KARMA SİSTEM MEMNUN ETMEDİ

Güncelleme Tarihi:

KARMA SİSTEM MEMNUN ETMEDİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2019 10:42

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet yollarının yeniden düzenlenmesi için uygulamaya başladığı ‘karma sistem’ bisiklet severleri memnun etmedi.

Haberin Devamı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) ulaşıma yönelik planlama çalışmaları devam ederken bisiklet yolları ilgili tartışmalar da sürüyor. Bazı bisiklet yollarının trafiğin akışına ters olması gerekçesiyle kaldırılmasına tepki gösteren bisikletliler, güvenli bisiklet kullanımına yönelik yeni adımlar bekliyor. Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç’un yaptığı açıklamaların bisikletçileri tatmin edecek nitelikte olmadığını söyleyen Antalya Bisiklet Derneği Başkanı Osman Çakır, bu hafta Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı Cem Oğuz ve yetkililerle toplantıda bir araya gelerek çözüm için taleplerini sunacaklarını vurguladı.

KARMA SİSTEM MEMNUN ETMEDİ

BİSİKLETLİLER MAĞDUR OLMASIN
Toplantıda hazırlıkları süren projenin ne durumda olduğunun açıklanacağını belirten Çakır, “Bisiklet yolları kaldırılması ile ilgili Büyükşehir’den tatmin edici bir gerekçe duymadık. Milli Egemenlik Caddesi’ndeki bisiklet yolu ayrılmış bir yoldu ve bisikletçiler tarafından etkin biçimde kullanılıyordu. O yol yapıldığından beri bölge esnafı araç park edemediğini söyleyerek şikayet ediyor. Hem bisikletlileri, hem yaşayanları hem de esnafı memnun edecek bir çalışma hedefleniyor. Ama bize bunun bir alternatifinin sunulması lazım ki bisikletliler de mağdur olmasın. Şimdi bölge esnafı memnun. Ama bisikletliler maalesef memnun değil” dedi.

Haberin Devamı

KARMA SİSTEM MEMNUN ETMEDİ

HIZ KURALLARINA UYULMUYOR
Trafiği yavaşlatarak karma ulaşıma geçmenin etkin bir çözüm olamayacağını savunan Çakır, “Trafik yavaşlatılabilirse daha güvenli bir ortam ortaya çıkar. Karma ulaşım sağlanacaksa trafiğin yavaş olması bisikletlilerin avantajına olur. Ancak Konyaaltı Caddesi hız sınırlaması konusunda pilot bölgeydi. Biz o yolu kullandığımızda hız kurallarına uyulmadığını çok net şekilde görüyoruz. Araçların hız yapmalarının önüne geçilemiyor. Avrupa’da yerleşmiş bisiklet kültürünü Antalya’da da oluşturmamız, insanların kurallara uymalarını sağlamamız lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı


BİSİKLETLİ SAYISI ARTTI
Ulaşım Daire Başkanı Nurettin Tonguç’un bisiklet kullanımında yıllar içinde beklenen artışın sağlanamadığı yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını ifade eden Çakır, ilk bisiklet yollarının yapıldığı 2011 yılından 2019’a bisikletli sayısının arttığını söyledi. Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “Milli Egemenlik Caddesi’ndeki yollar 2011 yılında Ulaşım Daire Başkanı yine Nurettin Tonguç’ken yapılmıştı. O dönemde Antalya’da bisiklet kullanımı çok yaygın değildi. Ama o yılla 2019’u kıyasladığımız zaman Antalya’da bisikletli sayısının hızla arttığını görüyoruz.”

YÜZDE 19’UN TERCİHİ BİSİKLET
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı “Şehir içinde hangi ulaşım aracını kullanıyorsunuz?” anketinde otomobil yüzde 37, motosiklet yüzde 5, toplu ulaşım yüzde 40 ve bisiklet kullanımının yüzde 19 olduğu belirlendi. Antalya genelinde ulaşım kullanan nüfusun 5’te birinin bisikleti tercih ettiğini belirten Osman Çakır, bunun göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir rakam olduğunu belirterek bisikletlilere yönelik yeni adımlar beklediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!