Yasaklı yazara farklı yorum

Güncelleme Tarihi:

Yasaklı yazara farklı yorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2010 00:00

Rus yazar Yerofeev’in 1968 yılında kaleme aldığı “Moskova-Petuşki Yolun Sonu” adlı oyunu Umut Toprak’ın rejisiyle Ankara seyircisiyle buluşacak.

YASAKLI Rus yazar Venedict Yerofeev’in 1968 yılında kaleme alarak içinde yaşadığı sistemi eleştirdiği, “Moskova-Petuşki Yolun Sonu” adlı oyun, genç yönetmen Umut Toprak’ın dekorundan müziklerine kadar alışılmadık sunuşuyla Başkentli sanatseverlerle buluşuyor.

Rejisör Umut Toprak’ın, dramaturg eşi Şirin Toprak ile sahneye koyduğu, videoart tekniği de kullanılarak görsel bir şölenin sunulduğu “Moskova Petuşki”, elektronik müzikleriyle de tiyatroya farklı bir soluk getiriyor.
Rejisör Umut Toprak, yasaklı Rus yazar Yerofeev’in içinde bulunduğu sistemi eleştirdiği oyuna, bugünün vizyonundan baktıklarını söyledi.

İktidar karşısındaki birey

Bugün bütün sistemlerin içine düştüğü kısır bir döngü olduğunu anlatan Toprak, “Oyunu bu kısır döngü üzerinden yorumlamak istedik. Evrensel olarak sistemler ve karşısındaki insan, iktidar ve karşısındaki birey temelinde ele aldık” dedi. Bunu yaparken çok daha güncel teknikleri kullanmayı tercih ettiğini belirten Toprak, şöyle devam etti:

“Tiyatroda yeni bir dil arayışının olduğu bu dönemde, yeni bir dil için yeni şeylere yöneldik. Bunlardan birisi videort tekniğini etkin şekilde kullanmamız oldu. Yani oyuncu, sinevizyonun yansıdığı perdenin içinde oynuyor. Biz hem görüntüleri hem de içinde oyuncuyu görüyoruz. Bu teknik, Ankara’da çok kullanılmayan birşey. Bir de elektronik müzik kullandık. Daha notasız, elektronik ağırlıklı bir müzik tekniği. Dekor ve kostümlerde de buna paralel arayış söz konusu.”

Rus Yazar Venedict Yerofeev’in yazdığı “Moskova-Petuşki”de, Murat Çidamlı, Tolga Tecer, Suat Karausta rol alıyor. Oyunun dekor ve kostüm tasarımı Ali Cem Köroğlu, ışık tasarımı Osman Uzgören, müzik düzeni Tolga Tecer ve Fırat Akarcalı’ya ait. Oyun, 2, 4 ve 7 Ocakta Stüdyo Sahnesi’nde Ankaralı sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!