Yılbaşı çamı bizden çıktı

Güncelleme Tarihi:

Yılbaşı çamı bizden çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 00:00

Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, yılbaşı kutlamalarının en belirgin objesi olarak kabul edilen “çam ağacı” süsleme geleneğinin, Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük köyünden çıkarak Batı ülkeleriyle buluştuğunu söyledi.

ESKİŞEHİR Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, yılbaşı kutlamalarının en belirgin objesi olarak kabul edilen “çam ağacı” süsleme geleneğinin, bir Anadolu uygarlığı olan Frigya Krallığı’nda ortaya çıktığını söyledi.

Çam ağacına tapılıyordu

“Noel” kutlamalarına hazırlanan tüm dünya ülkelerinde ortak bir sembol haline gelen çam ağacı süsleme geleneğinin o yıllarda “Gordion” adıyla Frigya’nın başkenti olan Ankara’dan yayıldığını ifade eden Mustafa Tekeli, “Frigya döneminde, bereket sembolü olarak kubul gören çam ağacına tapılıyordu. O dönemlerde de tıpkı günümüz ‘Noel’ kutlamalarında olduğu gibi çam ağaçları süsleniyordu. Yani çam ağacı süsleme geleneği Frigya’nın başkenti Gordion ile başlamış, daha sonra Roma döneminde birçok törende bu gelenek sürdürülmüş ve günümüze sadece kullanım alanı değişerek gelmiştir” dedi.

Yarım ay süsleme

Yeni yıla saatler kala “Noel” kutlamalarına hazırlanan tüm dünya ülkelerinde ev ya da iş yerlerinin bir köşesinde yerini şimdiden alan çam ağacı süsleme geleneğinin geçmişi hakkında bazı bilgiler veren Tekeli, şöyle devam etti: “Frigya döneminde kutsal bir ağaç olarak kabul gören ve dini törenlerde yerini alan çam ağacı, ‘yarım ay’ şeklindeki sembollerle süsleniyordu. Çam ağacının kutsallığı Frigyalılar’dan sonra Romalılar tarafından da kabul görür ve Batı ülkelerine taşındı. Noel ağacı ve çam ağacı süsleme geleneği, antik dönemden sonra ilk olarak 1600’lü yılların başında Almanya’da yeniden ortaya çıkmıştır. Oradan Fransa’ya ve ardından tüm dünyaya yayılmıştır.

Tarihçiler doğruluyor

Çam süsleme geleneği belli dönem yasaklar nedeniyle kayboluyor. Yani tek tanrılı dinlerin yaygınlaştığı yıllarda kesintiye uğruyor. Frigya döneminde bereket imgesi olarak tapınan çam ağacı, bugün Anadolu’nun birçok yerinde helen önemini korumaktadır. Çam kozalağı bazı yörelerde bereket sembolü olarak evlerde saklanmaktadır. Ankara, Eskişehir, Ayfon, Uşak ve Denizli illerini içine alan Frigya Krallığı’nda yapılan törenler ve tapınımlar, bugün Batı ülkeleri kültürlerinin temellerini oluşturmaktadır. Yaklaşık 15 yıldır üzerinde araştırma yaptığımız Frigya hakkında özellikle Avrupalı tarihçiler bu bilgileri doğrulamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!