FALEZ IŞIKLARI DOĞAL OLACAK

Güncelleme Tarihi:

FALEZ IŞIKLARI DOĞAL OLACAK
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2021 09:00

Tepkiler sonrası durdurulan falez ışıklandırma projesinin son durumu ile ilgili Hürriyet Akdeniz’e konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz, “Proje devam edecek. Falez ışıkları doğal yapıya uygun olacak” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine durdurulan falez ışıklandırma projesinin devam edeceğini açıkladı. Projenin detaylarını Hürriyet Akdeniz muhabirine anlatan Oğuz, projenin duyurulma sürecinde hata yapıldığını, kamuoyundaki tepkinin de bu nedenle ortaya çıktığını savundu.

O ALAN ZATEN AYDINLIK
Aydınlatma projesi için uzman görüşleri alındığını ifade eden Oğuz, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile ilgili çevre kurullarından onay aldıktan sonra proje için harekete geçtiklerini söyledi. Falez kıyı bandının tamamının ışıklandırılacağı yönünde eleştiriler aldıklarını söyleyen Oğuz, “Projedeki ışıklandırma bölgesi o kadar az bir alan ki aslında sadece insan yoğunluğunun yüksek olduğu ve zaten aydınlık olan 12 kilometrelik merkezi bölgedeki falez bandını ışıklandıracağız. O hattın da dörtte birini kapsayacak şekilde Konyaaltı varyantından başlayıp eski Antalya stadının olduğu bölgede bitecek bir proje” dedi.

Haberin Devamı

BİR DE NİAGARA’YI GÖRSÜNLER
Projenin sosyal medyada paylaşılan görsellerdeki gibi olmadığını belirten Oğuz, şöyle devam etti: “Biz kendimizi bu konuda iyi anlatamadık. Aslında falezler çok doğal bir görünüme sahip olacak. Bizim planladığımız türden ışıklandırma uygulamaları aslında dünyanın her yerinde var. Fransa’nın Normandia, Avustralya’nın Kanguru, Portekiz’in Ponto Do Sol Madeira, Lübnan’ın Beyrut, Girit’in Matala, Korsika’nın Bonifacio falezlerinde hep benzer aydınlatmalar var. Hatta Kanada’daki Niagara Şelalesi’nin ışıklandırması öyle rengârenk ki bizim projemize pavyon benzetmesi yapanlar onu görünce ne der bilmiyorum.”

KUŞ GÖÇLERİNDE IŞIK YOK
“Doğa bilimciler, bizim falezler projesini planladığımız alanın Akdeniz foklarının uğrak yerleri olmadığını söyledi. 12 kilometrelik bantta sadece Kadınyarı’na gelen bir fok ailesi var. Onlar da çok insancıl olduğu için o bölgedeki aydınlatmaya rağmen ışığa geliyorlar. Konserve Koyu ile Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü nokta arasındaki alan Akdeniz foklarının esas uğrak yeri. Biz oraya ışıklandırma yapmayacağız. Falezleri çok ziyaret eden gökdoğan kuşu için aydınlatma artı bir değer. Avcı bir kuş olduğu için ışıklı ortama yerleşiyor. Kuş göçlerinin olduğu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ışıklandırma yapılmayacak. Yaz dönemlerinde en geç saat 23.00’e kadar ışıklandırma olacak.”

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Karaalioğlu Parkı kıyısından Kaleiçi’ndeki surları ve Tophane mevkiinin alt kısımlarını da içine alarak Kadınyarı’na kadar birinci etap, Yavuz Özcan Parkı ikinci etap ve Atatürk Parkı üçüncü etap olarak toplamda 3.4 kilometrelik falezleri ışıklandıracağını duyurmuştu. Proje için 128 direk, 143 de led projektör montajının yapılacağı gündeme gelmişti. Işıklandırma projesi, nesli tehlike altındaki Akdeniz fokları, binlerce yarasa ve diğer kuş türleriyle bölgeye özgü bitki türüne zarar vereceği yönünde tepkilere yol açtı.

BAKMADAN GEÇME!