BORÇSUZ BAŞINIZA DERT AÇMAYIN

Güncelleme Tarihi:

BORÇSUZ BAŞINIZA DERT AÇMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2021 08:24

Dolandırıcıların son yöntemi borçlu olmadığı halde tüketicilere ilamsız icra takibi göndermek. Böyle bir durumda tebligata 7 gün içinde itiraz edilmeli.

Haberin Devamı

DOLANDIRICILARIN son yöntemlerinden biri de borçlu olmadığı halde tüketicilere ilamsız icra takibi göndermek. Bu gibi durumlarda tüketicilerin ellerine ulaşan tebligata 7 gün içinde itiraz etmeleri gerekiyor.
*
Eğer itiraz etmezseniz borcu kabul ettiğiniz var sayılıyor ve borcunuz olmadığı halde hacizlik olabiliyorsunuz. Yalnızca borca itiraz etmekle kalmayın, dolandırıcılık şüpheniz varsa mutlaka yetkili organlara bildirin ve suç duyurusunda bulunun.

İLAMSIZ İCRA NEDİR?
Ülkemiz icra dosyası cenneti. Açılan icra takiplerin belki de yüzde 90’ı ilamsız icradır. İlam: mahkemenin kesinleşmiş kararıdır. İlamsız: Bir mahkemenin kararına dayanmayan icra demektir. Bunun ucu öyle açık ki elinde belge olmayan hatta alacaklı olmayan insanlar bile bu sayede icra açma hakkına sahip.

Haberin Devamı

AMAN BATAĞA DÜŞMEYİN
*
Tüketicilerimiz e-devlet üzerinden sıklıkla icra durumlarına baksınlar. İkâmetgahınız değiştiğinde hemen ilgili kurumlara bildirin. Borç bildirimine 7 gün içerisinde itiraz edilmezse kesinleşir.
*
“Evinize gelen her kağıdı almayın” söylemi son derece yanlıştır. Bunu yaparsanız tamda ilamsız takip yapan dolandırıcıların ekmeklerine yağ sürmüş olur, itiraz süresini kaçırırsınız. İcra dairesi başka şehirde ise tüketici bulunduğu yerdeki icra dairesine başvurarak ilgili icra dairesine gönderilmesini sağlar.
*
İcra takibinin yalnızca mahkeme kararıyla başlatılabileceği kanısı yaygın olsa da bir yargı kararına dayanmadan açılabilen, açarken de hiçbir belge veya senede ihtiyaç duyulmayan ‘ilamsız icra takibi’ başlatmak mümkün.
*
Genellikle çok yüksek olmayan miktarları talep ediyor ve yaşlı kişileri hedef alıyor. İcra tebliğini alan vatandaşlar, bir yanlışlık yapıldığını ya da borçları olmadığını düşünerek itirazda bulunmuyor; ancak tebliği alan vatandaşlar, 7 gün içinde itiraz etmezse borcu kabul etmiş sayılıyor ve borç ödenmezse haciz işlemi başlatıyor.
*
7 gün içinde itiraz edilirse herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmıyor. Yasal süre aşıldığı takdirde buna itiraz edilerek borçlu olmadığıyla ilgili dava açılmak zorunda kalınıyor. Ancak itiraz süresini aştığınız için açılan şikâyet davanız ilamsız takip yapan kişinin haciz ve satışlarını durdurmaz.

TİCARİ DEĞİLSE KANUNA DAHİL OLMAZ
SORU: Otomobil pazarından 140 bin liraya ikinci el otomobil aldım. Noter satışını yaptık. Ruhsat için trafiğe gittiğimizde aracın motor ve şasi numaralarının değiştiğini öğrendik. Dolayısıyla dolandırılmış bulunmaktayız. Ne yapabiliriz? Osman Marzıcı-Finike
CEVAP: İkinci el satışlarda, satıcı ticari veya mesleki amaçla satış yapıyor ise tüketici işlemidir. Ama satıcı kendi kullandığı malı satıyor ise işlem tüketici kanunu kapsamına girmez. Her ihtimalde satıcıya derhal iadeli taahhütlü posta ile bir ihtarname yollayın. Bedel iadesi isteyin. Olumlu yaklaşmaz ise yukarıdaki ihtimallere göre ya Tüketici Mahkemesi’nde yahut asliye hukuk mahkemesinde bedel iadesi için dava açarsınız. Ayrıcı bu kişi hakkında ‘Cumhuriyet Savcılığ’na suç duyurusunda bulunun. Ayrıca muhakkak ekspertiz raporlarını isteyin veya yaptırmadan araç almayın.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
-Kapıdan satış sözleşmelerinde sözleşmenin tarihini tüketici kendi yazısı ile yazmadıysa cayma hakkını 2 yıl içinde kullanabilir (Asıl süre 14 gündür)
-Aldatıcı reklam vasıtasıyla sağlanan hizmet, ayıplı kabul edilir.
-Manevi tazminat davası açmadan önce bir kere daha düşünün: Ülkemizde manevi tazminat hukuku ‘servetinde artışa yol açmamalıdır’ diyor. Bu da zengin daha fazla tazminat, dar gelirli ise daha az tazminat talep edebilir şeklinde yorumlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!