Yıllar sonra gece yolcusu

Güncelleme Tarihi:

Yıllar sonra gece yolcusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 01:04

Ankara’da gece ulaşımının şartlı da olsa yıllar sonra başlayacak olması, başta öğrenciler olmak üzere kent genelinde memnuniyet yarattı. Başkan Melih Gökçek’in, “1 haftalık deneme süresinde otobüs başı 20 yolcu” şartıyla ilgili Başkentlilerin ortak görüşü şöyle oldu: “Bir hafta yetersiz bir deneme süresi."

Haberin Devamı

Başkent’te yıllardır, ‘Belediyeyi zarara uğratır’ gerekçesiyle gece 12’den sonra uygulanmayan gece ulaşımı konusu, dün Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamasıyla gündeme geldi.
Başkan Melih Gökçek, gece 12’den sonra Başkent’in 8 metropol ilçesinde EGO otobüslerinin saat başı hizmet vereceğini belirterek, şu şartı koydu:
“Bir hafta boyunca saat başı otobüslerde ortalama 20 yolcuyu yakalayabilirsek devam edeceğiz.”
Ankara Hürriyet muhabirleri, önümüzdeki hafta başlatılması planlanan gece ulaşımı ile Melih Gökçek’in şartını ODTÜ, Hacettepe, Ankara ve Gazi üniversiteleri öğrencileri ile Başkentlilere sordu:

ODTÜ biyoloji bölümünde okuyan Aktan Alptan, Başkent’te ulaşım konusunda ciddi sıkıntı olduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu:
“Gece 12’den sonra ulaşım olmak zorunda. Sadece eğlenen, sinemaya giden gece hayatı olan insanlar için değil, okulda projesi olan öğrenciler de düşünülmeli. Okulda gece çalışma yapmak için ailemden arabayı almak zorunda kalıyorum. Arabası olmayan arkadaşlarımız aramızdan erken ayrılarak proje dışı kalabiliyor. Ben de sürekli olarak otomobille gelip gidemiyorum. Bu yüzden ulaşımda süreklilik bizim için çok önemli.”

Haberin Devamı

‘BAKIN DENEDİK OLMADI’ DENİLECEK

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Nur Öksüz, ulaşımın sosyal bir hak olduğunun altını çizerek, “24 saat ulaşım, denenip karar verilecek bir durum değil. Bu zaten olması gereken. Sinemaya giden, gece eğlenen, aile eş dost akraba ziyaretinde olan, proje geliştiren, acil bir durumu olan herkes kendisini gece 11’de olan son otobüse göre ayarlamamalı. Araçların bir hafta gibi bir süre denenmesiyle de zaten sağlıklı bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. İnsanların ne olduğunu anlamadan süre bitecek ve ‘Bakın denedik olmadı. Zaten boş bir kaldı’ bahanesiyle eski haline dönecektir.”

GEREKLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Gazi Üniversitesi öğrencilerinden Samet Kök, kampüslerinin ulaşım açısından çok iyi bir yerde olduğunu söyledi. Kök, “Ankara bildiğimiz gibi memur şehri. Ben üniversite öğrencilerinin de her gün çıkıp eğlendiğini düşünmüyorum. Çıkan kesim de arabasıyla ulaşımını sağlıyor. Bu nedenle 24 saat ulaşımın olması gerektiğini düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, 12’den sonraki ulaşımın sürekli olmasını ve ulaşım ağının daha genişlemesini istediklerini belirterek, “Otostop çekmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Ulaş Yağmur

1 HAFTA YETERSİZ
Batıkent’te oturuyorum. Uygulamadaki bir hafta süresi yetersiz. ‘20 yolcu’ şartı da uygulamayı sonlandırmaya hazırlanan bir bahane, şartsız yapılan bir uygulama olmalı. Yetkililer her açıklama yaptıklarında Ankara’nın dünya başkenti olduğunu söylüyorlar. Hangi dünya başkentinde gece ulaşımı olmaz. Konuşunca Ankara’da her şeyin olduğunu söylüyorlar, iş icraate geldiğinde her zaman bir bahaneleri var. Gece ulaşımına da bir bahane bulurlar.

Seyfettin Arık

Haberin Devamı

AŞTİ’DE BEKLİYOR
Terminalde gece başka bir şehre gitmek için otobüse binecek olanlar ya taksiyle gitmek zorunda kalıyor veya son araçla gidip saatlerce AŞTİ’de bekliyor. Uygulama bir haftayla sınırlandırılmamalı, 20 kişi şartı ise uygulamanın sadece bir hafta süreceğine işaret ediyor gibi.

