AKİP'TEN KIRCAMİ RAPORU

Güncelleme Tarihi:

AKİPTEN KIRCAMİ RAPORU
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2022 09:13

1447 hektar genişliğe sahip Kırcami Bölgesi ile ilgili uzmanların incelemelerine dayanan bir rapor hazırlayan AKİP, bölge planları uygulanırken sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturulurken doğal doku, su kaynakları ve rüzgâr koridorlarının dikkate alınması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ANTALYA Kent İzleme Platformu (AKİP), Kırcami’nin geleceğini şekillendirecek, belediye meclislerince onaylanan imar planlarıyla ilgili uygulama ilkelerini ve önerileri ortaya koyan bir rapor hazırladı. Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını içeren bölgeyi inceleyen uzmanların görüşleriyle hazırlanan Kırcami Raporu’nda, ardıç ve çamlardan oluşan orman dokusunun, su varlığının ve kültürel değerlerin hesaba katılarak planların özenle uygulanması gerektiğine vurgu yapıldı

ANTALYA’NIN EN TARTIŞMALI ALANI
50 yıldır Antalya’da en fazla tartışılan imar konusunun Kırcami İmar Planı olduğunun altını çizen AKİP Sözcüsü avukat Mustafa Şahin, bölgede uzman görüşleri dikkate alınarak, ayrıntılı etütlerle titiz bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek, “Kırcami Raporu’nda, bölgede iklim odaklı bir yaklaşımın neden kaçınılmaz olduğunu açıkladık. Toprak, su, temiz hava, sağlıklı çevrede yaşamanın esaslı parçalarından olan ulaşım etütlerinin eksikliğine, parselasyon çalışmalarının neden olacağı sorunları açıkladık. Kamusal çıkarlarımızın kişisel beklentilere feda edilmemesi gerektiğinin altını çizdik” dedi.

Haberin Devamı

1979’DA BAŞLAYAN HUKUKİ SÜREÇ
AKİP’in Kırcami Raporu’nda bölgenin geçirdiği hukuki süreç şöyle anlatıldı:
“1979 plan raporunda Kırcami’nin tarımsal niteliği korunacak alan olarak belirlenmesinin gerekçesi, “Lara kıyısındaki turizm alanlarının ihtiyacını karşılayacak ürün elde edilmesi, böylece tarım yapan yöre halkının turizmden önemli ölçüde pay alması, yoğun yapılaşma içinde doğal dengenin korunması” olarak açıklanmıştır. 1996 yılında yapılan imar planında 0.80 yoğunluklu konut alanı olarak planlanmış ancak açılan dava sonucunda planın iptaliyle Kırcami Bölgesi plansız alana dönüşmüştür. 2003-2006 yılları arasında düşük yoğunluklu tarımsal niteliği korunacak alan olarak planlansa da 1996 yılında ve sonrası verilen siyasi sözler nedeniyle bu karar Kırcamilileri hoşnut etmemiştir. 2007 yılı ve sonrasında ise bölge 0.80 yoğunluklu ‘Kentsel Gelişme Alanı’ olarak planlanmaya başlamış ancak meslek odalarınca açılan davalar sonucu planlar iptal edilmiştir.”

Haberin Devamı

DÜDEN ÇAYI DENGESİ KORUNMALI
Raporda, bölgenin özellikleri şu sözlerle anlatıldı:
“Kırcami yaklaşık 1477 hektar büyüklüğünde, tarihi arıkları, meyve bahçeleri ve onları çevreleyen andız ağaçlarını, asırlık ardıç ve çınar ağaçlarını barındıran, tarımsal dokuya da sahip bir alandır. Çam, keçiboynuzu, çitlembik ağaçları ve kargı gibi yerel bitkiler, su sistemi ile bir bütünlük oluşturur. Toroslar’dan gelen, Düden Çayı ve çevresindeki ekolojik koridorun deniz yönünde açılan bir parçasıdır. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 5 binlik raporunda belirttiği gibi, ‘kent makroformunun şekillenmesini sosyo-ekonomik bakımdan etkileyecek bir bölge’ olmasının yanında ekolojik sürekliliğin sağlanması da oldukça önemlidir.”

