80 BİN KİŞİ GERİ DÖNMEYEBİLİR

Güncelleme Tarihi:

80 BİN KİŞİ GERİ DÖNMEYEBİLİR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2023 09:38

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaklaşık 230 bin depremzedenin Antalya’da ağırlandığını hatırlatarak, “Geri dönüşler elbette oldu ama öğrenci kayıtlarını referans alarak yaptığım kesin olmayan bir tespite göre kentimize gelen misafirlerin 70 - 80 bini şehirde kalacak gibi gözüküyor” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, kent gündemine ilişkin Hürriyet Akdeniz’e özel açıklamalarda bulundu. Vali Yazıcı, turizm sektörüne ilişkin başlıklar başta olmak üzere eğitim, konut sorunu ve orman yangınları konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. İşte, özel açıklamaların detayları…

SAYI DA ARTTI GELİR DE
“Antalya bu yıl turizmde ardı ardına rekorlar kırıyor. Yaklaşık 1 aydır 80-90 bin günlük giriş oluyor. Hafta sonları 90 binin üzerine çıkıyoruz. Hatta 100 bini bile yakaladık. Tabii biz bu rakamları referans yılı olarak aldığımız 2019 ile kıyaslıyoruz. Geçen yıla da bakarsak çok öndeyiz. Ben ekim-kasım-aralık ayında da hareket yaşanacağını ve 2019 yılında yakaladığımız 15 milyon 800 bin rakamının aşılacağına inanıyorum. Turist sayısı kadar gelirin de artması elbette çok önemli. Biz bunu başardık.”

Haberin Devamı


KAYIT DIŞINA GEÇİT YOK
“Antalya Emlakçılar Odası ile bir araya geldik ve sorunları dinledik. Emlak sektörü de konut kiralama ve satış sürecinin kayıt dışı olarak yapılmasından şikâyetçi. Ben hem emniyet teşkilatına hem de vergi dairesine talimat verdim. Bina bina dolaşmıyoruz ama kayıt dışı işlemlere yönelik tüm ihbarları hassasiyetle değerlendiriyoruz.”

BİZE İHBAR EDİN
“Bu denetimlerde kayıtsız bir ticari faaliyet tespit edilirse vergi dairesi gerekeni anında yapıyor. Konyaaltı bölgesi başta olmak üzere bu konuya girdik. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu da zaten açıkladı. Vatandaşlarımızdan da bize yardımcı olmasını istiyoruz. Eğer bir konut kayıt dışı biçimde kiraya veriliyorsa lütfen ihbar edin. Çünkü ortada bir ticari faaliyet varsa mutlak suretle vergi kaydının oluşturulması lazım.”


NOKTA ATIŞI YAPALIM
“Bu işi resmi olarak yapanlar da var. Her şey kayıt altında olacak, seçimi turist yapacak. Biz de bunu istiyoruz. Ruhsat almanın da koşulları var tabii. Bu işle uğraşanlar devletin radarına girmiş durumda. Vergi dairesi, polis, zabıta ve ilgili oda ayrı ayrı çalışıyor. İhbar olursa denetimi nokta atışı biçimde yaparız.”

80 BİN KİŞİ GERİ DÖNMEYEBİLİR

70-80 BİN KİŞİ KALACAK
“Depremden sonra 230 bin kişi Antalya’ya geldi. Misafirlerimizin 80 binini 2-3 ay otellerde ağırladık. Geri dönüşler elbette oldu ama öğrenci kayıtlarını referans alarak yaptığım kesin olmayan bir tespite göre kentimize gelen misafirlerin 70-80 bini şehirde kalacak gibi gözüküyor. Eylül ayında yapılan okul kayıtlarında bu rakamı biraz daha netleştirmiş oluruz.
Deprem sonrası bu kent üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi. Taşımacısından otelcisine kadar herkes çok yardımcı oldu. Bölgeye 500 otobüs gönderdik, para ödemedik. Konteynır gönderdik, tırlara para ödemedik. Herkes elinden ne geliyorsa yaptı. 230 bin kişi geldi kimseyi üzmeden, elimizden ne geliyorsa yapmaya çalıştık. Bu çalışmaya destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

