Doğumsal kalp hastalıklarında erken teşhis

Güncelleme Tarihi:

Doğumsal kalp hastalıklarında erken teşhis
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2018 14:00

Doğumsal kalp hastalıklarında erken teşhis

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bilgilendirme toplantısının konuğu olan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, doğumsal kalp hastalıklarının anne karnında tespitinin ve tedavisinin mümkün olduğunu, doğumdan önce ultrason kontrolünün önemini vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi'nin halk sağlığı bilgilendirme toplantıları devam ediyor. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği 'Anne Karnından Yaşlılığa Doğumsal Kalp Hastalıkları Hakkında Her Şey' konulu toplantı Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Prof. Dr. Hüseyin Okutan ile Prof. Dr. Gayaz Akçurin katıldı.
ANNE KARNINDA TESPİT EDİLİYOR
Prof. Dr. Hüseyin Okutan, anne karnından başlayıp, çocuklarda, gençlerde, yetişkinlerde ve yaşlılarda doğumsal kalp hastalığının olduğunu ve bunların da küçük kesi ameliyatları ile giderilebildiğini anlattı. Kalp rahatsızlığının daha anne karnındayken meydana gelebileceğini söyleyen Prof. Dr. Okutan,  “Doğumsal kalp hastalığı tanısı doğum öncesi olabilir, bir gebenin doğurmadan önce ultrason yapmasında çok fayda var, bu bize doğumdan önce önemli bilgiler verebilir. Yeni doğanda doğumsal kalp hastalığı tanısı koymak çok önemli. Bunlar da başarıyla ameliyat edilebiliyor" dedi.
YENİ DOĞAN DA AMELİYAT EDİLEBİLİYOR
Prof. Dr. Hüseyin Okutan, şu bilgileri verdi:
"Anne karnında çocuğun normal mi değil mi diye artık baktırmamız gerekiyor. Bir delik var mı, damarlar doğru yerden çıkıyor mu, bu çocuğun daha sonra ameliyat olması gerekiyor mu sorularını yanıtlıyor. Artık modern çağda bunu yaptırmamız lazım. Örneğin yeni doğmuş bir bebeğimiz vardı, Prof. Dr. Gayaz Akçurin hocamız anne karnında bebeğe bakıp problem olup olmadığını söylüyor, bakıyoruz ki bir problem var. Bebekte kapanması gereken bir damar kapanmamış akciğerlere çok kan gidiyor. Bunu tespit ediyoruz ve müdahale ediyoruz. Yeni doğanda kalp ameliyatı olur mu? Olabiliyor. Ameliyat ettiğimizde bebek 750 gramdı. Kaburgaların arasından giriyoruz çok küçük bir kesi ile göğsünden ilerleyip damarı buluyoruz. Basit dikişlerle kapatıyoruz. Atar damarla toplardamar arasındaki ilişkide kayboluyor. Şu anda sağlıklı şekilde hayatına devam ediyor. Kalp ameliyatı olmak normal yaşamından uzaklaştırmıyor bilakis normal hayata devam ettiriyor."
KÜÇÜK KESİ İLE AMELİYAT
Doğumsal kalp hastalığının gençlerde, yetişkinlerde ve hamilelerde de görülebildiğini belirten Prof. Dr. Okutan, “Yaşlılarda da hiç göğsü açmadan bu ameliyatları yapabiliyoruz. Geleneksel yöntemde 15- 30 santimlik kesilerle yapıyoruz. Küçük kesilerde ise 5 -7 santimlik küçük bir delikten yaptığımız için bunu bir şişenin içinde gemi maketi yapmaya benzetebiliriz. Bu ameliyatlar modern ve yüksek teknolojiyle yapılabiliyor. Hastalarımızı genellikle iki gün yoğun bakımda tutuyoruz. Ameliyat sonrası da düzenli kontrol de çok önemli" diye konuştu.
Prof. Dr. Gayaz Akçurin de kalp anatomisi ve değerlendirme yöntemlerini anlattı. Toplantının sonunda Prof. Dr. Okutan, kalp ameliyatı hakkında vatandaşların sorularını yanıtladı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!