını da ifade ettiler. Raporda, "Ancak herhangi bir kurumun ne Kızıllı çıkışında ne boru hattı boyunca ne de Kepez’de sızıntı suyunun kanalizasyona karıştığı noktada herhangi bir sürekli ölçüm gerçekleştirmediği belirlenmiştir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!