Zamanla yarışta kazaya davetiye

Güncelleme Tarihi:

Zamanla yarışta kazaya davetiye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2021 01:24

Siparişi yetiştirebilmek için zamanla yarışan motosikletli kuryelerden bazıları, trafik kurallarını hiçe sayıyor. Zaman baskısı yüzünden kuralların çiğnenebildiğini vurgulayan TAMKF Genel Başkanı Çağdaş Yavuz ise, “Zaman baskısının ve hız puanı sisteminin kalkması lazım” diyor.

Haberin Devamı

Ankara’da vatandaşların en çok şikâyetçi olduğu konuların başında, yayalara ayrılmış kaldırım ve geçitlerin motorlu araçlar tarafından da kullanılıyor olması geliyor. Siparişleri müşterilerine yetiştirmek için zamanla yarışan motosikletli kuryeler ise zaman zaman trafikte kural ihlaleri yapıyor. Araçların arasından slalom yaparak ilerledikleri için sürücüler tarafından kornayla uyarılan kuryelerden bazıları, kaldırıma çıkarak da yaya güvenliğini tehlikeye atıyorlar. Yayalar, kaza yaşanmaması için motosikletlilere yol vermek zorunda kalıyorlar. Vatandaşların da sıklıkla şikâyetçi olduğu anlardan biri, Hürriyet Ankara objektifine yakalandı.

YAYA GEÇİDİ KAVŞAK OLDU

Kentin göbeği Kızılay’da Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndan gelen iki motosikletli, kavşaktan Sıhhiye istikametine dönüş olmadığı için Ziya Gökalp Caddesi girişindeki yaya geçidine döndü. Sıhhiye istikametine gitmek için normal araç trafiğinde ilerleyip Mithatpaşa Caddesi ya da Kolej Kavşağı’nı kullanmaları gerekirken, burada yayalarla birlikte bekleyip, yaya geçişine izin verildiği sırada tekrar motosikletlerini çalıştırıp yollarına devam ettiler. Hem trafiğe açık olmayan yaya geçidini işgal eden hem de dönüş izni olmayan güzergâhta ilerleyen motosikletliler yayaların da sürücülerin de hayatlarını tehlikeye attılar.

Zamanla yarışta kazaya davetiye


ZAMAN BASKISI VE PUAN SİSTEMİ KALKMALI

Sipariş uygulamalarındaki ‘hız puanı’ sistemi ve zaman baskısı yüzünden kuryelerin, işlerini kaybetmemek için kuralları çiğneyebildiğini ve sürat yaptığını kaydeden Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nun (TAMKF) Genel Başkanı Çağdaş Yavuz, şunları söyledi:
“Evet kural ihlali yapıyoruz. Her mesleğin kendi kendine oluşan bazı saygısızlıkları oluyor, bizimki de bu maalesef. Ama neden oluyor onu anlamak lazım. Çünkü siparişi veren müşteri uygulamalara ‘Hızlı gelsin’, ‘Çabuk gelsin’, ‘Misafirim var’ gibi notlar düşüyor ama o sıra trafikte olan kuryeyi düşünmüyor. Firmalar kendi aralarında ‘Şu kadar sürede kapınızda’ tarzı reklamlarla zaman rekabetine giriyor ama kuryeler düşünülmüyor. Arada ezilen kuryeler oluyor. Bize denilse ki ‘Her seferinde tek pakete gideceksin. Yarım saat ya da 1 saatte teslim edeceksin.’ İşte o zaman biz de tüm kurallara uyar, kaldırımdan ya da refüjden atlamak zorunda kalmayız. Hatta yol yapmak işimize gelir çünkü kilometre ile çalışıyoruz. Burada mevzu işi kaybetmemek. A kuryesi 30 paket atarken, B kuryesi 10 paket atarsa işsiz kalır. Ekmeğimizle tehdit ediliyoruz. Zaman baskısının ve ‘hız puanı’ sisteminin kalkması lazım. Firmaların temsilcilerine de ilettik bunları. Uygulamalardaki hız puanı sistemi yüzünden kaza yapıp, uzvunu kaybeden ya da canını kaybeden insanlar var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!