Hafriyatçıların 'Kızıllı' isyanı

Güncelleme Tarihi:

Hafriyatçıların Kızıllı isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2018 09:52

Hafriyatçıların 'Kızıllı' isyanı

Haberin Devamı

 

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANTMÜTDER) Başkanı Deniz Karataş, hafriyatın, kent merkezinden 30 kilometre uzaklıktaki Kızıllı bölgesine GPS takılı araçlarla taşınması zorunluluğuna hazırlıksız yakalandıklarını belirterek, "Bu iş, daire fiyatları dahil her şeyin maliyetini 5 kat artırır. Biz hafriyatlarımızı kendi aramızda zaten kontrollü bir şekilde eritiyorduk" dedi.
Hafriyat Toprağı, İnşaat Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği kapsamında Çevre Kanunu uygulama yetkisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na yaklaşık 4 ay önce devredildi. Bu yetki ile Büyükşehir Belediyesi; hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının yönetimi, denetimi ve idare yaptırım uygulama yetkisine sahip oldu. Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, asfalt atığı ve bitkisel toprak türündeki atıklar lisanslandırılan firmalara ait 'Atık Taşıma Belgeli' araçlarla, lisanslı depolama sahalarına götürülecek. Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu ve Döşemealtı ilçelerinde uygulanacak yönetmelik kapsamında depolama alanı olarak Kepez ilçesindeki Kızıllı bölgesi belirlendi.
ARAÇLARA GPS TAKILACAK
Bu kararın ardından Büyükşehir Belediyesi, müteahhitler ve hafriyatçılara gönderdiği tebligatla 1 Mart 2018 tarihinden itibaren hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları atık taşıma belgeli araçlarla Kızıllı bölgesine götürüleceğini, hafriyat ihtiyacı olanların ise Kızıllı bölgesine giderek buradan ihtiyacını ücretini ödemek koşuluyla satın alabileceğini bildirdi. Ayrıca taşıma işini yapacak araçların kontrolünü sağlamak adına GPS sisteminin takılmasının ve belediyeye kaydının yapılması zorunlu tutuldu.
'HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK'
Tebliğe hazırlıksız yakalandıklarını belirten müteahhitler ve hafriyatçılar, ANTMÜTDER Başkanı Deniz Karataş başkanlığında Antalya Şoförler Odası Konferans Salonu'nda düzenledikleri toplantıda durum değerlendirmesi yaptı. Kararın uygulanması için bir geçiş süreci yaşanmadığını, ani geliştiğini belirten Karataş, yönetmeliği 'sıkıntılı' olarak nitelendirdi.
'MALİYETLER 5 KAT ARTAR'
Hafriyatın tonuna 7 TL ödemek zorunda kaldıklarını ancak yapılan görüşmelerle bunu 3.50 TL'ye indirdiklerini belirten Karataş, “Belediye çok ciddi. Bu işin 1 Mart'ta başlatacağını söyledi. 'Neden illa Kızıllı bölgesi?' diye sorduk. Kızıllı'da 40 dekar arazi yer ayırdıklarını ve bunun dışında bir yere hafriyat dökülmesi halinde 50 bin 975 TL özel kişilere, 152 bin 925 TL'de tüzel kişilere ceza kesileceği söylendi. Ayrıca hafriyat işi yapacakların araçlarına GPS takılması da zorunlu hale getirildi. Maliyet hesabı yaptık bu iş daire fiyatları dahil her şeyin maliyetini 5 kat arttırıyor" dedi.
Müteahhitlerin kendi aralarında hafriyatı erittiğini, Kızıllı bölgesine taşınmasının ekstra maliyet olduğunu, bunun daire fiyatlarına dolaylı olarak da vatandaşa olumsuz yansıyacağını anlatan Deniz Karataş, "Her hafriyat Kızıllı'ya gidemez. Orası jandarma bölgesi. Tonajla ilgili de sıkıntı yaşanır o yolda. Biz ceza yemek için çalışmıyoruz ki. Asbest ya da kimyasal özelliği olan atıklar Kızıllı'ya götürülsün ancak her hafriyat o bölgeye gönderilmesin" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!