"6'da 6 uyumlu" böbrek nakilleriyle hayata tutundular

Güncelleme Tarihi:

6da 6 uyumlu böbrek nakilleriyle hayata tutundular
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 13:33

- Antalya'da 34 ve 72 yaşındaki iki kişi, kadavradan tam uyumlu böbrek nakliyle hayata tutundu - Nakilleri gerçekleştiren Doç. Dr. Dinçkan: - "Bu nakiller adrese teslim diye tabir ediliyor. Tam doku uyumuyla yaptığımız nakiller başarılı geçti"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Antalya'da 34 ve 72 yaşındaki iki hasta, kadavradan tam uyumlu böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.

Kayseri'de yaşayan evli 34 yaşındaki Mehmet Özhan, 25 yıl önce şeker hastalığına bağlı böbrek yetmezliği çekmeye başladı. 6 yıldır diyaliz cihazına bağlanan ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde tedavi gören Özhan'a, Ankara'da beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan 47 yaşındaki kişinin böbreğinin 6'da 6 uyumlu olduğu belirlendi.

Antalya'ya getirilen böbrek, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Özhan'a nakledildi.

Özhan, kendisini bir rüyada gibi hissettiğini ifade etti. Çok mutlu olduğunu anlatan Özhan, pankreas nakli de beklediğini belirterek, herkesi organ bağışında bulunmaya çağırdı.

- "Yaşım 70 ama işim bitmedi"

Haberin Devamı

Konya'da yaşayan 72 yaşındaki emekli Ali Güven ise yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle 10 yıl önce hemodiyalize girmeye başladı. By-pass ameliyatı da geçiren ve en büyük atar damarında balonlaşmalar bulunan Güven'e tedavi için geldiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde acil böbrek nakli olması gerektiği bildirildi.

Bu sırada Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen 52 yaşındaki kişinin böbreğinin Güven'e 6'da 6 uyumlu olduğu belirlendi. Antalya'ya getirilen böbrek, aynı hastanede başarıyla Güven'e nakledildi. Naklin ardından Güven, sağlığına kavuştu.

Güven, ümidini kestiği sırada böbrek nakliyle hayata bağlandığını söyledi. 10 gündür diyalize girmediğini anlatan Güven, "Yaşım 70 ama işim bitmedi. Çok mutluyum" diye konuştu.

- "Adrese teslim nakil"

Nakilleri gerçekleştiren hastanenin organ nakli merkezi müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Bu nakiller adrese teslim diye tabir ediliyor. Tam doku uyumuyla yaptığımız nakiller başarılı geçti" dedi.

Dinçkan, 72 yaşındaki Ali Güven'in damarlarının nakil için uygun olmadığını ancak buldukları 2 santimlik sağlam bir damara böbreği naklettiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!