Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı

Güncelleme Tarihi:

Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2024 10:23

Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı

Haberin Devamı

Alkın BİRİCİK/ALANYA, (DHA)- GAZİ Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'nın Alanya ilçesine yaptığı ziyarette konakladığı Alanya Atatürk Evi ve Müzesi, yaklaşık 1 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından törenle ziyarete açıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 Şubat 1935'teki ziyaret ziyareti sırasında Alanya'da kaldığı ev, evin sahibi Azakoğlu ailesi tarafından 1987 yılında Alanya Atatürk Evi ve Müzesi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlandı. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü idaresinde başlatılarak Alanya Müze Müdürlüğü'nce yürütülen çalışmalarla restorasyonu tamamlanan Alanya Atatürk Evi ve Müzesi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda törenle ziyarete açıldı. Törene Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Alanya İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Direk, Alanya İlçe Emniyet Müdürü Murat Kenan Patat, Alanya Sahil Güvenlik Bot Komutanı Üsteğmen Osman Karalay, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Alanya İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Emre Kıldırgıcı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcılar törenin ardından Alanya Atatürk Evi ve Müzesi'ni gezdi.

Haberin Devamı

'AZAKOĞLU AİLESİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, bu güzel günde Cumhuriyetin kuruluşunun ilk adımlarının atıldığı olayların yıl dönümünde, Alanya Atatürk Evi ve Müzesi'ni açmış olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşmaktan keyif duyuyoruz. Atatürk'ün 1935 yılında gelip konakladığı bu binayı, bakanlığımıza bağışlayarak 1987'den beri hem Alanya halkına hem de Alanya'ya yurt içinden yurt dışından gelen tüm misafirlere böyle bir imkan sağlayan Azakoğlu ailesini özellikle anmak istiyorum. Bu restorasyon süreci tamamlanmış oldu. Tüm çalışanlara emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum" dedi.

'İLK DEFA BURAYI GEZECEĞİM'

Haberin Devamı

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Alanya Atatürk Evi ve Müzesi'nin özel bir günde açılmış olmasından mutlu olduklarını dile getirdi. Özçelik, "Ulu Önderimiz mavi gözlü dev Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nin gururu sayılabilecek bir yolculuğa başladı ve o gün tarih olarak bugün. Böyle önemli özel bir günde de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ayrıca çok teşekkür ediyoruz Alanya'ya geldiğinde Atatürk'ün konakladığı ya da dinlendiği evi Alanya'ya yeniden kazandırdıkları için. Böyle bir anıt evi siz güzel insanlar daha güzel daha net daha temiz görebileceksiniz. Ben de sizlerin sayesinde ilk defa burayı gezeceğim. Bunun için de bakanlığımıza tekrar teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

'NİHAYETE ERMESİ BİZLERİ MUTLU ETTİ'

Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer de şunları söyledi:

"19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum. Gerçekten bugün bizim için Türk milleti için çok anlamlı bir gün. Buraya tayin olduğumdan beri ara sıra gündeme gelen 'Ne zaman açılacak' diye sorulan ve bizim de Müze Müdürlüğümüz, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzden takip ettiğimiz o sürecin nihayete ermesi bizleri mutlu ediyor. Atamızın Alanya ziyaretinde kullandığı bu ev Alanya gibi tarihinde Selçuklunun başkentliğini yapan önemli bir kentte o zamandan bu zamana kalan tarihi eserlerle beraber, aslında Cumhuriyet dönemi eserlerinde de Alanya'nın ön plana çıkmasını sağlayacak önemli bir katkı. Ben de Azakoğlu ailesine teşekkür ediyorum." (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!