Altın çocuklardan mesaj

Güncelleme Tarihi:

Altın çocuklardan mesaj
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2016 19:39

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Super Cup’ta altın madalya kazanan Muratpaşa Spor Kulübü’nün minik cimnastikçileri Zeynep Öykü Yalpı ve İpek Gürses, duygularını Hürriyet’e mektup yazarak anlattı.

Haberin Devamı

Macaristan’da 25 Eylül-26 Eylül tarihlerinde yapılan Super Cup Ritmik Cimnastik Şampiyonası’nda top serisinde altın madalya kazanan Zeynep Öykü Yalpı ile ip serisinde altın madalya alan İpek Gürses isimli minik cimnastikçiler duygularını Hürriyet Akdeniz’e mektup yazarak anlattı. Her ikisi de 11 yaşında olan minik sporcuların şampiyonluğunda, onları küçük yaşta cimnastiğe yönlendiren ailelerinin ve doğru tekniklerle çalıştıran antrenörleri Zlatka Sıla Tüzken’in de payı büyük.

SPORLA GELEN DEĞİŞİM

Dikkatini toplayabilsin diye ana sınıfı öğretmeninin önerisiyle cimnastiğe başlayan Zeynep Öykü Yalpı, 7 yıl önce cimnastiğe başladığında zaman zaman sıkılıp halının tüyleriyle oynamaya başlıyordu. Ama şimdi o, aldığı derecelerin yanına yenilerini koyabilmek için hayallerinin peşinde her gün bıkmadan çalışıyor. Meryem Mustafa Ege Ortaokulu’na giden ve Muratpaşa Spor Kulübü’nde ritmik cimnastik yapan Öykü Yalpı, “Antalya’da yapılan yarışmalarda farklı derecelerim var. İlk kez yurtdışında, Macaristan’ın Budapeşte şehrindeki uluslararası Super Cup yarışmasında top aletinde birincilik ve çember aletinde ikincilik dereceleri aldım. Harika bir deneyimdi” sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.

HEDEF MİLLİ SPORCULUK

Haberin Devamı

Cimnastik çok özveri gerektiren bir spor olsa da hiç yılmayacağını söyleyen Zeynep Öykü, her gün okuldan sonra saat 3’ten 7’ye kadar birkaç saat antrenman yaptığını anlattı. Yurtdışında yarışırken çok heyecanlandığını söyleyen Zeynep Öykü, duygularını şöyle aktardı: “Kendime güveniyordum, başardım da. Başka ülkelerden sporcularla tanışma şansım oldu. Antrenörüm Zlatka Sıla Tüzken’e, bize bu deneyimi yaşattığı için çok teşekkür ediyorum. Daha çok çalışmak ve çok daha iyi bir sporcu olmak istiyorum. Yeni yarışmalarda yeni dereceler almayı hedefliyorum.”

6 GÜN ANTRENMAN VAR

İp serisinde birinci olan İpek Gürses de, Zeynep Öykü Yalpı gibi seneler süren bir özveri ile başarıya ulaştı. Cimnastiğe 4 yaşında başladığını belirten İpek Gürses, “8 yıldır ritmik cimnastikte birçok yarışmaya katıldım. Ama ilk defa yurt dışında yarıştım. Antrenörüm Zlatka Sıla Tüzken bizim için çok mutlu ve hep umutlu. Haftada 6 gün antrenman yapıyoruz. Olduğumdan daha esnek olmak istiyorum. Böylece daha zor hareketler yapıp şampiyonalara, yeni yarışmalara katılıp tabi ki harika dereceler almak istiyorum. Sporu ilerletip meslek haline getirmek istiyorum. Bu sporu çok seviyorum” diye yazdı.

ÖZGÜVEN VE DİSİPLİN 

Haberin Devamı

Aşırı hareketli olan ve odaklanmakta zorlanan kızı Zeynep Öykü’nün yaşadığı müthiş değişimi ve bugün geldiği noktayı gururla anlatan anne Gülay Yalpı, “İlk bir iki yıl Öykü’nün de bizim de zorlandığımız zamanlar oldu. Ama ‘O istediği sürece devam edeceğiz’ dedik. Sporun onun gelişimine çok olumlu etkisi oldu. Eve enerjisini atıp geliyor. Uykusu düzenli. Seyahatlere gidiyor. Arkadaşlarıyla vakit geçiriyor. Valizini kendi topluyor. Zamanını planlı ve etkili kullanıyor. 2 saatte ödevlerini yapması gerektiğini biliyor. Özgüven kazandırmadan büyütüyoruz çocuklarımızı ama onlar aslında kendi kendilerine birçok şeyi yapabilirler” dedi.

ŞPAGAT YAPARKEN KİTAP

Haberin Devamı

Minik cimnastikçilerin kısa vakitlerde önemli şeyler başarabildiğini gözlemleyen anne Gülay Yalpı, “Bacaklarını 180 derece açıp şpagat yaparken kitap okuyorlar. Antrenmanda o şekilde oturup uzun süre konuşmadan durmaları gerekiyor. O süreyi bile değerlendiriyorlar. Cimnastik zor ve nankör bir spor. Başlarda büyük acılara katlanmak gerekiyor. Haftada birkaç saat antrenman yapılan sporlar varken, cimnastik sürekli antrenman gerektiriyor. Yazın çocuklar bir ay tatile gidip dönünce vücutları sertleşmiş oluyor. Yeniden eski haline getirebilmek için çift antrenman yapmaları gerekiyor” diye bilgi verdi.


MADALYALARI TOPLADILAR

Macaristan’da yapılan Super Cup ritmik cimnastik şampiyonasında Muratpaşa Belediyespor cimnastik takımı sporcuları 6 altın, 4 gümüş madalya kazandı.Antrenör Zlatka Sıla Tüzken yönetiminde Budapeşte’de yarışan cimnastikçilerden Zeynep Öykü Yalpı top serisinde altın, çember serisinde gümüş ve İpek Gürses de ip serisinde altın madalya kazandı. Viktorya Sidorova top, labut ve genel tasnifte 3 altın madalya, Cansu Kaplan labut serisinde altın, top serisi ve genel tasnifte gümüş madalya, Azra Akıncı ise çember serisinde gümüş madalya aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!