'Dövizdeki artış enflasyona yansıyor'

Güncelleme Tarihi:

Dövizdeki artış enflasyona yansıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 14:50

'Dövizdeki artış enflasyona yansıyor'

Haberin Devamı

 

ANTALYA (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ocak Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Davut Çetin açıklamasında şunları kaydetti.
"2017 Ocak ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 2,46, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 3,98 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,22, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,69 olarak gerçekleşmiştir. Açıklanan rakamların beklentileri aştığını görüyoruz. Aylık enflasyonda 13 yılın rekoru kırılmış, gelişmiş ülkelerdeki yıllık enflasyon oranı bir ayda geçilmiştir."
Kur artışı nedeniyle girdi maliyetlerindeki artışın çift haneli enflasyona yol açabileceğine önceki aylarda dikkat çektiklerini ve bu konuda daha kararlı bir duruş gösterilmesini talep ettiklerini kaydeden Çetin, şöyle devam etti:
"Merkez Bankası'nın bu yöndeki önlemlerinin gecikmeli olarak geçen hafta başlaması kur artışını ve enflasyonist etkisini büyütmüştür. Gecikmeye rağmen atılan adımların döviz üzerinde bir miktar frenleyici etki yapması olumludur. Merkez Bankası enflasyonda artış olacağını ve Mart ayında çift haneye yaklaşacağını öngörmüş, fakat enflasyondaki mevcut artış daha hızlı ve yüksek oranlı gerçekleşmiştir. İhracatta ve turizmde kur artışıyla kazanmak istediğimiz fiyat avantajını enflasyonla kaybettiğimiz görüyoruz. Diğer taraftan kur- enflasyon- faiz döngüsü de devam etmektedir."
Döviz kurundaki artışın önümüzdeki aylarda da enflasyona yansımaya devam edeceğini belirten Davut Çetin, "Henüz reel sektör iç talepteki durgunluk karşısında maliyetlerini fiyatlara tam olarak yansıtamamaktadır, dolayısıyla enflasyonun seyri büyümeye de bağlı olarak değişecektir. Şu aşamada en önemli konu büyüme ve enflasyon beklentilerinin birlikte bozulması, tüketici ve reel sektör güvenin düşmesidir. Bu nedenle ekonomi yönetiminden güven artırıcı yapısal önlemlere ağırlık vermelerini bekliyoruz" dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!