Falezler, Antalya'nın geleceğine kazandırılmalı

Güncelleme Tarihi:

Falezler, Antalyanın geleceğine kazandırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2017 10:50

Falezler, Antalya'nın geleceğine kazandırılmalı

Haberin Devamı

 

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - TÜRKİYE Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, traverten ve falezlerin Antalya'nın en temel ve en özgün doğal değerleri olduğunu belirterek, kentin geleceğine kazandırılması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Tuncay Neyişçi'nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Selahattin Tonguç, jeoloji mühendisi Nihat Coşkun, Mimarlar Odası Antalya Şubesi eski başkanı Recep Esengil'in katılımıyla 'Antalya'da traverten ve falezlerin oluşumu, özellikleri, kullanımı ve önemi' konulu panel düzenlendi. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi'nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi yaptı.

Prof. Dr. Neyişçi, dünyanın en büyük traverten platosu ve yine dünyanın en uzun falezlerinden biri üzerine kurulan Antalya'nın çok yönlü bir kent olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Neyişçi, "Yaklaşık 12 kilometre uzunluğundaki falezler, aslında 650 kilometrekare alan kaplayan Kırkgöz kaynaklarından çıkan kireçli suların 1 milyonu aşkın yıl içinde buharlaşarak sabırla oluşturduğu travertenlerin bir parçasıdır. Traverten ve falez, Antalya'nın en temel ve en özgün doğal değerleridir. Tanınmalı, yaşama dahil edilmeli ve korunmalıdır. Falezlerin Antalya'nın geleceğinde yerini almasını, tanıtımının yapılarak öncelik verilmesini hedefliyoruz. Bu nedenle sivil inisiyatif olarak çalışmalarımıza hız vereceğiz. Yetkililerin dikkatini buralara çekmek için çalışacağız" dedi.

FALEZLER VE TRAVERTENLERE DİKKAT ÇEKECEK PROJELER YAPILMALI

Traverten plato ve falezleri tanıtıcı etkinliklerin yapılmasına hız verilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Neyişçi, "Deniz falezlerinin kısmen ya da tümüyle aydınlatılması, falezler üzerinde cam seyir çıkıntılarının yapılması, falezler boyunca kano turları düzenlenmesi, Kırkgöz kaynakları, Bıyıklı, Varsak Düdenleri ve Düden Şelalesi arasında su yolunu takip eden yürüyüş yolu oluşturulması, bu hatta geziler düzenlenerek kentle, travertenler ve falezlerle ilişkilerinin gösterilmesi, Atatürk Parkı'na traverten ve falez parkı özelliğinin kazındırılması, deniz falezlerini boydan boya kat edecek yürüyüş ve bisiklet yolları yapılması, kullanımı için teşvik edici etkinlikler düzenlenmesi, Güver Uçurumu Kanyonu'nun kentle bütünleştirilmesi gibi çalışmaların gerçekleştirilmesini istiyoruz" diye konuştu.

ESKİ BAŞKAN TECRÜBELERİNİ AKTARDI

Misafir konuşmacı eski belediye başkanı Selahattin Tonguç, gençlik yıllarından başkanlık döneminde ve sonraki yıllarda Antalya ve falezler için yapılan çalışmaları anlattı. Çocukluk yıllarında falezlerin ve Antalya'nın farkında olmadıklarını anlatan Tonguç, görüşlerini ve tecrübelerini aktardı. Panele katılan diğer konuşmacılar Nihat Coşkun ve Recep Esengil de falezler ve travertenlerin Antalya için önemine değindi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!