Ekmekte zam tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ekmekte zam tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 08:59

Fırıncılar Federasyonu’nun ekmeğe yüzde 15 zam önerisini yetersiz bulan Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Bu karar esnafı bitirir” dedi.

Haberin Devamı

FEDERASYONA ZAM TEPKİSİ

FIRINCILAR Federasyonu’nun gündeme taşıdığı yüzde 15’lik zam önerisi Antalya’daki sektör temsilcilerini ayağa kaldırdı. Federasyon Başkanı Halil Balcı’ya sert tepki gösteren Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, açıklanan zam oranı ile sektör temsilcilerinin faaliyetini sürdürme imkânı bulunmadığını savundu.

ESNAF BİTER
Zam açıklaması sonrası federasyon yetkilileri ile temasa geçmeye çalıştığını ancak başkan dahil hiçbir yöneticiye ulaşamadığını kaydeden İnce, “Esnaf odaları ile fikir birliği yapılmadan zam oranı açıklanması sektörü rahatsız etti. Daha birkaç ay önce 68 TL’ye aldığımız unun fiyatı 80 TL’ye ulaşmışken nasıl olurda yüzde 15’lik zam oranını gündeme taşırlar? Böyle bir karar esnafı bitirir” dedi.

EN AZ YÜZDE 25
Zam oranının en az yüzde 25 olması gerektiğini savunan İnce, “Zam kararı yüzde 25’in altında kalırsa sektör içindeki birçok arkadaşımız kepenk kapatmak zorunda kalır. Çünkü hammadde ve işçilik ücretlerini şu an bile kaldıramıyoruz. Birçok işletme zarar etme pahasına hizmet veriyor. Biz yetkili kurumların doğru tespitlerle süreci değerlendirmesini istiyoruz. Türkiye’deki diğer oda başkanları ile de sürekli diyalog halindeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BÖYLE MANTIK OLMAZ
“Fırıncıya vicdansızlık yapılıyor” diyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Totoş, şunları kaydetti: “Sektör zam istediğinde tepki gösterenler hammaddeye yapılan zammı nedense görmezlikten geliyor. Mayacıya, uncuya bir şey diyen yok. Böyle bir mantık olamaz. Madem ekmeğe yapılan zammı insani bulmuyorlar o zaman sektörü sübvanse etsinler. Bu şartlar altında sektörün ayakta kalma şansı yok.”

KOMİSYON KURACAĞIZ
Esnaf vergisini, elektriğini zor öderken kimsenin neden durum böyle diye sormadığını anlatan Totoş, “Ama iş zam oranlarına gelince bize yüzde 15 öneriyorlar. Bu oranla bırakın kar etmeyi zararımızı bile karşılayamayız. Biz bir komisyon oluşturup süreci ele alacağız. Sektör temsilcilerinin görüşlerini, hammaddeye gelen zam oranlarını kalem kalem çıkaracağız. Yetkili kurumların bizi dikkate alacağını düşünüyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!