Haberin Devamı

RÜZGÂR KORİDORLARINA DİKKAT!
Şehre nefes aldıracak koridorların ve ulaşım akslarına sağlıklı bağlantıların oluşturulması için uygulamada bazı değişikliklere ihtiyaç olduğuna değinilen raporda, dikkat edilmesi gereken şu konulara işaret edildi:
“Doğru ulaşım bağlantıları planlanmış bir imar planı sadece Kırcami’yi değil çevresiyle birlikte tüm kenti rahatlatabilir. Planlarda Antalya Ulaşım Ana Planı kararlarıyla uyumlu ulaşım etüdü bulunmamaktadır. Azalan nitelikli yeşil alanlar, yazın serinleten rüzgârların geniş koridorlar sayesinde kente entegre edilememesi ve artan ortalama sıcaklıklar sebebiyle hissedilen sıcaklık her geçen yıl artmaktadır. Kırcami, kapladığı alanın büyüklüğü ve konumu itibariyle, kente nefes aldırma fonksiyonunu kentleştiğinde de devam ettirmelidir.”

Haberin Devamı

KANALİZASYON SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Raporda, Kırcami planlarındaki şu eksiklere değinilerek çözüme yönelik çalışma yapılması istendi:
“Kırcami’nin kentleşmesi ekolojik planlama bakımından hem Antalya hem Türkiye için örnek teşkil edebilecek potansiyele sahiptir. Bunun için 25 bin, 5 bin, binlik imar planlarının tüm unsurlar göz önünde bulundurularak revize edilmesi gerekmektedir. Belediye yetkilileri alt yapı tamamlanmadan inşaat ruhsatı verilmeyeceğini belirtmektedir. Mevcut durumda yörede kanalizasyon bulunmamaktadır. Başlanan inşaatlara çözüm olarak Antalya’nın 1990’lı yıllarda unuttuğu fosseptik önerilmektedir. Yani Büyükşehir Belediyesi eğer kısa sürede kanalizasyon yapmazsa, 150-200 bin kişinin atığı her gün kent topraklarına bırakılacaktır.”

Haberin Devamı

YAĞIŞLARA GÖRE RİSK HARİTASI
“Önerilen 5 binlik ve 25 binlik imar planlarında arazi kullanım haritalarının dikkatli çalışılmadığı ve iklim odaklı çözümler geliştirilmediği açıkça görülmektedir. Tarımsal peyzaj dokusunu yansıtan öğelerin eksikliği, flora-fauna analizinin yapılmamış olması, topografya-su analizi ile doğal drenaj hatlarının belirlenmemesi bunun kanıtlarıdır. Son 50 ve 100 yılın en yoğun yağışları temel alınarak Kırcami planlarının bu risk haritasına göre şekillenmesi gerekmektedir. Bölgenin aksları, refüjleri, 70 dönüm genişliğindeki kent meydanı ve etrafındaki yollar, mevcut dokuyu takip etmemektedir. Yeni kanuna göre parselasyon düzeltilirse Muratpaşa Belediyesi ileri de mülkiyet davaları ile uğraşmayacak ve harcamalarını yatırımlara yönlendirecektir.”

BAKANLIK VE BELEDİYELER ONAYLADI
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yüz bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı 8 Şubat’ta onaylanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi’nde yaptığı değişikliği ile Kırcami’yi ‘kentsel gelişim alanı’ olarak yeniden planladı. Bakanlık onayı ve planlamada yapılan değişikliklerden sonra 16 Şubat’ta Büyükşehir Belediyesi 25 bin ve 5 bin ölçekli imar planlarını onayladı. Ardından 21 Şubat’ta Muratpaşa Belediyesi, 11 Mart’ta ise Büyükşehir Belediyesi tarafından bin ölçekli imar planları kabul edildi.

ÖNCE PARSELASYON, SONRA RUHSAT
Belediye meclislerinde onaylanan imar planlarından sonra, mülk sahibi 15 bin kişiyi ilgilendiren Kırcami’de, parselasyon aşamasına geçilecek. Son planlardaki değişiklikler dikkate alınarak yeniden parselasyon çalışması yapılacak. Planların askıya çıkarılması, itirazların görüşülmesi ve belediyelerin onaylaması gibi rutin resmi süreçlerin ardından tahminlerin dışında bir gelişme yaşanmazsa birkaç ay içinde ruhsat aşamasına geçilecek. Yerel yönetimlerin yaza kadar ruhsat aşamasına geçilmesini hedeflediği Kırcami imar planları ile ilgili verilen bilgiye göre, 1447 hektar genişliğe sahip bölgede 12 ay yeşil kalabilen peysaj planı, çevreci yeşil çatı uygulaması ve yağmur suyu toplama havuzu olan bir proje kapsamında akıllı binaların olduğu modern bir yerleşim alanı planlanıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!