Yerel yarışta büyük fark

Güncelleme Tarihi:

Yerel yarışta büyük fark
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2014 01:30

30 Mart yerel seçimlerin büyük bir çekişmeye sahne olduğu Ankara’da AK Parti, daha önce 16 olan ilçe belediyesi sayısını 20’ye çıkardı. Dört belediyesinin ikisini kaybeden CHP 2, beş belediyenin dördünü kaybeden MHP de 2 belediyede kaldı. DP ise 1 belediye kazandı.

Haberin Devamı

Başkent’te 30 Mart yerel seçimleri, sabahın ilk ışıklarına kadar sürerken, AK Parti adayı Melih Gökçek ile CHP adayı Mansur Yavaş, ‘Büyükşehir’ için son ana kadar mücadele etti.
Büyükşehir yarışının devam ettiği dakikalarda Ankara’nın 25 ilçesinde de büyük bir seçim heyecanı yaşandı. AK Parti, daha önce 16 olan belediye sayısını, 30 Mart seçimlerinin ardından 20’ye çıkardı. CHP, dört belediyenin ikisini, 2009 seçimlerine yedi belediye kazanan ancak daha sonra Bala ve Beypazarı belediye başkanlarının AK Parti’ye geçmesiyle 5 belediyesi kalan MHP ise, dört ilçesinde seçimi kaybetti. CHP, Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde, MHP de Etimesgut ile Polatlı’da seçimi aldı. Haymana’yı kazanan Demokrat Parti (DP) de Başkent’te bir belediyeyle temsil edilecek. İşte Ankara’daki ilçelerin ayrıntılı sonuçları ve yeni başkanlar:

Haberin Devamı

METROPOL İLÇELER

AÇIK ARA FARKLA ÜÇÜNCÜ DÖNEM

AK Parti’nin seçime en rahat girdiği ilçe olan Altındağ’da, mevcut başkan Veysel Tiryaki açık farkla üçüncü kez başkan seçildi. Partisinin Ankara’daki oyunun çok üzerinde oy alan Veysel Tiryaki, 5 yıllık yeni dönemde de Altındağ’ın başkanı oldu.

ÇAYYOLU ETKİSİNİ GÖSTERDİ

‘CHP’nin kalesi’ Çankaya’da seçim, beklenen şekilde sonuçlandı. Bülent Tanık’ın yerine aday gösterilen Alper Taşdelen Çankaya’nın yeni başkanı oldu. Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu’ndaki Bütünşehir Yasası ile Çayyolu bölgesinin Çankaya geçmesi sonucu bölge seçmeninin oyları ile Taşdelen, Çankaya’da CHP oylarını artırarak başkanlık koltuğuna oturdu.

ÇEKİŞMELİ SEÇİMİ DEMİREL KAZANDI

Etimesgut’ta iki dönem başkanlık yapan mevcut başkan MHP’li Enver Demirel, AK Parti adayı Rıza Gezer ile çekişmeli bir mücadelenin ardından yeniden seçildi. Demirel, 2004 seçimlerinde koltuğu kaptırdığı AK Parti’den 2009 seçimlerinde başkanlığı almıştı. Demirel, 30 Mart seçimlerinde AK Parti’ye karşı ikinci kez galip gelerek, galip gelmeyi başardı.

GÖLBAŞI’NDA YENİ DÖNEM

AK Parti’nin geri aldığı ilçe belediyelerinden bir tanesi de Gölbaşı oldu. 2009 yerel seçimlerinde yerli yabancı tartışmaları sonrası AK Partili Abdulnasir Haşlak’tan ilçeyi alan MHP’li Başkanı Yakup Odabaşı seçimi kaybederken, Gölbaşı’nın yeni Başkanı AK Parti’li Fatih Duruay oldu. İlçede Gölbaşı’nın yerlisi olan iki adayın da yoğun bir seçim çalışması sonrası Duruay başkanlık koltuğuna oturdu.

Haberin Devamı

KEÇİÖREN VİRAJINDA SÜRPRİZ OLMADI

Ankara’da sonucu merakla beklenen ve yerel seçimin en keskin virajı Keçiören’de AK Parti’li mevcut Belediye Başkanı Mustafa Ak yeniden başkan seçildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Keçiören’de geçmişte üç dönem başkanlık yapan ve Ak’a rakip olan BBP’li Turgut Altınok beklenenin çok altında bir oy oranıyla yarışa ortak olamayarak seçimi kaybetti.

MAMAK’TA İKİNCİ KEZ ‘GÜL’DÜ

Bir zamanlar ‘solun kalesi’ olarak anılan Mamak’ta CHP adayı Coşkun Torun her ne kadar yoğun bir seçim kampanyası sürdürse de geçen seçim AK Parti’den belediye başkanı seçilen Mesut Akgül seçimi kazandı. AK Parti’nin rahat olduğu Mamak’ta da Akgül ikinci kez Mamak’ta başkanlık koltuğuna oturdu.

