‘AÇIK BÜFE İSRAF’ GERİ DÖNDÜ

Güncelleme Tarihi:

‘AÇIK BÜFE İSRAF’ GERİ DÖNDÜ
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2022 10:24

Koronavirüs dönemi gıda ve tarımın önemini herkesin kafasına vura vura anlatırken bir şeyi daha gündeme getirdi, GIDADA TASARRUF

Haberin Devamı

Artık bol bol yeme içme dönemi biterken, talep ettiğimiz ürünlerin hem az bulunur olması hem de daha pahalı olması gıda tüketiminde daha dikkatli olmamız gerektiği konusunda bizleri hizaya çekecek gibi görünüyor...


Koronavirüsün bulaşmasının önüne geçmek için pandemi döneminde otellerin açık büfe restoranlarında uygulamaya konan “tabaklara servis” sayesinde, yiyecek israfı da yarı yarıya azalmıştı.


Otelde konaklayanların tabak tabak aldığı ürünlerin büyük bölümünün çöpe gittiği gerçeği hepimizin malumu. Bu nedenle pandemi önlemleri çerçevesinde açık büfe uygulamasına son verilmesini hem hijyen hem de israf açısından çok doğru bulmuş, alkışlamıştım.


Şimdi pandemi önlemlerinden neredeyse tamamen vazgeçildiği bir dönemde, her şey dahil sistemin uygulandığı otellerdeki açık büfe uygulaması da geri geldi. Gıdaya ulaşmanın güç olduğu bir dönemde açık büfe uygulamasına geçilmesi yine israf ve virüsün yayılması için risk oluşturacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı


Uygulama ile otellerinin yüzde 90’ı açık büfe hizmet veren turizm kenti Antalya ise maalesef yine bu israfın merkezi olacak.


Oteller, müşteri memnuniyeti sağlamak ve menüsünü zengin göstermek için bir kişinin günlük tükettiği yemek miktarının 3 katı kadar yemeği servis ediyor. “Nasılsa parasını verdim” psikolojisinde olan her şey dahil müşterisi ise normalde tükettiği yemeğin üç katı kadar yemek alıyor. Bu ise her gün her öğün tekrarlanıyor. Yapılan bir çalışmaya göre otellerde hazırlanan yemeklerin yarısından fazlası israf ediliyor. İsrafın boyutuna bakın...


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Rusya Ukrayna savaşının de etkisiyle uluslararası gıda fiyatlarının yüzde 8 ila yüzde 20 arasında artabileceği uyarasında bulunuyor. FAO, bunun da dünyada yetersiz beslenen insan sayısını artıracağına işaret ediyor.


Uluslararası yaptırımların Rusya’nın ihracatını engelleyebileceği kaydedilen raporda, Ukrayna’da kışlık hububat, mısır ve ayçiçeği yetiştirmek için kullanılan tarlaların yüzde 20 ile yüzde 30’unun 2022/2023 sezonunda ekilmeyeceği veya hasat edilmeyeceği öngörüsünde bulunuluyor.

Haberin Devamı


Günde 10 milyona yakın, yılda 3,6 milyar ekmeği israf eden bir ülke olduğumuzu göz önüne aldığımızda israf konusunda herkesin üzerine bir şeyler düştüğünü anlıyoruz. Bu konuda en fazla gıdanın tüketildiği turizm sektörünün de üzerine düşen bir şeyler olmalı.


Yetersiz beslenme, gıda fiyatlarındaki artış, gıda israfı gündemdeyken açık büfe uygulamasını gözden geçirsek mi ne dersiniz?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!