Yılın ebesi Durgül Ebe hastalarını bırakmadı

Güncelleme Tarihi:

Yılın ebesi Durgül Ebe hastalarını bırakmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Ebeleri ödülleri, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katıldığı bir törenle sahiplerini buldu. Hakkari’de yılın ebesi seçilen Şemdinli Derecik Sağlık Ocağı’nda görevli Durgül Başkal Doğan, çok sayıda hastası bulunduğu ve bu nedenle işleri yoğun olduğu için Ankara’daki törene gelemedi.

EBELER Haftası nedeniyle İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen "Yılın Ebeleri" ödül törenine katılan Recep Akdağ, yaptığı konuşmada, ülkede yılda 1.5 milyon hamilelik meydana geldiğini, ebelerin doğum öncesi ve sonrası anne ve bebek bakımında önemli görevler üstlendiklerini söyledi.

Özellikle sahada çalışan ebelerin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Akdağ, aile hekimliğiyle bu zorlukların büyük ölçüde ortadan kalkacağını bildirdi.

GELECEĞİN ANNELERİ

Kız çocuklarının eğitimlerinin önemine de işaret eden Akdağ, "İleride anne olacak kız çocuklarının eğitimi çok önemli" dedi. Son 3 yılda fiilen hastanelerde çalışan ebelere aynı zamanda hemşirelik yetkisi verdiklerini kaydeden Akdağ, şöyle devam etti:

"Doktorlar, eczacılar ve hemşirelerin ayrı birer kanunu var. Fakat diğer sağlık çalışanları için bu söz konusu değil. Ebeler, fizyoterapistler, diyetisyenler, sağlık ve röntgen teknisyenleri için ayrı ayrı birer kanun çıkarmak da mümkün değil. Bu nedenle diğer kanunlardaki temel noktaları esas alarak sağlık meslekleri için bir kanun hazırladık, geri kalan düzenlemeleri yönetmeliklerle yapacağız."

ANNE BEBEK ÖLÜMLERİ

Akdağ, anne ve çocuk sağlığıyla ilgili önemli mesafeler aldıklarını ifade ederek, bunda ebelerin büyük payının olduğunu söyledi. 5-7 yıl önce anne ölümleri 100 bin hamilelikte 60-70 civarındayken, son 2 yılda bu oranın 100 binde 28’lere çekildiğini anlatan Akdağ, bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 20’ler civarında olduğunu anlattı.

Bebek ölümlerini ise bu yıl binde 20’lerin altına çekmeyi umut ettiklerini kaydeden Akdağ, nihai hedeflerinin bu oranları tek haneli rakamlara indirmek olduğunu bildirdi. Akdağ, "Yani anne ölümlerini 100 binde 10, bebek ölümlerini de binde 10’ların altına indirmek istiyoruz" dedi.

YILIN EBELERİ

Ankara İl Sağlık Müdürü Dr. Selahattin Şahin de, ebelerin gerek doğum öncesinde, gerekse sonrasında geniş bir alanda ve ülkenin her yerinde hizmet verdiklerini dile getirdi.

Yılın ebeleri adına konuşan Bitlis Ahlat Devlet Hastanesi’nde görevli ebe Fatma Türkmenoğlu da, tüm doğumlarda kendisinin de hasta yakınları kadar strese girdiğini, sevmeden bu mesleğin yapılmayacağını anlattı. Törende daha sonra, Sağlık Bakanı Akdağ, 81 ilden seçilen yılın ebelerine ödüllerini verdi.

Hakkari’de yılın ebesi seçilen Şemdinli Derecik Sağlık Ocağı’nda görevli Durgül Başkal Doğan’ın, çok sayıda hastası bulunduğu, bu nedenle işleri yoğun olduğu için törene katılamadığı belirtilirken, Gümüşhane’de yılın ebesi seçilen, Kırıklı Sağlık Ocağı’nda görevi başında öldürülen Kevser Ceylan’ın ödülünü babası Hasan Hüseyin Ceylan, Artvin’de yılın ebesi seçilen, ancak ödülünü alamadan vefat eden Döne Bayraktutan’ın ödülünü de oğlu aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!