Kaçırılan eserler getirilse Avrupa'da müzeler kapanır

Güncelleme Tarihi:

Kaçırılan eserler getirilse Avrupada müzeler kapanır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 10:42

Kaçırılan eserler getirilse Avrupa'da müzeler kapanır

Haberin Devamı



Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Xanthos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin getirilmesi halinde İngiltere, Fransa ve Almanya'daki pek çok müzenin kapanacağını söyledi.

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde 'Turizm Haftası' dolayısıyla düzenlenen 'Bir Dünya Kültür Mirası Xanthos Antik Kenti' konulu konferansa Prof. Dr. Burhan Varkıvanç konuşmacı olarak katıldı. Konferansı, Kaymakam Bilgihan Bayar, Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk, Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, Kaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar dinledi.

TARİHİ SAVAŞLARLA DOLU KENT

Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, Likya Birliği'nin en önemli kentlerinden biri olan Xanthos Antik Kenti'nin Türkiye'den Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan 13 zenginlikten biri olduğunu söyledi. Antik kentin bir dönem Likya Birliği'ne başkentlik yaptığına işaret eden Prof. Dr. Varkıvanç, "Xanthos Antik Kenti'nin tarihi acılarla doludur. Birçok savaşa sahne olan kentte, günümüze kadar gelen kaya mezarları, lahit mezarlar ve Likya'ya özgü dikme mezarlar vardır" dedi.

Xanthos Antik Kenti'nde 60 yıldır kazı yapıldığına işaret eden Prof. Dr. Varkıvanç, beş yıldır kazı başkanlığını yürüttüğünü söyledi. Kazı bütçesinin sınırlı olduğunu, büyük kısmının ise işçi ödeneklerine ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Varkıvanç, "Antik kentin tamamının ortaya çıkarılması 300 yıl sürer. Birkaç bin yılda oluşan bir kenti, yeniden ortaya çıkarmak kolay değil. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde, antik kentten birçok eserin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmiş. Xanthos Antik Kenti'nden götürülen birçok değerli eser, İngiltere'deki British Muzesi'nde sergileniyor" diye konuştu.

Kazı başkanlığı döneminde çok önemli eserler ortaya çıkardığını anlatan Prof. Dr. Burhan Varkıvanç, bunların başında Nereidler anıtının geldiğini, ancak büyük kısmının İngiltere'ye kaçırıldığını söyledi. Yurt dışına götürülen ve kaçırılan tarihi eserlerin getirilmesi halinde İngiltere, Fransa ve Almanya'daki birçok müzenin kapanacağını savunan Prof. Dr. Varkıvanç, "Xanthos Antik Kenti'nde yapılan kazılarda çıkarılan birçok eser, Demre'deki açılacak olan Likya uygarlıkları Müzesi'nde sergilenmeyi bekliyor" dedi.

Konferansın sonunda, Kaymakam Bilgihan Bayar, Prof. Dr. Burhan Varkıvanç'a çiçek, Belediye Başkan Yardımcısı Lütfi Öztürk de teşekkür plaketi verdi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!