HASTANELERDE OLAĞANÜSTÜ HAL

Güncelleme Tarihi:

HASTANELERDE OLAĞANÜSTÜ HAL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2020 09:33

Antalya’da koronavirüs salgınının etkilerini en aza indirmek, vaka tespiti ve tedavisi için alınan olağanüstü önemlerin detaylarını kent sağlık sisteminin en başındaki isimler tüm ayrıntıları ile ‘Hürriyet Akdeniz’e anlattı.

Haberin Devamı

SAĞIMIZ koronavirüs, solumuz koronavirüs... Gündeme düşen 10 haberden 8’i salgınla ilgili. Tabii hepimizin temennisi Antalya’da salgının yayılımının azaltılması, mevcut vakalara doğru ve zamanında müdahale edilerek ölüm sayısının en alt seviyeye çekilmesi.
Salgının yavaşlatılması için birçok faktör var. Vatandaşın kurallara uyması, kamunun ise doğru önlemleri alması. Son açıklanan verilere göre; Antalya’da süreç başarılı yönetiliyor. Tabii kilit noktalardan biri yayılımın hızını durdurmak için ‘evde kalmak’, ikincisi ise ‘sağlık sistemi’ni doğru işletmek.
Korona belası dünyayı etkisi aldığından beri virüs kapmamış sağlıklı insanlar sağlık merkezlerine ‘öcü’ gibi bakıyor. Salgının yayılım riskinin özellikle hasta yoğunluğu çok olan sağlık merkezlerinde daha fazla olduğunu düşünürsek vatandaş pek de haksız değil. Ama merak edilen asıl konu hastanelerimiz salgına ne kadar hazır?
Mesela Sağlık İl Müdürlüğü ne yaptı, ne yapacak? Kentin sağlık hizmeti yükünü çeken Eğitim Araştırma, Akdeniz Üniversitesi ve Kepez Devlet Hastanesi teşhis ve tedavi sürecinde neler yapıyor? İşte bu soruları ve daha fazlasını kent sağlık sisteminin en başındaki isimlere sordum. Aldığım yanıtlar, Antalya’daki hastanelerde tam anlamıyla ‘olağanüstü hal’ ilan edildiğini gösteriyor. İşte, uzmanların dilinden koronavirüs önlemleri...

Haberin Devamı

YOĞUN BAKIM ODALARI HAZIR
Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür: “İl Pandemi Operasyon Merkezimiz faaliyette. Bu merkez 7/24 çalışıyor, tüm olası vakaları takip ediyor. Hastalardan alınıp halk sağlığı laboratuvarına gönderilecek numuneler buradan transfer oluyor. Halk sağlığı laboratuvarımız 16 Mart’tan bu yana aralıksız koronavirüs testi çalışıyor. Yurt dışından gelen kişilerin ev izolasyonunu aile hekimlerimiz takip ediyor. Olası vakalar hastaneye yönlendiriliyor. Kentte 4 kontrol noktası oluşturduk. UMKE ekipleri tüm kara taşıtlarındaki vatandaşlarımızın ateşini ölçüyor. Sadece kamu değil, özel hastaneleri de pandemi için hazırladık. Yoğun bakım yataklarımız ve izolasyon odalarımız hazır.”

Haberin Devamı

HASTANELERDE OLAĞANÜSTÜ HAL

5 KATLI ÖZEL SERVİS
Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Başhekimi Prof. Dr. Halil Yalçın Yüksel: “Hastanemiz bölgenin en büyüklerinden biri. Sürecin en başından itibaren gerekli düzenleme ve tedbirleri aldık. Öncelikle enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları ve dahiliye kliniklerimizin yatarak hasta takiplerini tek bir binada yapabilmeleri için yeni binamızda 5 katlı yataklı servis oluşturduk. Yine iş ve işleyişi hızlandırabilmek ve diğer hastaların, çalışan personelin güvenliğini sağlamak için koridorları ayırdık. Pandemi kabul birimimiz tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek bir kapasitede.”

