Demre Toptancı Hali'nde sezon açıldı

Güncelleme Tarihi:

Demre Toptancı Halinde sezon açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2018 13:14

Demre Toptancı Hali'nde sezon açıldı

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - DEMRE Toptancı Hali'nde yeni sezon törenle başladı.

Demre Toptancı Hali'nin yeni sezon açılış törenine Kaymakam Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Haller Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Emre Tırpancı, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Belediye Başkan Yardımcısı Faruk Akbudak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun, Karakol Amiri Ali Çiftçi, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, Demre Toptancı Hal Müdürü Ümit Pulak, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Esnaf Odası Başkanı Mahmut Perçin, CHP İlçe Başkanı Mustafa Caner, İYİ Parti İlçe Başkanı Hüseyin Şahin, Saadet Partisi İlçe Başkanı Nuri Tural, çevre ilçelerin dernek başkanları, komisyoncular ve üreticiler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, "Komisyoncular olarak yıllardır üreticiyle tüketici arasında köprü görevini yürütüyoruz. Ancak bu yaz domateste tuta zararlısının açtığı üretim kaybı, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat ve dolar kurundaki artışlar nedeniyle artan fiyatların sorumlusu olarak ne yazık ki komisyoncular gösterildi. Komisyoncular üreticinin sigortasıdır. Tüccar batar, komisyoncunun parasını ödemez. Ama komisyoncu malını, mülkünü satar üreticinin parasını öder" dedi.

KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, "Türkiye'de enflasyonun nedeni olarak ne yazık ki tarım ürünleri gösteriliyor. Bugün bir fotoğraf geldi. İstanbul'da pembe domatesin fiyatı 14 lira 92 kuruş. Bugün şu anda Demre Toptancı Hali'nden çıkış fiyatı 3 lira 20 kuruş. Bunun suçlusu üretici mi, yoksa komisyoncu mu? Yeni çıkarılmak istenen Hal Yasası'nın yanlışlığını her kademede Ankara'da anlattık. Üretici halleriyle tüketici hallerinin ayrılmasını önerdik. Söz verdi yetkililer. Ama öğrendiğimize göre Yeni Hal Yasası taslağında Türkiye'deki hal sayısı 175'ten 30'a düşürülüyor. Diğer haller toplama merkezine dönüştürülüyor. Bu demektir ki Demreli üretici malını satmak için Antalya Toptancı Hali'ne gitmek zorunda kalacak" diye konuştu.

Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, "Komisyonculuk olmazsa Demre'nin ekonomik tekeri dönmez. Komisyonculuk kalkmamalı, kaldırılamaz. Kalkarsa Demreli çiftçi biter" dedi.

Kaymakam Murat Uz da "Kamuoyunda Yeni Hal Yasası ile ilgili her konuşulanı dikkate almamak gerekir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, yetkililerin kamuoyundaki ve üreticide bu hassasiyeti dikkate alacağına inanıyorum. Demre'de kaliteli ve organik örtü altı sebze üretimi yapılıyor. Basında çıkan olumsuz haberlere karşı da organik üretimi, sektörün temsilcileri tanıtmalı ve kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeli" diye konuştu.

Yapılan duanın ve kesilen kurbanın ardından Demre Toptancı Hali yeni sezona başladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!