Akseki'de bağ budama mesaisi

Güncelleme Tarihi:

Aksekide bağ budama mesaisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 13:31

 Akseki'de bağ budama mesaisi

Haberin Devamı

 

Adem ÇETİN/AKSEKİ, (DHA) - ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde üreticiler üzüm bağlarında budama ve bakım çalışmalarına başladı.

Akseki'de çiftçiler üzüm bağlarının budanması ve bakımına başladı. Çiftçi Mustafa Benzedi, Akseki ve çevresindeki üzümleri kaliteli ve lezzetli olduğunu söyledi. Havanın ısınmasıyla budama yaptıklarını anlatan Benzedi, "Budamayı üzüm ağaçlarımız kuvvetli ve verimi artsın diye yapıyoruz. Budama yapılmadığında üzüm taneleri küçük kalıyor ve verimi düşüyor. Budama yaptığımız zaman verim yüzde 50 artıyor, yapmadığımız da yüzde 50 eksik verim alabiliyoruz. Havanın ısınmasıyla budamaya başlıyoruz. Akseki'nin üzümü meşhurdur. Gelirimizin yüzde 80'i üzümledir. Bu nedenle budamasını ve her türlü bakımını yapıyoruz ki verimi bol olsun. Bakımını artırdıkça verimi de artıyor" dedi.

Mustafa Hıfsı Tellioğlu da budanma işlemi yapılmayan, etrafı temizlenmeyen asmanın verimli üzüm vermeyeceğini aktardı. 35 yıldır tarımla uğraştığını ve bu süre zarfında da bilfiil üzüm yetiştiriciliği yaptığını anlatan Tellioğlu, "Mart ayının gelmesiyle bağlarımız yeşillenmeye başladı. Artık budama yapılmasının zamanı da geldi. Budama üzüm ağacı yani asma güçlensin diye yapılıyor. Her sene mutlaka bu işlem yapılmalı. Bu bağ budanmazsa üzümleri ufak ve sık olur. Denesi çok az olur. Yani çok verimli olmaz. Fakat bağ budanır ise ürün bollaşır verim artar, bereket dolar. Üzümler iri ve kaliteli olur" diye konuştu.

Hazırlığı yapılan bağların temmuz ve ağustos döneminde ürünlerinin toplanmaya başladığını belirten Tellioğlu, kendi bağlarından yılda yaklaşık 15 tona yakın ürün aldığını, bir kısmını sattığını, kalanını da pekmez yaptığını kaydetti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!