DÜDEN NASIL KURTULACAK

Güncelleme Tarihi:

DÜDEN NASIL KURTULACAK
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2021 09:04

Antalya Kent Konseyi ve çevre uzmanları Düden Çayı ve çevresinde yaşanan kirlilikle ilgili Hürriyet’e konuştu.

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü Düden Şelalesi’nin döküldüğü çayda meydana gelen köpürme ve kötü koku sonrası yaşanan balık ölümleri kenti alarma geçirdi. Kirlilik ve balık ölümlerinin Kızıllı mevkisindeki çöp depolama alanı kaynaklı olduğunu belirten Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, 20 yıl önce Düden Çayı’nın yakınlarına çöp tesisi yapılmaması için uyardıklarını fakat dikkate alınmadığını söyledi.

ÇÖP ALANININ YERİ YANLIŞ
Kent Konseyi olarak bu konuda önemli mücadeleler verdiklerini belirten Kurt, “Kızıllı Çöp Depolama Alanı’nın yerinin yanlış seçildiği ve ileride sorun yaratacağı konusunda ilk günden beri ilgili kurumlar uyarılmıştır. Katı atık depolama tesisi ile ilgili kentin geleceğini ipotek altına alan sorunlar gün yüzüne çıkmaya başlamıştır” dedi.

Haberin Devamı

MAHKEMENİN İPTAL KARARI
Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin depolama alanıyla ilgili iptal kararı verdiğini hatırlatan Semanur Kurt, “Mahkeme kararında ve bilirkişi raporlarında, ‘Katı atık depolama alanı, karstik bölgede olması ve içme sularının koruma alanında kalması nedenleriyle yasaya uygun değil. İmar planı, su havzasının korunmasına ilişkin verilere aykırıdır. Bir planın içermesi gereken doğal çevrenin korunmasına yönelik temel normları yerine getirmemektedir’ ifadelerine yer verildi. Mahkeme, alanın kamu yararına ve ilgili mevzuata uygun olmadığına kanaat getirdi” dedi.

2014’TE DE KÖPÜRDÜ
Kent Konseyi Başkanı Kurt şunları söyledi: “Kızıllı’daki tesis, ne yazık ki 5 Haziran 2003 tarihinde yani Dünya Çevre Günü’nde hizmete açıldı ve halen kullanılıyor. Bu tesiste yaşanan çevresel sorunlar çeşitli dönemlerde kentin gündemine geldi. 2014 yılında da Düden Şelalesi’nden pis kokular yükseldi. Sudaki renk değişikliği, köpürme ve kokunun Kızıllı Katı Atık Depolama Sahası’ndaki çöp sularının yeraltı sularına karışmasından kaynaklandığı yönündeki tartışmalar sürdü.”

KIZILLI ARTIK KULLANILMASIN
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kızıllı’nın 2020 yılında kapanacağını açıkladığını söyleyen Kurt, “Ancak yeni depolama alanı oluşturulmadığı için mevcut tesis halen kullanılıyor. Mahkeme kararına rağmen alanın kullanılmaya devam etmesi, öncelikli olarak yasal bir sorundur. Mahkeme kararının uygulanması gerekiyor. Düden suyunun hangi kaynaklardan beslendiği tespit edilmeli ve bu tesisle ilgili yapılması gerekenler ivedilikle yapılmalıdır. Aksi halde daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

DÜDEN’E GELEN SULAR ARITILMALI
Binlerce balığın ölümüne neden olan ani köpürmeyi tarım kimyasallarına bağlayan Türk Tabiatını Koruma Vakfı Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici ise bölgedeki balıkların yenmemesi konusunda uyarı yaptı. Kesici, “Yağışla gelen sular nehrin dip kısmında biriken tarım kimyasallarını ve kirliliği taşıyarak canlıları oksijensiz bırakıyor. Kirli sular başta kanser olmak üzere birçok tehlikeli hastalığa neden olur. Çözüm, dere ve göllere ulaşan yüzey sularının mutlaka depolanarak, arıtmadan geçirilerek kaynaklara ulaştırılmasıdır. Dere ve çayların bulunduğu yerlerde drenaj havuzları yapılarak bu sular arıtılmalı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!