Haberin Devamı

ACİL OLMAYAN AMELİYATLAR İPTAL
Akdeniz Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı: Hastanemizde korona hasta yatışları için 150 yatak ve 40 yoğun bakım yatağı ayrıldı. Ayrıca Bilim Kurulu oluşturduk. Muhtemel vakaların tespiti ve tedavisi konusunda gereken bütün işlemler yapılıyor. Şu anda acil olmayan tüm ameliyatları erteledik. Hijyen konusunda zaten son derece hassas çalışmalar yürütüyorduk fakat bu süreçte ek tedbirler de aldık. Personel eğitimlerimiz de devam ediyor. Tüm personelimiz insanüstü bir gayret sergiliyor.

TERMAL KAMERA DEVREDE
Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ramazan Gürkan: Salgının başlangıcından buyana teknolojik ve fiziki önlemler aldık. Arkadaşlarımızın eğitimleri devam ediyor. Acil servisimizde termal kameraları devreye soktuk. Olası bir koronavirüs şüphesinde hasta hemen izole odasına alınıyor. Bu alan virüsle teması olmayan diğer hastalardan çok farklı bir noktada. Hemen testler yapılıyor ve resmi prosedüre göre işlemleri yürütüyoruz.

Haberin Devamı

ANTALYA’NIN KORONA KARNESİ
Antalya’nın koronavirüs ile mücadelesindeki en net rakamları Antalya Valisi Münir Karaloğlu açıkladı. Şu ana kadar 3 can kaybımız var. Vaka sayısı ise 95. Yani koronavirüs vakalarının açıklandığı ‘ilk 10 il’ arasında yokuz. Vali Karaloğlu’nun bir de uyarısı var: “Seyahat İzin Belgesi ve çok ciddi mazereti bulunmayan hiç kimse Antalya’ya gelmeye kalkmasın.”

HASTANELERDE OLAĞANÜSTÜ HAL

BALIK İSTİFİ İZİN KUYRUĞU
Günlerdir Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yaşanan ‘yolculuk izni’ kuyruğunu konuşuyoruz. Ajanslardan düşen fotoğraflar korkunç. Neredeyse devletin her kademesi ‘sosyal mesafe’ uyarısı yaparken, polis bankta oturan iki kişiyi bile haklı olarak uyarırken otogarda onlarca insan sırt sırta izin belgesi bekliyor! Bu işte bir yanlışlık var ama ne?

Haberin Devamı

ZORBAYA BAK SEN!
Hastanelerin koronavirüs salgınına yönelik hazırlıklarını derlerken muhabir arkadaşımız Ceren Deniz de özenli bir fotoğraf çalışması yaptı. İl Salık Müdürlüğü izni ile ilgili tüm hastanelerden ayrıntılı fotoğraflar çekti. Ama gelin görün ki Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisi önünde görev yapan sözde güvenlik görevlisi izin falan sormadan arkadaşımızı engellemiş, makinesini elinden almaya kalkmış. Bu sırada arkadaşımızın çantasını da yırtmış. Hem İl Sağlık Müdürü hem de Başhekim Bey konuyla ilgili gereğinin yapılacağını söyledi. Ne diyelim geçmiş olsun Ceren Deniz. Umarım bir daha böyle bir olay yaşanmaz...

HÜRRİYET AKDENİZ DE EVDE
Salgınla ilgili daha net rakamlar ortaya çıkmadan Hürriyet Akdeniz ailesi olarak önlemimizi aldık. Hem yazı işleri, hem de reklam ekibimiz jet hızıyla organize olup evde çalışmaya başladı. Elbette zorunlu olarak dışarıda çalışan arkadaşlarımız var ama onlarda tüm önlemleri alıyor. Sizde evde kalın hayata daha sıkı tutunun...

BAKMADAN GEÇME!