İşeme rahatsızlığına ilaçsız tedavi

Güncelleme Tarihi:

İşeme rahatsızlığına ilaçsız tedavi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 14:18

İşeme rahatsızlığına ilaçsız tedavi

Haberin Devamı

 

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - İDRAR kaçırma ve idrar yapmada zorlanma şikayeti yaşayan çocuklar, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilaçsız tedavi ediliyor.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nefroloji Uzman Doktoru Rahime Renda, altını ıslatmanın çocukluk döneminde sık karşılaşılan ve çocuk nefrolojisi polikliniğinde tedavisi yapılan bir hastalık olduğunu söyledi.

Çocuk nefrolojisi polikliniklerine başvuran altını ıslatan çocukların 3'te 2'sinin kız olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Rahime Renda, yaş aralığının ise 5- 18 olduğunu, obezlerde ve alerjik hastalığı olanlarda işeme rahatsızlığının daha sık görüldüğünü söyledi.

ÇOCUKLARDA İŞEME RAHATSIZLIĞI

Çocuklarda alt ıslatmanın basit bir gelişim problemi olabileceği gibi doğuştan bir anatomik veya nörolojik problemden dolayı da olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Rahime Renda, “Disfonksiyon, özellikle tuvalet eğitimi döneminde çocuklarda yanlış edinilmiş işeme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkar. İşeme esnasında gevşek olması gereken pelvik taban kasları ve sfinkterde (idrar kanalını kapatıcı) aktivite artışı olur. Çocuk bu direnci yenmek için karın ön duvarı kaslarını kullanarak mesaneyi boşaltır, dolayısıyla idrar akım hızı artar ve mesane tam boşaltılamaz" diye konuştu.

OBEZ VE ALERJİK ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR

İşeme rahatsızlıklarının obez ve alerjik bünyelerde daha sık ortaya çıktığını söyleyen, Uzman Doktor Renda, “İşeme rahatsızlıkları kızlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Kliniğimizde de takipli hastaların 3'te 2'si kız çocuklar. Hastalarımızın yaş aralığı 5 ile 18 arasında. Obezlerde ve alerjik hastalığı olanlarda bu hastalık daha sık görülebilmektedir" diye konuştu.

İŞEME BOZUKLUĞUNDA GÖRÜLEN BELİRTİLER

İşeme bozukluklarında görülen belirtileri anlatan Uzm. Dr. Renda, “Sıkışınca idrar kaçırma, aniden idrar kaçırma, sık işeme, seyrek işeme, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken ağrı, acil işeme isteği gibi semptomlara (belirti) rastlanmaktadır" dedi.

BİLGİSAYAR OYUN YARDIMLI TEDAVİ

Çocuk İşeme Bozuklukları Kliniği'nde çocuklarda idrar kaçırma tedavisinin uygun olgularda bilgisayar oyunu kontrollü 'biofeedback' ile yapıldığını aktaran Uzm. Dr. Rahime Renda, "Merkezimizde biofeedback denilen, pelvik taban kaslarının eğitimi ve geliştirilmesine dayalı eğitim programı uygulanmaktadır. Biofeedback'in amacı çocuğa işeme sırasında kaslarını gevşetmeyi öğretmektir. Görsel, duysal, taktil uyarılar ile çocuğa doğru işemenin yeniden öğretilerek kalıcı ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir" diye konuştu.

ALTINI ISLATAN ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİ BOZULUYOR

Oğlunun altına kaçırma rahatsızlığı nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu söyleyen K.Y., “14 yaşındaki oğlum kısa süre sonunda terapilerle tedavi oldu" dedi. Küçüklüğünden beri idrar sorunu olduğunu söyleyen 16 yaşındaki T.Ü. ise "Yıllar önce de idrar sorunum nedeniyle bir sağlık kurumuna gitmiştik. Bana orada sonda takmışlardı ve çok korkmuştum. Aynı sorunları yeniden yaşamaya başladım. Annem burada çok iyi bir doktor olduğunu duymuş, doktorum önce bana bazı testler uyguladı. Testlerden sonra tedaviye başladık. Burada terapi uygulanmaya başlandı. İlk terapimi aldım. Hemşiremin dediklerini uyguladım ve sonuçlar almaya başladım. Şu an gayet iyiyim ikinci terapiyi bekliyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!