Yol çökerten hatanın cezası belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Yol çökerten hatanın cezası belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 15:39

Büyükşehir Belediyesi, Mercan Caddesi yolunun çökmesine sebep olan inşaat firmasına, ‘hatalı inşaat çalışması sonucunda yolun bir bölümünün tamamen çökmesine neden olduğu’ gerekçesiyle 1 milyon 273 bin 410 TL para cezası kesti.

Haberin Devamı

Çankaya’ya bağlı Büyükesat Mahallesi’nde, hatalı kozu sonucu Mercan Caddesi yolunun çökmesine neden olan firmaya kesilen ceza belli oldu. Önceki gün yaptığı açıklamada, olayda sorumluluğu olan inşaat firmasına en yüksek cezanın uygulanacağını belirten Büyükşehir Belediyesi, K-G Emlak İnş. Taah. Tur. San. Tic. A.Ş.’ye (Kocalar Grup) ‘hatalı inşaat çalışması sonucunda yolun bir bölümünün tamamen çökmesine neden olduğu’ gerekçesiyle 1 milyon 273 bin 410 TL para cezası kesti. Fen İşleri Daire Başkanı Vedat Üçpınar, para cezasının, sadece yola verilen zarardan dolayı kesildiğini; zarar gören su, kanal, doğalgaz ve iletişim hatları altyapıları konusunda ilgili kurumların kesecekleri cezaların ayrı olacağını söyledi. Üçpınar, “İnşaatı yapan firma, inşaat çalışmasını gerçekleştirirken yol güvenliğini sağlamak zorundaydı. Yerinde yaptığımız tespitlerde, yoldaki çökmenin, tekniğine uygun yapılmayan kazı ve fore kazık sisteminin yetersizliğinden kaynaklandığı görülmüştür” dedi.

Haberin Devamı

İLK BAKIM SU HATTINA

Ayrıca çökmeyle ilgili çalışmalar dün de devam etti. Büyükşehir Belediyesi ekiplerince, sorumlu firmanın bölgede can ve mal güvenliğini garantiye alına kadar trafiğe kapatacağını açıkladığı Mercan Caddesi’nde, çökmenin etkisiyle hasar gören içme suyu hattı, ASKİ ekiplerince yenilendi. Ekiplerin gece boyunca sürdürdüğü çalışmalar neticesinde, kısa süreli kesintinin yaşandığı mahalleye su verildi. Ayrıca çökme sırasında patlayan pissu ve yağmur suyu hatlarından sızan sular da tahliye edildi.

MİMARLARDAN UYARI: KARŞISI DA ÇÖKEBİLİR

Öte yandan Mercan Caddesi’ndeki göçükten Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu tutan Mimarlar Odası Ankara Şubesi açıklamaya yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: “Planlama ve bilimsellikten uzak bir süreçle vadiye yapılan yapılaşma nedeniyle vadi tabanına yapılan yolun çökeceği belliydi. Vadilerin akarsu yataklarından oluştuğunu, yeraltı sularının deşarj noktaları olduğunu bilmeyenlerin yaptıkları yollar çökmeye mahkumdur. Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarına karşı suç duyurusunda bulunacağız. Uyarıyoruz, o yolun hemen karşısındaki yol da çökme tehlikesi altında. Asıl sorumluluk ihaleyi açan, şartları ve işin yapılacağı yeri belirleyen Büyükşehir Belediyesi’ndedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!