BOĞAÇAY UYARDI

Güncelleme Tarihi:

BOĞAÇAY UYARDI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2021 09:19

Meteoroloji’nin ‘turuncu kod’ alarmı verdiği Antalya’da yerleşim alanlarına ulaşan dev dalgalar korku yarattı. AÜ Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, Boğaçay bölgesindeki eriyen sahilde taşkın tehdidine karşı uyardı.

Haberin Devamı

SON günlerde yaşanan fırtına ve aşırı yağış kaynaklı felaketler, Antalya’yı afet alanına dönüştürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘turuncu’ kod vererek uyardığı Antalya’da dalgaların boyu yerleşim alanlarına ulaştı, yollar ve tarım alanları sular altında kaldı, trafik birçok noktada felç oldu. Yakın geçmişte Sarısu, Boğaçay, Düden, Aksu, Köprüçüy, Manavgat Çayı, Alara, Obaçay ve Dim Çayı’nda aşırı yağış ve fırtına kaynaklı taşkınların yaşandığı Antalya’da uzmanlar, olası felaketlere karşı uyarırken çözüm çağrısı yapıyor.

‘SON AŞAMAYA GELDİK’

Konyaaltı Sahili’nin Boğaçay havzasının olduğu bölümünde erozyon kaynaklı taşkın riskine dikkati çeken Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, “Geçmişte defalarca uyarmıştık. Ama maalesef korkulan senaryo gerçek oldu. Bu bölgede taşkın önleme tedbirleri alınmadan bölgenin imara açılmasıyla riskin boyutu daha da büyüdü. Şu anda erozyonun yarattığı tehditte son aşamaya geldik. Konyaaltı Sahili’nin eridiği noktalarda kıyı çizgisi son derece dar ve erozyon devam ediyor. Sahil daha da daralırsa çıkan ilk fırtınada dalgalar bu kez yolu alıp götürecek.”

GERİLEME DEVAM EDECEK

Haberin Devamı

Antalya şehir merkezinde denize 7,5 kilometre uzanan Konyaaltı Sahili’nin geniş kumsala sahip kısımlarında dalga boyunun yükselmesinin yerleşim alanları için risk oluşturmadığına değinen Dipova, “Örneğin Konyaaltı Sahili’nde varyantın alt kısmındaki kıyı bandında fırtınalı hava şartlarında bile taşkın riski ortaya çıkmıyor. Burada sahil çok geniş olduğu için dalga kırılıyor. Ama Boğaçay’ın batısında ve doğusunda sahilin çok daraldığı bölgelerde dalganın kırılabileceği bir alan olmadığından, dalgalar yerleşim alanlarını tehdit ediyor” diye konuştu.

ÇÖZÜM KIYI TAKVİYESİ

Konyaaltı’nda özellikle liman mendireğinin doğusunda şiddetli kıyı çizgisi gerilemesi olduğuna değinen Nihat Dipova, çözüm için şu önerilerde bulundu: “Vakit kaybedilmeden önlem alınmalı. Dalgakıranlar, simge değeri olan Konyaaltı Sahili’nin güzelliğini öldürür. O nedenle çözüm için yapılması gereken erozyona engel olmak ve erozyon olan yerleri tespit ederek kıyı takviyesi yapmak. Sahilin daralmamasını sağlamak zorundayız.”

SEDİMAN TAŞIMIYOR

Haberin Devamı

Dere yatağı 260 metreye düşürülen Boğaçay’dan Konyaaltı Sahili’ne sediman (kum-çakıl) taşınımının durduğunu vurgulayan Dipova, “Felaketleri tümüyle iklim değişikliğine bağlayanayız. Taşkın önleme projesi adıyla yapılan çalışmalar taşkın yaratıyorsa, kıyı erozyonuna sebep olacak yapılar yapılmışsa, akarsuların taşkın yataklarını imara açılmışsa iklim ne yapsın? Boğaçay’da denge bozulmamalıydı. Ama maalesef bozuldu. Boğaçay şu anda sediman taşımıyor. Bu, erozyonu hızlandıran önemli bir sorun. Çözüm için çayın yeniden sediman taşımasının önündeki engel ortadan kaldırılmalı.” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!