Antalya'nın AR-GE gururu

Güncelleme Tarihi:

Antalyanın AR-GE gururu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2018 14:53

Antalya'nın AR-GE gururu

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - GEÇEN yıl sadece bir olan Antalya'nın AR-GE (Araştırma-Geliştirme) merkezi sayısı 14'e çıkarken, Türkiye sıralamasında da 9'unculuğa yükseldi. AR-GE merkezlerindeki artışta tarım firmaları öne çıktı.

Türkiye'nin turizm, tarım, tohum, lüks yat, kesme çiçek gibi birçok üretim alanında en önemli üretim ve ihracat merkezi Antalya'da, AR-GE ve teknoloji de hızla gelişiyor. Üretimin her alanında büyük öneme sahip AR-GE çalışmaları kapsamında Antalya'nın geçen yıl sadece bir olan AR-GE merkezi sayısı, bu yıl 14'e yükseldi. Geçen yıl tek AR-GE merkeziyle, bu alanda Türkiye'nin en geri illeri arasında kalan Antalya, sayının 14'e yükselmesiyle Türkiye sıralamasında 9'unculuğa ilerledi.

İLK SIRADA İSTANBUL VAR

Türkiye'de AR-GE merkezi sayıları itibariyle ilk sırada 268 AR-GE merkeziyle İstanbul ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 83 AR-GE merkeziyle Bursa ikinci, 81 merkezle Kocaeli üçüncü durumda. Sıralamada dördüncü Ankara'da 74, beşinci İzmir'de 64, altıncı Tekirdağ'da 34, yedinci Manisa'da 22, sekizinci Konya'da 18 AR-GE Merkezi bulunuyor. Antalya'dan sonra ise 13 merkezle Eskişehir 10'uncu sırada bulunuyor.

14 FİRMANIN YARISI TARIM

Antalya'da AR-GE Merkezine sahip firmalar ve sektörleri ise şöyle; AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. (mobilya). Ake Asansör Mlz. Paz. Ltd. Şti. (makine ve teçhizat imalatı). Anamas Tarım Üretim Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti. (tarım). Ankutsan Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Tic. A.Ş. (kağıt ve ürünleri). Antalya Tarım Üretim Danışmanlık ve Pazarlama A.Ş. (tarım). Axia Tohum San. ve Tic. A.Ş. (tarım). Enza Zaden Tarım Araştırma Geliştirme Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. (tarım). İATİ Turizm Ticaret A.Ş. (yazılım). İstanbul Tarım San. ve Tic. A.Ş. (tarım). Kristal Endüstriyel Mutfak Çamaşırhane Makine Pazarlama San. ve Tic. A.Ş. (makine ve teçhizat imalatı). Multi Tohum Tarım San. ve Tic. A.Ş. (tarım). PSL Elek. San. ve Tic. A.Ş. (makine ve teçhizat imalatı). Yörükoğlu Süt ve Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. (gıda). Yüksel Tohum Tarım San. ve Tic. A.Ş. (tarım).

TASARIM MERKEZİ SADECE BİR TANE

Diğer yandan Antalya'daki tasarım merkezi sayısı ise sadece bir. Esli Endüstriyel Ürünler şirketinin kurduğu tasarım merkezi bu alandaki tek merkez. Antalya tasarım merkezi sayısı itibariyle ise Türkiye'de 17'nci sırada yer alıyor. Bu alanda da İstanbul 50 merkezle ilk sırada. Ardından Denizli 21, İzmir 19, Ankara 14, Bursa 9, Kocaeli ve Adana 5'er, Kütahya, Aydın ve Tekirdağ 3'er, Konya 2 şeklinde sıralanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!