EXPO İÇİN ‘5’ ALTIN FORMÜL

Güncelleme Tarihi:

EXPO İÇİN ‘5’ ALTIN FORMÜL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2020 09:45

Antalya Bilim Üniversitesi ve Antalya Genç İş İnsanları Derneği, 1.8 milyar liralık yatırımla yapılan EXPO 2016 sergi alanının yeniden canlandırılmasına ilişkin özel bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı

ANTALYA'nın Aksu ilçesinde bin 121 dönüm alan üzerine 1.8 milyar liralık yatırımla hizmete açılan EXPO 2016 sergi alanının nasıl değerlendirileceğiyle ilgili Antalya Bilim Üniversitesi ve Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) iş birliği ile 5 ayrı proje geliştirildi.

ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
EXPO sergi alanının yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmanın detaylarını anlatan Proje Koordinatörü Dr. Ali Cem Başarır, “Çalıştay düzenleyerek iş fikirlerini 5 ana başlıkta toplandık. Sağlık turizmi ve hizmetlerini içeren sağlık ekosistemi oluşturulması, eğlenceye yönelik tematik park yapılması, 6F Modeli (food, film, fashion, folklor, flowers, fun), Yaşam Boyu Öğrenme ve Eğitim Köyü kurulması ile yerel üretim ajanslarıyla butik yaşam ve eğlencenin buluşturulması fikirleri değerlendirildi” dedi.

Haberin Devamı

ORTAK AKILLA KARAR VERİLSİN
35 iş insanı ve 5 akademisyenle EXPO’nun Antalya’nın önemli bir etkinlik ve iş merkezi olması için bir fikir çalışması yaptıklarını belirten ANTGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sert, mevcut hali ve asgari yatırım maliyeti ile bu alanın en verimli şekilde gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını söyledi. Altyapı ve raylı sistem gibi büyük yatırımlar yapılmış olsa da doğru değerlendirilemediği takdirde alanın kaynak israfı haline geleceğini ifade eden Sert, “Uygun görülen modeller detaylandırılıp yatırım ve fizibilite planları hazırlanmalı. Ortak akılla karar verilecek proje, Büyükşehir Belediyesi ve bakanlıkların desteğiyle hayata geçirilmeli” diye konuştu.

SAĞLIK EKOSİSTEMİ
Sağlık ekosistemi modelinde EXPO alanında hastaneler, medikal SPA merkezleri, tıbbi cihaz ve ilaç şirketleri, üniversiteler, start up’lar, Ar-Ge tesisleri, laboratuvarların bir araya getirmesi önerildi. Yurt içinden ve yurt dışından gelecek hastalar için doğanın içinde bir sağlıklı yaşam alanı planlandı.Dünyada uluslararası hasta ağırlayan ilk 5 ülkenin ABD, Almanya, Tayland, Hindistan ve Türkiye olduğunun belirtildiği raporda bu projenin getireceği fayda şöyle anlatıldı: “Dünyada sağlık turizmi 10 yıldır hızla gelişirken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre tıp turizmi için seyahat edenlerin sayısı 10 milyonu aştı ve yıllık ciro 100 milyar dolara ulaştı. Bu alanda büyük potansiyele sahip EXPO alanına 10 dakika mesafede 5 yıldızlı tesislerin bulunması, projenin uygulanabilirliğini arttırmaktadır.”

Haberin Devamı

EĞLENCE MERKEZİ
Disneyland, Walt Disney Studios, Universal Studios, Seaword gibi dünyada önde gelen eğlence odaklı tema parklarına EXPO alanının da eklenmesi, raporda yer alan önerilerden biri oldu. Dünyadaki 25 büyük tema parkların yılda toplam 233 milyon ziyaretçi ağırladığına dikkat çekilen raporda, EXPO alanının da eğlence ve konaklama alanları için yeterli altyapıya sahip olduğunun altı çizildi. Tarih ve kültür temalı parkların da alternatif olarak sunulduğu raporda, “Meksika arkeolojik sit alanında yer alan Xcarlet Mexico tema parkının Maya kültürünü anlatmadaki başarısıyla UNESCO listesinde yer almış olması tarih ve kültür temalı parkların başarısının en önemli örneği. Antik kentleriyle Antalya yıllar boyu çeşitli inançlara ve çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmasından dolayı sahip olduğu arkeolojik zenginlikle tarih temalı park kurulumu için muhteşem bir imkana sahip” denildi.

Haberin Devamı

6F MODELİ
Gastronomi, moda, eğlence, doğa ve sanatı buluşturan 6F modelinin uygulanması için de raporda, Antalya Valiliği, belediyeler, turizm birlikleri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle programlar planlandı. Bu kapsamda, Antalya’daki film platosuyla uyumlu etkinlikler, moda şovlar, gastronomi organizasyonları, fuarlar ve festivaller gibi programlar düşünüldü.

YAŞAM BOYU EĞİTİM KÖYÜ
Antalya’da 5 üniversite bulunmasına rağmen hiçbirinin yaşam boyu eğitim imkanlarında bir kampüse sahip olmadığının hatırlatıldığı raporda, EXPO alanında planlanan öğrenme ekosisteminde üniversiteler, bakanlıklar, meslek kuruluşları, özel eğitim kurumları ve uluslararası çalışmalar değerlendirildi. Her yaş grubuna yönelik hayat boyu öğrenme kapsamında deneyim, yaratıcılık ve eğitim imkanları da belirlendi. Raporda İzmir’in Şirince Köyü’nde Nesin Vakfı’na ait 37, 5 dönümlük arazi üzerine kurulu Nesin Matematik Köyü bu alternatife örnek olarak gösterildi. Raporda, son 10 yılda Matematik Köyü’nde düzenlenen etkinliklere katılımın ciddi oranda artış gösterdiği ortaya konuldu. EXPO alanına öngörülen planda lise ve üniversite öğrencilerini kapsayan programlar düşünüldü.

BAKMADAN GEÇME!