Akdeniz EDAŞ’tan Geleceğe Işık Tutacak AR-GE Projeleri

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz EDAŞ’tan Geleceğe Işık Tutacak AR-GE Projeleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 10:19

Akdeniz EDAŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Arge kurul kararı ile Arge faaliyetlerine başladığı ve 1 yıl gibi kısa bir sürede EPDK, Tübitak ve Avrupa Birliği Arge ve Akıllı Şebeke Teşvik Programı (Horizon 2020) gibi kurum ve programlara yaptığı 20 fon başvurusundan 9’u onay aldı.
Akdeniz EDAŞ’tan yapılan açıklamada, şirketin 18 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe giren EPDK, Arge kurul kararı ile Arge faaliyetlerine başladığı ve 1 yıl gibi kısa bir sürede EPDK, Tübitak ve Horizon 2020 gibi kurum ve programlara yaptığı fon başvurularında, başvuru yaptığı 20 projeden 9 tanesi için onay aldığı belirtildi. Başvuru ve onay sayısı ile Akdeniz EDAŞ’ın Türkiye’nin en önde gelen dağıtım şirketleri arasında yer aldığı kaydedildi. Bu projeler ile, müşterilere sunulan hizmet kalitesinin en üst düzeye artırılması amacıyla, Türkiye’de henüz olmayan fakat gelişmiş ülkelerdeki en iyi mühendislik uygulamaları veya inovasyon olarak yeni bir ürün,hizmet ve mühendislik çalışmalarının hayata geçirileceği ifade edildi.
En son Ekim 2015 döneminde EPDK’dan 2 projenin onay alındığı ifade edildi.
PROJELER
Sadece yurtdışında üretim ve iletim sektörlerinin kesişim noktalarındaki tesis planlamasında kullanılan özel bir mühendislik algoritmasının, Türkiye de iletim ve dağıtım sektörlerinin kesişim noktası olan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Trafo Merkezleri (TEİAŞ TM) ve dağıtım Orta Gerilim (OG) yatırım planlamasında kullanılmak üzere oluşturulması ve bu yatırım planlarının optimize edilerek, hizmet kalitesi ve fayda maliyetlerin artırılmasının amaçlandığı ve 12 ayda tamamlanması planlanan projenin Aralık 2015 döneminde başlatılacağı bildirildi.
Proje kapsamında, seçilecek olan pilot bölgelerde, 3-boyutlu topoğrafik ve atmosferik verilerin dağıtım şirketinin istatistiki geçmiş verileri ile birlikte şebekeye olan etkisinin analiz edilerek, olası elektrik kesintilerini ve arızaları önceden tahmin edebilen Kestirimci Kesinti Yönetim Sisteminin geliştirilmesi ve varlık yönetimine esas teşkil eden proaktif bakım ve yenileme konseptinin pilot olarak oluşturulması hedeflenmektedir. Proje sayesinde Akdeniz EDAŞ’ın sorumluluk alanında bulunan Akdeniz bölgesinde sıklıkla rastlanabilen yangınlar, aşırı yağış, fırtına, yıldırım düşmesi, kar gibi atmosferik ve çevresel olayların, elektrik tedariğine olan etkisinin minimize edilerek hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinin en üst düzeye çıkarılması amaçlanmaktadır. Projeden elde edilecek fayda maliyete göre, projenin yaygınlaştırılmasına karar verilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!