Haberin Devamı

AK YARIŞTAN TUNA ÇIKTI

Sincan’da mevcut başkan Mustafa Tuna ikinci kez başkan seçildi. İlçede ilginç bir yarış yaşandı. İlçedeki üç aday AK Parti’de belediye başkanlığı yapmıştı. MHP’nin adayı Hasan Altın 2004-2009 arasında Sincan’da AK Parti’den belediye başkanlığı yapmıştı. CHP’nin adayı Alaaddin Türkoğlu da daha sonradan Sincan’a bağlanan Temelli Beldesi’nin AK Parti’den belediye başkanı olarak görev almıştı.

OY DEPOSU GİTSE DE, ETKİLENMEDİ

CHP’de olan ilçenin Belediye Başkanı Fethi Yaşar oy deposu Çayyolu’nun kanun değişikliğiyle Yenimahalle’den koparılmasına rağmen oyunu artırarak seçimi kazandı. İlçede büyük bir başarı gösteren Yavaş, AK Parti’nin seçimlerde yüksek oy aldığı Şentepe’den de hatırı sayılır bir oy aldı. Yaşar başkanlık koltuğuna oturdu.

Haberin Devamı

DIŞ İLÇELER

AKYURT: AK Parti’li Gültekin Ayantaş üçüncü kez belediye başkanı seçildi.
AYAŞ: Ayaş’ta büyük bir sürpriz yaşandı. İki dönemdir belediye başkanlığı yapan CHP’li Ali Başkaraağaç seçimi kaybetti. AK Parti’li Bülent Taşan Ayaş’ın yeni belediye başkanı oldu.
BALA: İlçenin Belediye Başkanı üçüncü kez AK Parti’li İbrahim Gürbüz seçildi.
BEYPAZARI: Aynı zamanda Mansur Yavaş’ın belediye başkanlığı yapması açısından önemli olan Beypazarı’nda Cengiz Özalp, 2009 yılında MHP’den belediye başkanı seçilmiş, sonradan AK Parti’ye transfer olmuştu. Özalp’in yerine aday gösterilen AK Parti’li Tuncer Kaplan Beypazarı’nın yeni belediye oldu.
ÇAMLIDERE: AK Parti’li Hazım Caner Can üçüncü kez belediye başkanı seçildi.
ÇUBUK: AK Parti’li Lokman Özden yeniden aday gösterilmedi. Aday gösterilen Tuncay Acehan ilçenin yeni belediye başkanı seçildi.
ELMADAĞ: İkinci kez aday gösterilen AK Parti’li Gazi Şahin yeniden seçildi.
EVREN: MHP’li Nedim Keskin’in yerinde aday gösterilen Mithat Keskin seçimi kaybetti. Abdülkadir Demirci ilçenin yeni belediye başkanı olarak AK Parti’ye bir belediye daha kazandırdı.
GÜDÜL: Güdül’de AK Parti’li Hüseyin Erdoğan’ın yerine aday gösterilen Hava Yıldırım ilçenin yeni belediye başkanı oldu.
HAYMANA: Ankara seçiminin en ilginç sonuçlarından biri Haymana’da çıktı. Mevcut başkan AK Parti’li Hacı Aysu koltuğu Özdemir Turgut’a kaptırdı. Turgut, böylece Demokrat Parti’ye Ankara’daki tek belediyesini kazanırdı. Büyük bir başarı kazanan Turgut’un seçim sürecine AK Parti’den aday adayı olarak başlaması ise dikkat çekti.
KALECİK: Sonucu merakla beklenen ve yönetimi CHP’de olan Kalecik, CHP için kaybedilen ilçelerden oldu. Mevcut Belediye Başkanı Nevzat Şahin üçüncü sırada kalarak hezimete uğradı. Kalecik’in yeni belediye başkanı Filiz Ulusoy oldu
KAZAN: AK Parti’li Lokman Özden üçüncü kez başkan seçildi.
KIZILCAHAMAM: MHP’nin kalelerinden Kızılcahamam bu seçimde AK Parti’ye geçen ilçelerden oldu. İki dönemdir başkanlık yapan Coşkun Ünal koltuğu AK Parti’li Muhittin Güney’e kaptırdı.
NALLIHAN: AK Parti’li İsmail Öntaş ilçenin yeni belediye başkanı olurken, mevcut başkan MHP’li Ahmet Adnan Okur yarışta üçüncü sırada kalarak koltuğu kaybetti.
POLATLI: En ilginç sonuçlardan birisi Polantlı’da yaşandı. AK Parti’nin seçimde kaybettiği tek belediye olan Polatlı’da MHP’li Mürsel Yıldızkaya belediye başkanı seçildi.
PURSAKLAR: AK Parti’li Selçuk Çetin üçüncü kez başkan seçildi.
ŞEREFLİKOÇHİSAR: AK Parti’de olan Şereflikoçhisar’da Hakverdi Altuğ’un yerine aday gösterilen Ferda Polat ilçenin yeni belediye başkanı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!