ENGELİME ENGEL OLMA

Güncelleme Tarihi:

ENGELİME  ENGEL OLMA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2020 09:12

Pandemi döneminde hayatları zorlaşan hasta ve engelliler için HEYAD, ‘Engelime engel olma’ adlı bir eğitim projesi hayata geçirdi.

Haberin Devamı

HASTA ve Engelliler ile Yakınları Hakları Derneği (HEYAD) pandemiden en çok etkilenen kesim olan engelli, hasta ve hasta yakınlarını yasal hakları konusunda bilinçlendirmek için saha çalışması başlattı. Avrupa Birliği (AB) Sivil Düşün projesi kapsamında ‘Engelime engel olma’ adı altında başlatılan çalışma için Antalya pilot bölge ilan edildi. Projeyi Antalya’nın her ilçesine yayacaklarını söyleyen HEYAD Başkanı Hüseyin Ayhan, “Amacımız dezavantajlı kesim olan engelli ve hastaların kamuda haklarını elde etmeleri için yerine getirmeleri gereken prosedürlere yardımcı olmak. Bu konuda yerel yönetimlere de büyük görev düşüyor. Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde daha geniş kitleye ulaşmayı ve daha çok kişinin bu haklardan yararlanmasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ENGELLİLER PANDEMİ MAĞDURU
İlk olarak Elmalı’da düzenledikleri eğitimlerle hasta ve engellilere yasal haklarını anlattıklarını, toplumu bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten Ayhan, “Kovid-19’dan en çok etkilenen kesim olan engelli, hasta ve yakınlarının haklarını tam olarak bilmediklerini, bu pandemi sürecinde şartlarının daha da zorlaştığını ve haklarına ulaşamadıklarını tespit ettik. Oysa ki bu dezavantajlı gruplar hem normal şartlarda, hem de pandemi sürecinde bir çok hakka sahip. Ama bu haklara ulaşmak için nasıl bir yol izleyeceklerini çoğu zaman bilmiyorlar. İşte biz bu eğitimlerde onları hastaneden vergi dairesine pek çok alanda yapmaları gerekenler konusunda bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

BAŞPEHLİVANDAN DESTEK
Engellilerin vergi indirimi, erken emeklilik, telefon indirimi, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma, ücretsiz otopark gibi hakları olduğunu dile getiren Hüseyin Ayhan, “Engelli raporu olanların e-KPSS’ye girme, kamuda istihdam edilme ve özel sektörde çalışma hakları var. Daha erken ve yaş haddini beklemeden emekli olurlar. Bakıma muhtaç olanlara da asgari ücret tutarında evde bakım maaşı bağlanıyor” diye bilgi verdi. HEYAD’ın Elmalı’da verdiği eğitimlere Kırkpınar başpehlivanı İsmail Balaban ve güreşçi kardeşi Turan Balaban da katılarak destek verdi.

BAKMADAN GEÇME!