AYAKTA KALIRSAK EN HIZLI BİZ KOŞARIZ

Güncelleme Tarihi:

AYAKTA KALIRSAK EN HIZLI BİZ KOŞARIZ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2020 09:05

Koronavirüs salgınının kent ekonomisine yönelik etkilerini ve güncellenen hedefleri değerlendiren Antalya Valisi Münir Karaloğlu, öncelikli hedefin ayakta kalmak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ‘Tedbiri elden bırakma çok yaşa Antalya’ temasıyla düzenledikleri basın toplantısında pandemi sürecinde atılan adımlar ve gelecek tedbirleriyle ilgili bilgi verdi. Kent merkezi ve 19 ilçede koronavirüs salgınına karşı iş birliğiyle büyük bir mücadele yürüttüklerini belirten Vali Karaloğlu, “Bizim gibi ülkeler salgın gelmeden alınan sıkı tedbirlerle süreci en az zararla geçirdi. Ülkemizi yönetenlerle gurur duymamız gerektiğini gördük. Bu hepimizin ortak başarısıdır” dedi.

HER KESİME DESTEK VERİLDİ
Bu süreçte ekonominin ciddi şekilde etkilendiğine değinen Karaloğlu, pandemi sürecinde hayata geçirilen destek paketleriyle ilgili şöyle bilgi verdi: “Ekonomik İstikrar Kalkınma Programı kapsamında vatandaşa, esnafa ve işletme sahiplerine yönelik tedbirler açıklandı. İhtiyaç sahiplerine biner lira karşılıksız destek paketi ile çok önemli bir kesime ulaşıldı. Antalya’da toplam 122 bin vatandaşımızın hesaplarına biner lira yatırıldı. İş insanlarının bağışlarıyla 50 bin gıda paketini Antalya’nın 19 ilçesinde ihtiyaç sahiplerin ulaştırdık. Bu desteklerden yararlanamayan vatandaşlarımıza da vakıflar üzerinden toplam 12 milyon lira yardım ulaştırdık.”

Haberin Devamı

‘KISA ÇALIŞMA’YA REKOR MÜRACAT
“Antalya’da 23 bin 558 işletme kısa çalışma ödeneğinden istifade etmek için bize müracat etti ve 160 bin 42 çalışan bu ödeneği almaya devam ediyor. İşini tamamen kaybedenler için işsizlik ödeneği verildi. Panik havasından şehri çıkarmak için kamu bankaları tarafından kredi imkânları sağlandı. Kamu bankalarından toplam 11 milyar 200 milyon lira kredi, Antalyalılara ve şehrin esnafına verildi. Antalya’da 7 bin kişi pandemi sürecinde işini kaybetmiş ve işsizlik ödeneğine başvurmuştur.”

TARLA SÜRDÜK ODUN KIRDIK
Bu süreçte üretim ve tedarik zincirinin kopmaması için ciddi mücadele verildiğini vurgulayan Karaloğlu, “Tarım üreticilerinin paydaş sektörlerle iş birliği içinde çalışmasını sağladık. Tarladan seraya ve lojistiğe her sürecin işlemesinde inisiyatif kullandık. Tüm ilçelerimizde oluşturduğumuz Vefa Sosyal Destek Grupları, vatandaşın ihtiyaçlarını her an karşıladılar. Vefa gruplarından ve acikkapi.gov tr’den gelen 344 bin vatandaş talebini karşıladık. Dedemizin odununu kıran da oldu, tarlasını süren de oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 85 MASKE KULLANIYOR
Pandemide gösterilen başarının en büyük kaynağının Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu olduğunun altını çizen Karaloğlu, Antalya’da da Pandemi Kurulu’na bağlı 10 kişilik bir Bilim Kurulu oluşturulduğunu aktardı. Karaloğlu sözlerine şöyle devam etti: “Üniversiteden 7 hocamız ve Sağlık İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bu kurul, her ay toplanarak sürece yönelik çalışmalar yaptı. Antalya’da ihtiyaç olan bütün alanlarda maske takmak ve sosyal mesafeye uymak hala zorunlu. Antalya şu an yüzde 85 maske kullanıyor. Sadece gençlere ve esnafa taktıramadık.”

2020 ayakta kalma senesi
ATSO Başkanı Davut Çetin’in ‘Turizmde bu yıl kötü senaryo ile 2,5 milyon, iyi senaryo ile 5 milyon turist ağırlarız” tahmini değerlendiren Vali Münir Karaloğlu, “Ben de eylül ayında bile bu şehir 2 buçuk milyon turisti getirir diyorum. Kötü senaryoyu bir ayda gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanımız bu süreci çok iyi yönetti. Pandemiden en çok etkilenen sektör turizm oldu. Ama pandemiden sonra da en hızlı toparlanan sektör yine turizm olacak. Çünkü insanlar çok sıkıldı ve kazandıkları geliri harcayamadı. 10 Haziran itibariyle Almanya’dan uçuşlar başlamış olacak. Kapatırken riskli ülkelerden başladıysak açarken de pandemi sürecini adım adım atlatan ülkelerin uçuşlarını önceye alacağız. Rusya’dan uçuşlar o nedenle geç başlayacak. 2020 ayakta kalma senesidir. Biz bu sene işletmelerimizi ayakta tutabilirsek 2021’de hızla koşarız” dedi.

Haberin Devamı

ENGELLERİ DAYANIŞMAYLA AŞACAĞIZ
Antalya’nın pandemi sürecini çok şanslı geçirdiğini vurgulayan ATSO Başkanı Davut Çetin de, “Salgın ilk açıklandığında Antalya en yoğun yaşanacağı iller listesinde ilk 5’teydi. Ama biz bu süreci çok dinamik tedbirlerle, çok hızlı alınan Hıfzıssıhha kararları ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgelerle çok iyi yönettik. Antalyayı çok iyi koruduk” dedi.
Kontrollü sosyal hayatın ilk günlerinde destek paketlerinin devam ettiğini ifade eden Çetin, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki dönemde ekonomide bir yön çizmemiz gerekiyor. Kötümser ve iyimser tablolarla bu süreci çok dengeli götürmeliyiz. En çok etkilenen sektör turizm. Antalyanın lokomotif sektörü olarak bu süreci 2016’da da yaşamıştık. Çok hızlı bir şekilde atlatmıştık. Yine atlatacağız. İşletme sahipleri de çarşıdaki esnaf da haziran itibariyle çok ciddi bir hareketlenme olduğunu söylüyor. Piyasada güven sağlandığında engelleri aşıyoruz. Bu süreci dayanışmayla aşacağız. Krediye ihtiyacı olmayanların almaması kredilerin doğru değerlendirilebilmesi için çok önemli. Turizmin gözbebeği olan Kaleiçi’ni çok iyi hazırlamalıyız. Ateş ölçümleriyle Kaleiçi’ne kontrollü şekilde alım olacak.”

BAKMADAN GEÇME!