Çevreci filmler uluslararası arenada

Güncelleme Tarihi:

Çevreci filmler uluslararası arenada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2021 12:48

Çevreci filmler uluslararası arenada

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sinema-TV Bölümü Öğretim Görevlisi Mümin Barış'ın senaryosunu yazıp yönettiği 'Bereketli Bir Gün' adlı kısa filmden sonra GSF mezunu Mert Harmandar'ın 'Çan' ve 'Domatesin Kokusu' adlı çevreci kısa belgesel filmleri, uluslararası festivallerde yarışıyor.

Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen ünlü yönetmen Bela Tarr'la Film Yapım Atölyesi'ne katılan öğretim görevlisi Mümin Barış, birkaç öğrencisiyle birlikte 'Bereketli Bir Gün' adlı deneysel kısa filmin çekimini gerçekleştirmişti. İddialı film ülke sınırlarını aşmış, 6'ncı Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali'nin ardından Kurmaca Film SIMFEST (Romanya), Castel Volturno Uluslararası Film Festivali (İtalya) ile dünyanın önemli festivallerinden biri olan Trieste Film Festivali'ne (İtalya) finalist olarak katılmıştı.

DOMATESİN KOKUSU

GSF Sinema-TV Bölümü mezunlarından Mert Harmandar'ın yönetmenliğini üstlendiği 'Domatesin Kokusu' adlı 2019 yılı yapımı kısa belgesel filmde, Türkiye'nin ekosisteminin düzenini bozan ithal hibrit tohumlar ile zirai ilaçlar, sisteme baş kaldıran çiftçiler konu edildi. Harmandar, projenin amacını şöyle özetledi;

"Küresel tarım sektöründe doğal ve ekolojik yöntemlerle kendi ekonomik bağımsızlıklarını sağlayamayan çiftçiler, endüstriyel tarım yapmak zorunda kalıyor. Fakat bu duruma direnen çiftçiler ve insanlar da var. Bu belgeselde endüstriyel tarımın zararlarının üstünde durmaktansa o direnen çiftçilerin hikâyesi anlatıldı. Çünkü bu güzel hikâyelerle insanların içindeki umut tohumunu yeşertebiliriz."

ÇAN 

Mert Harmandar'ın yönetmenliğini, Özge Doruk'un yapımcılığını üstlendiği 2020 yılı yapımı 'Çan' isimli kısa belgesel filmde, Mustafa Önder de konuşmacı olarak görev aldı. Termik santralin yer aldığı Çan kasabasında nefes almakta zorlanan ve nefes almak için doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalan vatandaşların dramının konu edildiği filmde, Çan'ın geçmişi, bugünü ve geleceği dillendiriliyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!