4 BİN TL’LİK CEKET NASIL 485 TL OLDU?

Güncelleme Tarihi:

4 BİN TL’LİK CEKET NASIL 485 TL OLDU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2021 08:52

Bir tüketicimiz daha önce alışveriş yaptığı ulusal bir firmadan yüzde 70 indirim mesajı alır ve mağazaya gider. Bir ceket beğenir, deneme esnasında da kolundaki 1.399 liralık etiketi görür. “1.399 liradan yüzde 70 düştüğümde ciddi kazancım olacak’ diye düşünür ve kasanın yolunu tutar.

Haberin Devamı

Eskiden senede iki defa indirim olurdu. Şimdi neredeyse her gün bir yerde indirimlerle karşılaşıyoruz. Vitrinlerde veya internet sayfalarında yüzde 60–70 hatta 80’lere varan indirimlerle karşılaşıyoruz. Hangisi doğru kestirmek mümkün değil. Tüketicilerimizin kafası karışıyor, hangi indirimin gerçek olduğunu bilmeden alışverişlerini tamamlıyorlar.

UYANIK OLUN
Bir tüketicimiz daha önce alışveriş yaptığı ulusal bir firmadan yüzde 70 indirim mesajı alır ve mağazaya gider. Bir ceket beğenir, deneme esnasında da kolundaki 1.399 liralık etiketi görür. Almaya karar verir ve kasanın yolunu tutar. Bu arada kafasından da hesabını yapar, ‘1.399 lira, yüzde 70’ini düştüğümde ciddi bir kazancım olacak’ diye.

KASADA ŞOK
Ama kasaya vardığında kazın ayağının hiç de öyle olmadığını görür. Kasada çıkan fiyat 1.400 lira’dır. Satıcı, ceketin asıl fiyatının 4045 lira olduğunu, indirimle birlikte bu fiyatın 1399 liraya düştüğünü anlatır. Tüketici aynı ceketin daha önce 4045 liraya satıldığına dair belge ister. Ancak satıcı buna yanaşmayınca tüketici konuyu Tüketici Hakem Heyeti’ne götürür. Hakem heyeti tüketiciyi haklı bularak ceketin 485 liraya satılmasına karar verir.

Haberin Devamı

KEYFİ İNDİRİM OLMAZ
6502 Tüketici Yasası, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 54. Madde fıkra 3: “İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatta satışa sunulduğunu ispatı satıcıya veya sağlayıcıya aittir.” Yani indirim diye kendi kafanıza göre 20.000 deyip üstünü çizin büyük rakamlarla 1000 lira yazacaksınız, olmaz öyle şey.

İSTER PARANIZI İSTER DAİRENİN DEĞERİNİ ALIN
SORU: 2020 Şubat ayında inşaat halindeyken daire satın aldım. Kendi aramızda sözleşme yaptık. 2020 1 Aralık’ta teslim olacaktı ama nisan ayındayız, dairemiz hala teslim olmadı. Vazgeçersem toplamda ödediğim 340 bin lirayı geri alabilir miyim? Süleyman Polatlı
CEVAP: İster sözleşmeyi fesih eder paranızın faizi ile iadesini istersiniz, isterseniz tapunun kendi adınıza tescil edilmesi için dava açar, gecikmiş aylar için de kira talep edebilirsiniz. İterseniz de sözleşmeyi devam ettirir ve daireniz yapılsaydı kazanacağı toplam değeri, tapu yerine geçmek üzere talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ’NE BAŞVURABİLİRSİNİZ
SORU: Bir bankanın kredi kartı müşterisiyim. Kartımdan 83.34 lira aylık ödemeli 12 taksiti çekim işlemi bilgim ve onayım dışında yapılmış. Bankaya itiraz formu doldurdum ve internet üzerinden gönderdim. Altı ay geçti, hala olumlu gelişme yok. Taksitleri mecburen ödüyorum. Ne yapabilirim? Çağlar Özgürtepe
CEVAP: İkamet ettiğiniz ilçe kaymakamlığında bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne ödediğiniz paraların iadesi ve henüz ödemediğiniz bedeller hakkında da borçluluğun tespiti istemiyle başvurabilirsiniz. Dilekçenize elinizdeki ispata yarar resmi belgelerin asıllarını da eklemeyi unutmayınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!