KADINLARDAN ÇOCUKLARA ANTALYA MERCEK ALTINDA

Güncelleme Tarihi:

KADINLARDAN ÇOCUKLARA  ANTALYA MERCEK ALTINDA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2019 10:29

Antalya’da çok sayıda akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla düzenlenen Kent Hakkı Forumu’nda kadınlardan çocuklara, engellilerden yaşlılara kentin her kesiminin yaşadığını sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent İzleme Platformu (AKİP)  tarafından düzenlenen Kent Hakkı Forumu’nda altyapıdan ulaşıma su kaynaklarından arkeolojik ve doğal sit alanlarına Antalya’nın öne çıkan meseleleri konuşuldu. Kadınlar, çocuklar, LGBTİ+ bireyler, yaşlılar, engelliler, mülteciler, evsizler, bisikletliler ve hayvanlarla ilgili sorunların ortaya konulduğu forumda çözüm önerileri de sıralandı. Çok sayıda akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcisinin kentten beklentilerini sunduğu forumda dile getirilen sorunlar ve önerilen çözümlerle bir sonuç bildirgesi oluşturulacak. Farklı kesimlerin gözünden değerlendirmelerle Antalya’nın karnesinin oluşturulacağı çalışma, bir kitap haline getirilecek.

KORUMA ALANLARI TEHLİKEDE

Antalya’da ‘İmar Barışı’ kapsamında yapılan başvuru sayısının 140 bin olduğunu ifade eden Antalya Mimarlar Odası Genel Sekreteri Recep Esengil, bu düzenlemenin 14 milyon yapıyı yasal hale getirmenin yanında koruma alanlarında yeni kaçak yapılaşmaya imkan sağlayacağı endişesini de beraberinde getirdiğini dile getirdi. Side, Kaleiçi, Haşim İşcan, Kaş, Kekova, Üçağız gibi yüzlerce doğal, kültürel ve tarihi sit alanının geleceğini tehlikeye sokan imar düzenlemelerinin kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Esengil, “Geçen dönem hazırlıkları yapılan Kentsel Dönüşüm Master Planı ile kentin yüzde 95’i kentsel dönüşüm alanı olarak önerildi. Lara bölgesinde yapılaşmamış alanlarda ise 20 ve daha fazla katlı yeni yerleşim alanı önerileri getirildi. Bu planla kent genelinde uygulanacak toplu konut ve kentsel dönüşüm projeleri ulaşım ve altyapı üzerinde çok ciddi yük oluşturacak” dedi.

KADINLAR TEHDİT ALTINDA

Haberin Devamı

Antalya’nın 2018 verilerine göre kadın cinayetleri konusunda da 2’inci sırada yer aldığını söyleyen Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Üyesi Avukat Banu Altunlu, Döşemealtı, Aksu, Kepez gibi yerleşimin çok yaygın olmadığı kentin bazı alanlarda kadınların tehdit altında olduğunu belirterek şöyle bilgi verdi: “Parkların ışıklandırmasının az olması, kamera sistemlerinin yetersizliği, üniversite bölgesinde ıssız alanların oluşu gibi şikayetlere çözüm bulunması gerekiyor. Antalya boşanma hızında da Türkiye’de 2’nci sırada ve boşanan kadınlar ekonomik sıkıntıya giriyor. Kentte yaşayan kadınlar turizm, ev işi gibi hizmetlerde düşük ücretlerde ve çoğunlukla sigortasız çalışıyor. Yoğun göç alan kentte kadınlar işsizlik sorunu yaşıyor. Tarımda çalışan kadınların ücretleri eşleri tarafından alınıyor. Antalya’da yoğun oranda yaşayan yabancı kadın için adli mekanizmalar gerektiği gibi işletilmiyor. Bu kadınlara çoğu zaman ana dillerinde kendilerini ifade etme hakkı sağlanmıyor.”

ÇOK SAYIDA KÖYDE OKUL YOK

Haberin Devamı

Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Serap Ertuğrul, çocuk hakları bakımından kentin durumunu değerlendirdi: “Antalya’da bugün ne aileler çocuklarını sokağa bırakabilme cesaretine sahip, ne de çocukların verimli zaman geçirebilecekleri yeterli alan var. İki salıncak, bir kaydırak kurmak çocuklar için park alanı yaratmak anlamına gelmiyor. Projeler oluşturulurken çocuğun ihtiyaçları ön planda tutulmalı. TUİK verilerine göre ilimizde 620 binin üzerinde olan 0-17 yaş aralığındaki çocuk sayısının il nüfusuna oranı yüzde 26. Bu oranın içinde ilimizde çokça bulunan ve resmi kayıtlara geçmeyen mülteci çocuklar yok. Yoğun olarak Serik civarında yaşayan sığınmacı çocukların tarım alanlarında çalıştırılması ve dilendirilmesi onları her türlü sömürüye açık hale getiriyor. Ayrıca çocukların eğitim alabilme koşulları bakımından da sorunlar yaşanıyor. Antalya’dan Saklıkent’e doğru yola çıktığımızda pek çok köyde okul olmadığını görüyoruz.”

YAŞLI VE ENGELLİ HİZMETLERİ

Haberin Devamı

Dünyadaki ‘yaşlı dostu şehirler’ arasında Türkiye’den bir şehir olmadığını kaydeden gerontolog Suzan Yazıcı, ‘Antalya’da Yaşlı ve Engelli Olmak’ başlıklı sunumunda, birçok belediyenin yaşlı ve engellilere yönelik hizmetlerinin yeterli olmadığını söyledi. Aksu, Demre, Korkuteli, İbradı, Akseki, Gazipaşa, Döşemealtı ve Kaş belediyelerinin ise bu alanda hizmet sunmadığını aktaran Yazıcı, “Antalya, iklim koşulları ve coğrafyasıyla yaşlı ve engelli dostu kent olmak için uygun. Ancak erişilebilirlik konusunda yaşanan aksaklıklar, yaşlı ve engellilerin eve hapsolmasına neden oluyor. Sosyal devlet anlayışı hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile desteklenerek sürekliliği sağlanmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

KADINLARDAN ÇOCUKLARA  ANTALYA MERCEK ALTINDA

SERBEST KÜRSÜ TALEPLERİ

Serbest kürsüde söz alan Antalya Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği Başkanı Umut Araz, sokaklarda suça sürüklenen evsizlerin kalıcı bakım evlerine alınması, tedavi imkanının sağlanması ve bu alandaki yasal engellerin çözülmesini istedi. Antalya’da yaşayan bir evsiz olan Mehmet Doğruer de forumda söz alarak taleplerinin hastalandıklarında ilaç alabilmek ve yaş kış kalabilecekleri bir mekan olduğunu söyledi. Antalya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Evrim Ercan da, Büyükşehir, Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı’da bulunan barınaklarda hayvanların salgın hastalıklara maruz kalmamaları için tedbirlerin artırılması ihtiyacını vurguladı. Antalya’da yaşayan bisikletçilerin park etme ve güvenlik sorunlarını dile getiren Nafiz Sağdur ve Devrim Dağ ise doğa dostu bir kentin gereği olan bisiklet yollarıyla ulaşım sağlayabilme hakkına ilişkin taleplerini iletti. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!