Yerel yönetimlere mama yardımı çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Yerel yönetimlere mama yardımı çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2023 15:30

Ankara uzun süredir beklediği kar yağışına kavuştu. Beyaz örtünün gelmesiyle birlikte sokak hayvanları için çağrıda bulunan Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Taş Köklü, yerel yönetimlerden besleme yapan insanlara, mama yardımı desteğinde bulunmasını istedi.

Haberin Devamı

Kış şartlarının ağırlaşacağı günlerle birlikte sokak hayanlarının unutulmaması gerektiğini belirten Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Taş Köklü, “Çoğu insanda ‘kedi ve köpeklerin kürkleri var, üşümezler’ gibi yanlış bir algı var, onlar da en az bizler gibi hava koşullarından etkilenmekte” uyarısında bulundu. Köklü, özetle şunları söyledi:

Yerel yönetimlere mama yardımı çağrısı

HAYVANLAR POŞETİ AÇAMIYOR

“Uzun bir aranın ardından Ankara’da kar yağışı başladı. Başkent ayazının baş göstereceği bu günlerde, sokak hayvanlarını da unutmamak gerek. İnsanların apartman aralarını bu dönemde açmalarını öneririm çünkü zaten havalar ısınınca kedi ve köpekler; istese de durmaz apartmanlarda. Fakat bu dönem sokakta çok üşüyorlar. Soğuk kış günlerinde yapılan beslemeler de hayati öneme sahip. Eksilere varan havalarda yiyecek bulamayan dostlarımız ne yazık ki donarak hayatını kaybediyor. Bizler soğukta 5 dakika duramazken hayvanlar eksi 10-15 derecede yaşıyor. Vatandaşlar yemek artıklarını, ekmek kırıntılarını poşetle çöpün yanına koyuyorlar fakat hayvanlar o poşeti açamıyor. Halbuki bir lokma yemek onların hayatta kalmasını sağlıyor. Önerim, yemeklerin temiz bir kaba konularak veya poşetin ağzı açılarak uygun yerlere bırakılması. Belli noktalara mama koyarak da sokakta yaşayan patili dostlarımızın kışı kolay geçirmesini sağlayabiliriz. Bu anlamda yerel belediyelere de seslenmek isterim. En azından kış aylarında sokakta hayvanları besleyen yani -besleme yapan- vatandaşlara mama yardımı desteğinde bulunabilirler”

Haberin Devamı

Yerel yönetimlere mama yardımı çağrısı

ARACIN KAPUTUNA BİRKAÇ KEZ VURMALI

“Çoğu insanda ne yazık ki ‘kedi ve köpeklerin kürkleri var üşümezler’ gibi yanlış bir algı var. Onlar da en az bizler gibi hava koşullarından etkilenmekte. Özellikle kediler, hassas yapılı hayvanlar ve çoğu zaman sokakta soğuktan korunmak için araçların kaputlarına sığınıyorlar. Vatandaşlar, arabalarının motorunu çalıştırmadan önce özelikle aracın kaputuna birkaç kez vurmalı ve herhangi bir ses geliyor mu diye kontrol etmeli. Isınmak için motora girip, fark edilmeyen birçok canımızı ölümden kurtardık. Bu anlamda vatandaşların son derece dikkat etmesi gerek. Bilinçli, duyarlı ve sağduyulu olmak gerektiğine sonsuz inanıyorum, merhametli ve vicdanlı hareket etmek önemli. Çünkü doğanın dengesi değişti, kar yağışını şubat ayında görebildik. Tabir-i caizse dünyada bir damla suya muhtaç oldu insanoğlu. Bu yüzden benmerkezci olmayıp doğanın, ekosistemin dengesini sağlayan tüm canlılara merhamet edelim.

Haberin Devamı

Yerel yönetimlere mama yardımı çağrısı

KÖPÜKTEN YUVA, PET ŞİŞEDEN YEMLİK

Evde bulunan malzemelerle sokak hayvanlarına başlarını sokacakları kulübe benzeri yaşam alanları yapılabileceğinin altını çizen Köklü, şunları söyledi: Örneğin, beyaz strafor köpüklerden çok güzel yuvalar yapılabilir hayvanları hem koruyor hem de bir nebze sıcak tutuyor. İçine de birer minder konulup üstü de naylonla kaplanabilir. Sokak hayvanları denilince akla sadece kedi ve köpekler gelmesin, sokaklarda birçok canlı barınıyor. En basiti kuşlar da kışın yiyecek herhangi bir şey bulamıyor çünkü yerler karla kaplanıyor. Vatandaşlar, pet şişe veya tuvalet kağıdının rulosunu çok hafif bala ve kuş yemine batırarak kuşların beslenmesine katkıda bulunabilir ve ağaç dallarına asabilirler. Hepsi evimizde kullandığımız ve çoğu zaman çöpe giden ürünler neden bu soğuk günlerde sokaktaki dostlarımıza faydalı bir hale getirmeyelim, cam önüne bulgur, pirinç ve ekmek kırıntıları konulabilir. Hayat, can dostlarımızla güzel” dedi.

BAKMADAN GEÇME!