İNSANLAR ALIŞANA KADAR UZATILMALI

İsmail Yalçın

Mamak’ta oturuyorum gece 12’den sonra eve dönmek sıkıntı oluyor. Her zaman da taksiye binemiyoruz. Öğrenci şehri akşamları dinamik oluyor ve ulaşımın da buna göre düzenlenmesi gerekiyor.

Süleyman Çiçek

Ankara’nın ulaşım problemini çoktan çözmüş olması gerekiyordu. Yaz aylarında insanlar çıkıp gezmek istiyor fakat gece ulaşımı büyük bir engel. Gece için deneme ulaşımı umuyorum Ankaralılar tarafından memnuniyetle karşılanacak. Fakat bir hafta denemek için kısa bir süre, bu süre insanlar alışana kadar uzatılmalı.

Haberin Devamı

HER GECE 50-60 KİŞİ GÖRÜRSÜNÜZ

Uğur Avşar

Sincan’da oturuyorum. Otobüsle gelip gidiyorum. Gece ulaşımının olması çok önemli. Geçen gece Kızılay’dan Sincan’a son otobüse bindim ama bilet gişeleri kapalı olduğu için bilet alamadım. Şoför inmem gerektiğini söyledi. Bilet gişeleri erken kapanıyorsa bu benim suçum mu. Taksi dolmuş yapmak zorunda kaldım. Benim gibi birçok kişi böyle geç kalıyor. Sincan’ın Kızılay son durağına gece geldiğinizde son otobüsü kaçırmış olan 50-60 kişi görürsünüz her zaman.

ÇOK FAYDALI OLACAK

Tahsin Uysal

Öveçler’de oturuyorum. Gece ulaşımı hayata geçirilmeli bir an önce. Olursa çok faydalı olacak. Bunu sadece Kızılay’da eğlenmeye gelenler olarak algılamamak lazım. Ben Öveçler’den Keçiören’de oturan akrabama misafirliğe otobüs ile gitmek zorundayım. Dönüşte aman geç kalmayalım diye acele ediyoruz. Gece ulaşımı ile daha rahat gidiş dönüşler olacak. Sonuçta burası Başkent. Konya’da bile gece 02.00’ye kadar ulaşım var. Ankara’da gece ulaşımı olmaması anormal.

Haberin Devamı

BAŞKENT’E YAKIŞMIYOR

Mesut Çakır, “İzmirliyim, Ankara’ya çalışmaya geldim. İzmir’de Alsancak-Kordon-Bornova arası 24 saat çalışan hat var. Ulaşım sıkıntı değil ama Ankara’da ulaşım sıkıntı. Başkent’e yakışmıyor. Belediye zarar ediyor diye de gece ulaşımının bitirilmesi anlamsız. Sonuçta ulaşım belediyenin temel hizmetlerinden birisidir.”

Dolmuş zammına tepki var

ÖTE yandan Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacıbekir Gani’nin, kent içinde çalışan dolmuşlarla ilgili, “32 aydır ulaşıma zam alamadık. Zam verilmezse kontak kapatmaya da gideceğiz” açıklaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Başkentliler, 2 TL 10 kuruş olan dolmuş ücretlerinin bile kendilerini zorladığını belirtti. İlyas Sert isimli öğrenci “Balgat’ta oturuyorum ve Kızılay’a geliş gidişte dolmuşu kullanıyorum. Dolmuşçular zam istemekte kendilerince haklılar fakat bizlerde öğrenciyiz, 2 TL bile bize fazla” açıklamasında bulunurken, Seçil Güngör ise “Dikmen Sokullu’da oturuyorum. Okula gidiş gelişte iki dolmuş kullanıyorum. Günde 8 TL zaten pahalı oluyor. 2 lira 60 kuruş olursa ben yürüyerek gidip geleyim daha iyi” dedi. Esnaf Zeki Canbulat ise “Dikmen’de oturuyorum. Yüzde 25 zam dolmuş ücretleri için çok büyük bir artış olacak. Bu bizler için pahalı bir ulaşım demek. Milyonluk plakalar ve vergisinin ne kadar ödendiği bilinmeyen bir sektör, geliri de oldukça yüksek bana göre fakat bu zam yapma isteklerini anlamış değilim” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!