Antalya DTO seçim sonucuna şaibe iddiasıyla itiraz

Güncelleme Tarihi:

Antalya DTO seçim sonucuna şaibe iddiasıyla itiraz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2018 22:48

Antalya DTO seçim sonucuna şaibe iddiasıyla itiraz

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı İnanç Kendiroğlu, seçimde şaibe olduğu gerekçesiyle İl Seçim Kurulu'na itiraz ederek seçimlerin iptalini talep etti.

Antalya DTO'nun geçen çarşamba günü yapılan organ seçimlerinde mevcut başkan İnanç Kendiroğlu ile Demre Yatçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Çetin'in listesi yarıştı. Yoğun ilginin olduğu seçimlerde 580 oy kullanıldı. İnanç Kendiroğlu'nun beyaz listesi 272 oy, Ahmet Çetin'in mavi listesi 306 oy alırken, 2 oy da geçersiz sayıldı. Bu sonuçla Ahmet Çetin odanın yeni başkanı seçildi.

Ancak İnanç Kendiroğlu, seçimlerde şaibe olduğu gerekçesiyle Antalya İl Seçim Kurulu'na itiraz ederek seçimlerin iptal edilmesini talep etti. İtiraz dilekçeyle başvuran İnanç Kendiroğlu, dilekçesinde 'gizli oy açık tasnif ilkesine aykırı' işlem yapıldığını öne sürdü.

İTİRAZ DİLEKÇESİ VERDİ

Kendiroğlu, itiraz dilekçesinde şu iddialara yer verdi:

"Seçimlerde oy kullanma gizli oy açık tasnif ilkesine aykırı birçok işlem yapılmıştır. Bunlar; gizli oy açık tasnif ilkesi seçim kabinlerine konulacak oy pusulalarının seçmenin tercih edeceği adaya ait pusulayı zarfa koyup sandık kurulu üyelerinin nezaretinde oy sandığına atılması şeklinde olması şeklinde gerçekleşir. Ancak bu seçimde oy pusulaları 1 mavi ve 1 beyaz pusula zarfın arasına sıkıştırılarak seçmenlere verilmiştir. Bu husus ekte sunulan kamera kayıtları ile sabittir. Oyların bu şekilde kullandırılması ile seçmenlerin hangi renkte oyu kullandığı belirli hale gelmiştir. "

'HERKES DIŞARI ÇIKARILDI' İDDİASI

Seçim Kurulunun oy kullanma işlemi bittikten sonra polis vasıtası ile herkesi dışarı çıkardığını, sandık alanında yasa gereği bulunma hakkı olan müşahitlerin bile çıkarıldığını ve odaya girilmesine engel olunduğunu iddia eden İnanç Kendiroğlu, bu durumun kamera kayıtlarında da açıkça görüldüğüne dikkat çekti.

İtiraz dilekçesinde 298 sayılı kanunun 72. Maddesine aykırı işlem yapıldığını belirten Kendiroğlu, şunları kaydetti:

"Siyasi partilerin müşahitleri ile adayları ve bağımsız adaylarla müşahitleri, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunabilirler. Bağımsız aday müşahitleri üçten fazla olursa, sandık kurulu başkanı bunlar arasında ad çeker. Adları ilk çıkan üç müşahit, sandık başında bırakılır. Diğerleri, sandık çevresi dışında kalabilirler. Yasanın amir hükmüne rağmen sandık başı işlemleri müşahitler tarafından takip edilememiştir."

'SANDIKLAR MÜŞAHİTLER OLMADAN AÇILDI'

Seçim görevlilerinin müşahitler hazır olmadan sandık açılma ve tasnif işlemlerine başladığını iddia eden Kendiroğlu, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Müşahit Umut Alpdemir müşahidi bulunduğu sandıktan uzaklaştırılmış ve bu tutum kendisi tarafından tutanak altına alınmıştır. Bu tutanak sandık başkanı tarafından sandık defterine itiraz olarak kaydedilmemiş bu hususta hazırlanan tutanak deftere kaydedilmediği için defterde ne itiraz ne de sandık görevlilerince düzenlenmiş bir karşı oy ya da muhalefet şerhi de yer almamaktadır. Bahsi 298 sayılı kanunun 82. Maddesi gereği: Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına aittir. Sandık çevresinde alınacak tedbirler, o sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimselerin seçim iş ve işlemlerini takip etmelerini engelleyecek mahiyette olamaz. Kapalı oy açık tasnif ilkesi ancak tüm tarafların ve sandıktaki resmi görevlilerin katılımı ile işlerlik kazanmaktadır. Müşahitlerin seçim sürerken salonlara alınmaması bu açıdan da kabul edilemez niteliktedir."

