KIRKGÖZ’Ü KURTARIN

Güncelleme Tarihi:

KIRKGÖZ’Ü KURTARIN
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2021 08:57

Antalya’nın içme suyu kaynağı Kırkgöz’de yaşanan çevre kirliliği kamu kurumlarını harekete geçirdi. Döşemealtı Belediyesi, ASAT ve DSİ süreci takip altına aldı.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın doğal su kaynaklarından Kırkgöz Göleti'nde yapılan su altı temizliğinde halı, inşaat malzemeleri hatta traktör lastiğinin çıkması Kırkgöz'deki yetki karmaşasını bir kez daha kent gündemine taşıdı.

7 YILDIR UĞRAŞIYORUZ
Bölgede yürütülen çalışmalar ve kirliliğin nedenleriyle ilgili Hürriyet’e konuşan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, “Buradaki asıl sorun kurumlar arasında yetki karmaşası olması. Biz bu sorunu çözmek için 7 yıldır ciddi bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

YETKİ TEK KURUMDA OLMALI
Genç, şöyle devam etti: “Bir tarafta koruma kurulu, bir tarafta Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) ve Devlet Su İşleri (DSİ) var. Antalya için hayati önem taşıyan Kırkgöz’ün korunmasını istiyorsak yetki tek kurumda toplanmalı. Zaten biz de bu çözümün son aşamasına geldik. Yaklaşık 23 kurum ve kuruluştan onay aldık.”

Haberin Devamı

MİLLİ PARK GİBİ OLACAK
“Özel mülkiyetlerin kamulaştırma sürecini yüzde 70 tamamladık. Hazine’den kullanım yetkisi aldık. Projenin ilk aşamasını yaklaşık 2-3 ay içinde yapacağımız ihale ile başlatacağız. Yetki karmaşası ortadan kalktığında burası milli park gibi olacak. Kimse mangal yakamayacak, milletin suyuna traktör lastiği atamayacak.”

DSİ RAPOR HAZIRLIYOR
Bölgede yapılan temizlik çalışması sonrası ortaya çıkan görüntülerin hemen ardından harekete geçildiğini kaydeden DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Aykan, “Ekibimiz Kırkgöz çevresinde çalışma yapıyor. Kirliliğin boyutları noktasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne de bilgi aktarılacak” dedi.

İŞ BİRLİĞİ YAPILMALI
Kırkgöz’de yaşanan kirlilik sorununun kurumlar arası işbirliği ile çözülebileceğini kaydeden ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, “Her kurum kendi üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor. Ancak bu sorunun parçalı biçimde çözülmesi çok zor. Bütünlük sağlanırsa bu alanı doğru şekilde koruyabiliriz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?
Bölgedeki su altı temizlik çalışmalarına katılan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Şişeler, ayakkabılar, halı, masa, çocuk bezleri ve traktör lastiğine kadar akla gelecek her türlü atığı suyun hem altında hem de üstünde gördük. Kırkgöz, Antalya’nın en önemli su kaynaklarından biri. Önemli bir su kaynağının böyle kirletilmesi gerçekten üzüntü verici” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!