BAŞARI YÜKSELİYOR
Eğitim benim için çok önemli. Göreve geldiğim günden bu yana öğrenci ve öğretmenlerimizin sorunlarının çözümü için projeler geliştiriyoruz. Bunların meyvesini de almaya başladık. Bu yıl LGS’de 26 çocuğumuz 500 tam puan aldı. Üniversite sınavında ise ilk 1000’e giren öğrenci sayımız 135. Çocuklarımızın akademik başarısında ciddi bir yükseliş var.”

GERÇEKTEN MUTLU OLDUM
“AHENK projesi kapsamında 67 okula bizzat gittim. Ağırlıklı olarak da meslek liselerine gidiyorum. Çünkü meslek liselerini gerçekten çok önemsiyorum. Son aldığım bazı veriler beni gerçekten mutlu etti. Mesela meslek liselerinde disiplin olaylarında yüzde 34 düşüş var. Yine devamsızlık konusunda da yüzde 23 azalma var. Demek ki bazı noktalara dokunmuşuz.”

Haberin Devamı

3,5 MİLYON KİTABIMIZ VAR
“Antalya’da 36 bin 572 öğrenci, 3 bin 54 öğretmenle buluşmuşum. Öğrenci başına okunan kitap sayısını 2,85’ten 5,50’ye çıkardık. Bu oran Türkiye’nin geleceği için çok önemli. Kitap sayımız da 2 milyon 650 binden 3 milyon 618 bine çıktı. Kaymakamlarımıza, ilçe müdürlerimize, ‘Okullarınıza gidin, insanlara dokunun’ talimatı verdim. 50 okulu var, 15-20’sine gitmiş. Bunu asla kabul etmem.”


KEMER YANGINI 1. GÜN SÖNERDİ
“Kemer yangınında çok zorlu bir mücadele verdik. Yangını vadide hapsettik ama karadan müdahale edemeyince sıkıntılı bir süreç oldu. Karadan ulaşım sağlayabilsek yangın 1’inci gün sönerdi. Ama yine de yangını vadide hapsettik. Vadinin batısına gitse Kemer, doğusuna gitse Göynük vardı. Yangınları büyük bölümü vatandaşın ihmali ile çıkıyor. Ne olur dikkatli olun.”

ADRASAN TALİMATI

Haberin Devamı

“Adrasan’da teknelerin yanaşması için iskele çalışması yapılıyor. Daha önce bu konuda karar alınmıştı ama yargından döndü. Şimdi yeniden uğraşıyoruz. Bu süreçte Sahil Güvenlik Komutanlığı’na kesin talimatımız var teknelerin denizi kirletmesine asla müsaade etmiyoruz. Çok ciddi cezalar kesiyoruz.”

ÖVGÜDE CİMRİ OLMAYIN

“Ben okullara gidince müdür odasında değil öğretmenler odasında otururum. Yük öğretmenlerimizin sırtında. Onları motive etmeliyiz. Benim dönemimde öğretmenlerimize verilen başarı belgesi oranı yüzde 141 arttı. Kaymakamlarımıza ‘Başarı belgesi vermekte cimri olmayın. Marifet iltifata tabidir’ diyorum. Bu motivasyon açısından çok önemli.”

UÇAK GİBİ OTOMOBİL

Haberin Devamı

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un şoför koltuğuna geçip Hürriyet ekibine Antalya turu attıran Vali Yazıcı, otomobille ilgili izlenimlerini şöyle aktardı: “Harika bir otomobil. Ekranını henüz çok iyi kullanamıyorum ama bu donanım insanı adeta bir uçak kokpitinde hissettiriyor. TOGG sürücüsüne güven veriyor. Çok ilgi var. ‘Oooo TOGG’nuz var’ diyorlar. Binmek isteyenler oluyor, kırmıyoruz. Özel araç olarak da almayı düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!