KADIN GÜCÜ İLHAM OLDU

Güncelleme Tarihi:

KADIN GÜCÜ İLHAM OLDU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2020 09:08

Kuruluşunun 5’inci yılında Antalya Kadın Müzesi’nin katettiği yolu anlatan Yeliz Gül Ege, “Hala Antalya’nın köylerinde okumak için mücadele eden kız çocukları var. Biz başarılı kadınları anlatarak onlara ilham olduk” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA Tanıtım Vakfı (ATAV) çatısı altında kurulan dünyanın on ikinci Türkiye’nin ikinci sanal kadın müzesi Antalya Kadın Müzesi (AKM), 5’inci yılını kutlamaya hazırlanıyor. ‘Duvaktaki Bereket Yörük Gelini’, ‘Jale İnan’ ve ‘Bu Kentte Kadın Var’ sergilerini çeşitli kültür merkezlerinde açarak sanatseverlerle buluşturan AKM, son olarak, meme kanseri farkındalığına dikkat çekmek için ‘Sohbetiniz Sağlık Olsun’ projesini hayata geçirdi. Dünya Kadın Müzeleri Birliği’ne (IAWM) üye olan AKM’nin şimdiki hedefi ise birliğe üye müzelerle üzerinde çalıştıkları uluslararası bir projeye imza atmak...

ROL MODEL KADINLARLA SÖYLEŞİ
Dünya Kadın Müzeleri Birliği’ne (IAWM) üye olan AKM tarafından 2016 yılından itibaren düzenlenen Jale İnan Antalya Yılın Kadını Ödül Töreni’yle, yılın kadını ödülü her yıl kente katma değer sağlamış bir kadına veriliyor ve her yıl kadın hakları konusunda düzenlenen söyleşiler Antalyalılarla buluşturuluyor. Antalya Kadın Müzesi web sitesinde, Antalya’nın Binlerce Yıllık Tanrıçaları, Yörük Kadın Başları, Yörük Kadın Kıyafetleri ve Danışma kurulu üyesi Melike Gül’ün fotoğraf sergisi olmak üzere 4 dijital sergi, 46 rol model kadınla yapılan söyleşiler, Yörük Gelini Defilesi, kütüphane ve gerçekleştirilen etkinlikler yer alıyor.

Haberin Devamı

SANAL MÜZEDEN DÜNYAYA SESLENDİK
Antalya Kadın Müzesi kurucuları arasında yer alan ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, şöyle bilgi verdi:
“Antalya Kadın Müzesi, kentimizde yaşayan kadınların tüm dünyada başarılarıyla anılması için düşünülmüş bir müze. Kentin başarılı kadın envanterini çıkarıyoruz. Onlarla görüntülü söyleşiler yapıp geleceğe aktarıyoruz, bu müzenin öneminin ileride çok daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Sanal müzemizde yer alan röportaj ve sergilere, www.antalyakadinmuzesi.org ve www.antalyawomanmuseum.com internet siteleri üzerinden erişilebiliyor.”

BÜTÇE SORUNU ANTALYA’NIN AYIBI
“Bu düşünceye başta fiziki müze planıyla başladık. Bütçe konusunda destek alamadığımız için fiziki müzeyi açamadık. Bu Antalya’nın bir ayıbıdır. İçinde bulunduğumuz dönemde dijital anlamda yapılan girişimlerin destek görmesi bizi sanal müzeye yönlendirdi. Aslında iyi oldu, çünkü kuracağımız müzenin tanımlamasının zor bir alana gireceği ülkemizde, sanal müzenin daha faydalı olduğunu zaman içerisinde gördük. Sanal müzede hem Türkçe hem İngilizce metinlerle vermek istediğimiz mesajı dünyaya anlattık.”

Haberin Devamı

DEĞERİ GELECEKTE ANLAŞILACAK
Kadın sorunlarının Türkiye’nin yumuşak karnı olduğunu ifade eden Ege, “Dünyanın birçok yerinde kadınlar şiddete maruz kalıyor. Biz kadınların gücünü ortaya koyarak kötüyü yok edelim istedik. Kadınlar başarılarıyla anılsın istedik. Antalya, tarım ve turizm kenti. Her iki sektörde de kadın iş gücünün ön plana çıktığı bir kent ama bu konuşulmuyor. Bu konuyu tarihe işleyen, geleceğe aktaracak bir kayıt alınmıyor. Bu nedenle kadın müzesini önemsiyoruz ve gelecekte daha iyi anlaşılacağını düşünüyoruz” dedi.

HALA OKUYAMAYAN KIZLAR VAR
Kadın hakları temelinde kurumlarla ortaklaşa hareket ettiklerini belirten Yeliz Gül Ege, “Kadın çalışmaları konusunda öncü birçok kadını kent sakinleriyle buluşturup, şiddetle ilgili birçok kamu davasında ve protestolarda yer almaya çalışıyoruz. Ben okutulmak istenmeyen bir kız çocuğuydum ve halen Antalya’nın denizden 10 kilometre iç kısmına ilerlediğinizde benim gibi birçok örnekle karşılaşacağınızı düşünüyorum. Müzenin en önemli kuruluş gerekçelerinden biri bu çocuklara ulaşmak. İnsanlara dokunabilme ağımızı genişletmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!