SEÇİM KURULU MÜHRÜ BULUNMAYAN ZARFLAR

Oy tasnif işlemlerinin de Seçim Kanununa ve yönetmeliğe aykırı yapıldığını iddia eden İnanç Kendiroğlu, itiraz dilekçesinde şu iddialara yer verdi:

"Yasa ve yönetmelik gereği yapılması zorunlu olan seçim sonunda sandık, seçim sandık kurulu üyeleri tarafından oy verme yerinde bulunanların gözü önünde açılmamıştır. Çıkan zarflar sayılarak tutanağa yazılmamıştır. Sandıktan çıkan bütün zarflar, tek tek kontrol edilmemiştir. Kontrol sonucunda, başka bir meslek grubuna ait olduğu tespit edilen, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan ve üzerinde herhangi bir işaret, imza veya hüviyet taşıyan zarflar geçersiz sayılarak ayrılmamıştır. Kalan zarfların sayısı, oy veren seçmen sayısıyla karşılaştırılmamıştır. Zarf sayısı açılmadan sayılmadığı için, Yönetmelikte yer alan, zarfların sayısı oy veren seçmen sayısından fazla çıktığı takdirde seçim sandık kurulu başkanı, kalan zarflar arasından fazlayı karşılayacak sayıda zarfı gelişigüzel çekerek ayırır. Ayrılan zarfların sayısı tutanağa geçirilir ve bu zarflar açılmadan derhal yakılmak suretiyle yok edilir. Bundan sonra geçerli zarflar sayılarak sandığa konur ve ara verilmeksizin alenen tasnife başlanır. Oyların sayımı ve dökümü aralıksız devam eder şeklindeki işlemlerin hiç biri yapılmamıştır.Bunlar yapılmadığı gibi yangından mal kaçırırcasına işlem yapılmıştır."

'KAMERALAR GÖREVLİLER TARAFINDAN KAPATILDI'

İnanç Kendiroğlu, seçim sonrası sayım yapılırken odalarda bulunan 2 adet kameranın görevliler tarafından kapatıldığını belirterek, itiraz dilekçesinde, "3 adet kamera ise kapatılmamıştır. Bazı sandıklardaki müşahitler dahil hiç kimse olmadan sayıma başlanması ile birlikte değerlendirildiğinde bazı kameraların kapatılması seçimleri açıkça şaibeli hale getirmektedir. Şu an bu seçimlere şaibe düşmüştür. Seçim tutanağına göre sadece 2 oy geçersiz sayılmıştır. 580 oydan sadece bu kadarının geçersiz olması da seçim güvenirliğini zedelemiştir. Kamera kayıtlarından zarf ve pusulalardaki geçerli- geçersizlik sebeplerine dikkat edilmeden tasnif yapıldığı ortadadır. Bu hususta açıkça yasaya aykırıdır" dedi.

'DEMRE BELEDİYE BAŞKANI BASKI YAPTI'

Odalar ve Borsalar Birliği seçim Yönetmeliği’ne aykırı olarak Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu'nun bütün gün sandık başında propaganda ile seçmene siyasi baskı yaptığını öne süren Kendiroğlu,  dilekçesin de "Oda, borsa ve Birlik organlarının seçimlerinde siyasi partiler, sendikalar ve sendika üst kuruluşları aday gösteremezler ve belirli adayların leh ve aleyhlerinde faaliyette bulunamazlar, propaganda yapamazlar. Bu hükme aykırı davrananlar altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıda belirtilen, müşahitlerin sayıma alınmaması esnasında yüzlerce oy sayım ve döküme tabi tutulmuştur. Gerek kameraların kapatılması, gerekse de geçerli geçersiz zarf ve oylara bakılmaması nedeniyle 34 ten fazla oy şaibeli durumdadır. Bu oylar seçimin sonucuna etkili olabilecek oylardır. Usul ve yasaya açıkça aykırı olarak yapılan 4 Nisan 2018 tarihli Antalya Deniz Ticaret Odası seçiminin iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim" ifadelerine yer verdi.

 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!